Κύπρος: Πέφτουν οι υπογραφές για τερματικό φυσικού αερίου

Κύπρος: Πέφτουν οι υπογραφές για τερματικό φυσικού αερίου

Thermogas

Υπογράφονται στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τα συμβόλαια για την κατασκευή και λειτουργία τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και η κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited, υπογράφουν τα συμβόλαια και ανοίγεται ο δρόμος για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελικά έγγραφα της συμφωνίας διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία καθώς στην κοινοπραξία συμμετείχε και η Aktor η οποία αποκλείστηκε ύστερα από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή, αφού η εν λόγω εταιρεία σχετίζεται με τις HELECTORCYPRUSLTD η οποία αποκλείστηκε από τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κατόπιν απόφασης της αρμόδιας επιτροπής λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσιης.

Στην Κύπρο βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες και εκπρόσωποι της κινεζικής κοινοπραξίας China Petroleum Pipeline Engineering και METRON η οποίοι έλεγξαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Υπογραμμίζεται ότι η κοινοπραξία της κινεζικής China Petroleum Pipeline Engineering και της ελλαδικής METRON, θα συνεργαστεί και με τα κινεζικά ναυπηγεία Hudong-Zhonghua Shipbuilding και τους Νορβηγούς πλοιοδιαχειριστές Wilhelmsen Ship Managemen, στο θέμα της μετατροπής του πλοίου που από μεταφορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μετατραπεί σε FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου).

Το έργο προνοεί την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU), με εκτιμώμενο κόστος €300 εκατομμύρια. Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση €100 εκατ από την ΕΕ, ενώ η ΑΗΚ θα καταβάλει €43 εκατ. με συμμετοχή στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ). Τα υπόλοιπα €150 εκατ θα εξασφαλιστούν με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

inbusinessnews.reporter.com.cy

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:32, 13/12/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL