Πράσινο φως για ΜΕΑ σε ανατολική Θεσσαλονίκη

Πράσινο φως για ΜΕΑ σε ανατολική Θεσσαλονίκη

Thermogas

Τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μονάδα θα εξυπηρετεί περίπου το ένα τρίτο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Επίσης, μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στη δυτική Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα έχει δυναμικότητα 160.000 τόνων ετησίως, εξάγοντας όσα ανακυκλώσιμα είναι εφικτό (στόχος είναι να ξεπερνά το 28% των εισερχόμενων ποσοτήτων), θα μετατρέπει το υπόλειμμα σε καύσιμο (SRF ή RDF) ή, εναλλακτικά, σε χαμηλής ποιότητας κομπόστ. Η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα έχει δυναμικότητα 22.000 τόνων ετησίως, θα δέχεται βιαποδομήσιμα και θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης, παράγοντας υψηλής ποιότητας κομπόστ. Στόχος είναι, το υπόλειμμα που θα οδηγείται σε ταφή να είναι αρχικά 45% και στη συνέχεια 30% των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η εγκατάσταση είχε αδειοδοτηθεί για πρώτη φορά το 2011 και με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων καταργείται η δημιουργία ΧΥΤΥ και μειώνεται στο μισό η δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν ως δημόσιο έργο, με φορέα υλοποίησης το συλλογικό όργανο των δήμων (ΦΟΔΣΑ).

Παράλληλα, προωθείται μέσα στην άνοιξη διαγωνισμός για τη δημιουργία έτερης μονάδας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά με ΣΔΙΤ, η οποία θα εξυπηρετεί την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και γειτονικές περιφερειακές ενότητες. Η εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος, καθώς και 38.100 τόνων βιοαποβλήτων ετησίως. Η ΜΕΑ εξυπηρετεί το 64% της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, τις περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Η μονάδα για τα βιοαποδομήσιμα θα εξυπηρετεί το 35% του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακόμα έξι περιοχές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:17, 14/01/2020
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL