Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Ενδιαφέρον για 3 μεγάλες επενδύσεις από ΔΕΣΦΑ -Τα σχέδια για FSRU, Καβάλα και ΔΕΠΑ Υποδομών

Ενδιαφέρον για 3 μεγάλες επενδύσεις από ΔΕΣΦΑ -Τα σχέδια για FSRU, Καβάλα και ΔΕΠΑ Υποδομών

Civiltech

Ένα χρόνο μετά την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου οπότε και το 66% των μετοχών πέρασε στη συμμαχία (SENFLUGA) των Ευρωπαίων Διαχειριστών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία) και Fluxys (Βέλγιο) και οι CEO των τριών μεγάλων ενεργειακών εταιριών βρέθηκαν στην Αθήνα κι ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις επενδυτικές διαθέσεις του ΔΕΣΦΑ.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Snam Marco Alverà, της Enagás, Marcelino Oreja, και της Fluxys, Pascal De Buck έγιναν χθες αποδεκτοί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, συζήτησαν τα κυβερνητικά σχέδια στην ενέργεια μετά και το κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Τα στελέχη των μεγάλων εταιριών, οι οποίοι είναι και μέτοχοι του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, διαβεβαίωσαν αφενός τον πρωθυπουργό για την ενεργή συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στη στρατηγική της κυβέρνησης για την πλήρη απολιγνιτοποίηση καθώς και για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό hub της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου 2020 – 2029 η εταιρία προωθεί επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ με έργα όπως η κατασκευή σταθμών για την πρόσβαση στο φυσικό αέριο των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και για την ανάστροφη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία όπως επίσης κι έργων περαιτέρω ενίσχυσης του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Είσοδος στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Τα στελέχη των μετόχων του ΔΕΣΦΑ είχαν όμως και συναντήσεις και συσκέψεις με τη διοίκηση του Διαχειριστή. Πληροφορίες του Euro2day.gr, θέλουν οι τρεις ισχυροί διαχειριστές να προχωρούν σύντομα σε επενδυτικές αποφάσεις για την είσοδο του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade που τρέχει το επενδυτικό project των 380 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αποκτήσει ποσοστό από 20% στην εταιρία του ομίλου Κοπελούζου η Gaslog (εφοπλιστής Λιβανός), ΔΕΠΑ και Bulgartransgaz. Πηγές θέλουν τον Διαχειριστή να συζητά για είσοδο επίσης με 20%. Το έργο έχει σαν σκοπό την υποδοχή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στη συνέχεια την αεριοποίηση του και τη διοχέτευση του στον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ο οποίος βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.

Ο IGB επίσης θα «κουμπώσει» στον TAP στον οποίο μέτοχοι μεταξύ άλλων είναι και οι τρεις Ευρωπαίοι διαχειριστές.

Διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης Ν. Καβάλας

Ο ΔΕΣΦΑ φέρεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετέχει στη διεκδίκηση και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Καβάλας.

Πρόκειται για εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο με επενδύσεις της τάξης των 350 εκ. ευρώ μπορεί να μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο ποσοτήτων του καυσίμου.

Για τη συγκεκριμένη υποδομή, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραχωρώντας την εκμετάλλευση της εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ο ΔΕΣΦΑ, λένε πληγές θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, έχοντας αντίπαλο του την κοινοπραξία των εταιριών Energean Oil & Gas – Engie – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το έργο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας και δημιουργεί σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους στήνοντας τις ιδανικές προϋποθέσεις για τη μετεξέλιξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου.

Διερεύνηση για ΔΕΠΑ Υποδομών

Οι μέτοχοι και η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούν και τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο Διαχειριστής εξετάζει προσεκτικά τις νομικές λεπτομέρειες σε σχέση και με τη μετοχική σύνθεση των μετόχων του. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Snam έχουν κοινό μέτοχο με την Italgas, η οποία επίσης θέλει να παίξει στη ΔΕΠΑ Υποδομών, το ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών.

Καιρός για αποφάσεις υπάρχει με δεδομένο το ό,τι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών είναι η 14η Φεβρουαρίου.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 08:35, 15/01/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα