Εκδικάστηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ υπόθεση-οδηγός για τη νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Εκδικάστηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ υπόθεση-οδηγός για τη νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Civiltech

Μπορεί ένας πολίτης να προσβάλει δικαστικώς την ένταξη ενός αυθαιρέτου στη διαδικασία νομιμοποίησης πριν αυτή να ολοκληρωθεί; Το ερώτημα αυτό προβάλλει από υπόθεση που εκδικάστηκε την Παρασκευή στο ΣτΕ και αφορά στη "νομιμοποίηση" κτιρίου κινηματογράφων στο Ηράκλειο. Η υπόθεση αφορά με έμμεσο τρόπο περίπου 400.000 αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις ή καθόλου οικοδομική άδεια.

Η υπόθεση με την οποία ανακινείται το θέμα είναι ένας δικαστικός γρίφος. Το 2005 οι ιδιοκτήτες άλλου συγκροτήματος κινηματογράφων προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της άδειας, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρεπόταν από τις χρήσεις γης της περιοχής. Η αίτηση απορρίφθηκε το 2012, παρότι όντως η χρήση απαγορευόταν, με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα δεν είχε εντοπιστεί από την πολεοδομία πριν εκδοθεί η άδεια και επομένως είχε δημιουργηθεί στον ενδιαφερόμενο η εύλογη πεποίθηση ότι ήταν νόμιμη. Οι ιδιοκτήτες του έτερου συγκροτήματος προσέφυγαν ξανά στο ΣτΕ ζητώντας τη σφράγιση των κινηματογράφων και το 2014 το Ε' Τμήμα τους δικαίωσε.

Κατόπιν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου υπέβαλαν αίτηση για τη νομιμοποίησή του ως αυθαίρετο μέσω του ν. 4178/13. Οι "ανταγωνιστές" προσέφυγαν και πάλι ζητώντας να ακυρωθεί η υπαγωγή και το Ε' Τμήμα διχάστηκε: η πλειοψηφία υποστήριξε ότι η δήλωση γίνεται από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου άρα δεν αποτελεί διοικητική πράξη, άρα δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να προσβάλει την πράξη ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής, που εκδίδεται από το ΥΠΕΝ έπειτα από έλεγχο από ελεγκτή δόμησης εντός 7 ετών. Η μειοψηφία υποστήριξε ότι παρόλο που η αίτηση δεν είναι από μόνη της κρατική απόφαση έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Λόγω σπουδαιότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, που εκδικάστηκε την Παρασκευή. Η σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων έχουν υπαχθεί έως σήμερα περισσότερα από 400.000 ακίνητα. Η πλευρά των θιγομένων υποστήριξε ότι ο νόμος προβλέπει επαρκείς ελέγχους επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με πολύ πρόσφατο νόμο, η δήλωση αυθαιρέτων της συγκεκριμένης κατηγορίας παύει στις 30 Ιουνίου 2020. Πάντως, ανεξάρτητα με το νομικό ζήτημα που κρίνεται, οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων είναι ελάχιστοι, ζήτημα που πρέπει μέσα στο έτος να απασχολήσει σοβαρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

B2Green
By B2Green.gr 15:57, 14/01/2020
Sto Therm
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL