Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Ολοταχώς για ψήφιση η εγγύηση για το ηλιοθερμικό στην Κύπρο

B2Green avatar
18:57, 14/01/2020
Θέρμανση > Ηλιακά > Νέα

Ολοταχώς για ψήφιση η εγγύηση για το ηλιοθερμικό στην Κύπρο

Διαβάστε σχετικά:


Στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής τίθεται τελικά το θέμα της παραχώρησης Κυβερνητικής Εγγύησης προς την εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, για χρηματοδότηση του ηλιοθερμικού πάρκου με αποθήκευση ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος ΝER 300. Το θέμα συζητήθηκε για δεύτερη φορά χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αποφασίστηκε να οδηγηθεί ενώπιον του Σώματος για ψήφιση. Σημειώνεται ότι το θέμα βρέθηκε στην ατζέντα και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά αποσύρθηκε μετά από απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση μεταξύ των μελών της Βουλής. Σημειώνεται ότι και την προηγούμενη φορά διαφορετική θέση έχει εκφέρει το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, η οποία ξεκαθαρίστηκε χθες από το ίδιο γραφείο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραχώρηση κρατικής εγγύησης ύψους €60,2 εκατ. προς τον φορέα εκμετάλλευσης.

Χθες ασυνεννοησία υπήρξε μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να εγείρει θέμα παγοποίησης του ζητήματος μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν για κακή εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου σε σχέση με διενέργεια δέουσας εκτίμησης. Όπως ανέφερε το θέμα αυτό συμπεριλαμβάνεται στα έργα που ζητά ενημέρωση η Κομισιόν από τις αρμόδιες Αρχές. Επιπλέον, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία του Νομικά Δεσμευτικού Εγγράφου το οποίο θα πρέπει να αποδεχθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζοντας το θέμα ανέφερε ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα ηγέρθη στο παρελθόν μετά από καταγγελίες και η Κομισιόν το εξέτασε χωρίς να προκύψει το όποιο πρόβλημα. Πρόσθεσε πως μετά την αποστολή της προειδοποιητικής επιστολής ζητήθηκε ενημέρωση από την Κομισιόν για το συγκεκριμένο έργο και λήφθηκε απάντηση στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν υφίσταται κανένα περιβαλλοντικό θέμα για το εν λόγω έργο.

Η συζήτηση του θέματος προκάλεσε το ενδιαφέρον βουλευτών με κάποιους να εγείρουν ζητήματα σε σχέση με την αναγκαιότητα της έγκρισης του αιτήματος για παραχώρηση της εγγυητικής τη δεδομένη στιγμή και άλλους να αναφέρονται στα θετικά που θα προσφέρει το έργο αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους στόχους των ΑΠΕ.

Περαιτέρω έγινε αναφορά ότι το ζήτημα εκκρεμεί για έξι χρόνια τώρα και τίθενται πλέον ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου με κίνδυνο να χαθεί το κονδύλι των €60 εκατ. που κέρδισε ο φορέας εκμετάλλευσης μετά από επιλογή πανευρωπαϊκά μέσα από διαγωνισμό.

Το Υπουργείο Οικονομικών επεξήγησε ότι το όλο έργο γίνεται χωρίς κανένα οικονομικό ρίσκο από το κράτος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι η κρατική εγγύηση αφορά καινοτόμο έργο ηλιοθερμικού πάρκου 50MW που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Άγγελος Νικολάου

philenews.com

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 18:57, 14/01/2020