Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κύπρος: Οικοδομικές- πολεοδομικές άδειες στο άψε σβήσε

Κύπρος: Οικοδομικές- πολεοδομικές άδειες στο άψε σβήσε

Civiltech

Με την αλήστου μνήμης ατάκα « τακ- τακ να τελειώνουμε» που χρησιμοποιήθηκε για άλλη περίπτωση με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, προσομοιάζει η προωθούμενη μεταρρύθμιση της Κυπριακής Κυβέρνησης για αδειοδότηση αναπτύξεων, τόσο μικρών κατασκευών όσο και τεράστιων επενδύσεων.

Με τις συντριπτικές στρατηγικές που προωθούνται μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιος φορέας, στοχεύει ώστε να απαλλαγούν τόσο οι πολίτες όσο και οι ξένοι επενδυτές από τον βραχνά των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις αναπτύξεων, αφού με το υφιστάμενο καθεστώς η έκδοση άδειας παρέπεμπε σε κακόγουστη φάρσα και σίριαλ με πολλά επεισόδια.

Το τρίπτυχο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο ΥΠ. ΕΣ ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αποτελείται από τρεις πυλώνες οι οποίοι και αφορούν:

Α: Έκδοση διατάγματος επέκτασης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων αναπτύξεων. Αναφέρεται σε μικρές πολεοδομικές παρεκκλίσεις, όπως βοηθητικές κατοικίες . Υποβλήθηκαν 2069 αναπτύξεις και εγκρίθηκαν 1400.

Β: Διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέχρι διπλοκατοικία. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται αυθημερόν με καθορισμένη διαδικασία. Δηλαδή κάποιος μεταξύ των ωρών 8-10 το πρωί θα υποβάλει τα σχετικά έγγραφα και μεταξύ 1-3 το απόγευμα θα έχει εκδοθεί η άδεια. Αν ληφθεί δε υπόψη ότι η πολεοδομική άδεια θα εκδίδεται εντός ενός μηνός τότε οι ταλαιπωρημένοι πολίτες θα ανακουφιστούν. Η εν λόγω διαδικασία αφορά περί το 50 % των αιτήσεων και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στους μελετητές του έργου οι οποίοι και θα έχουν ευθύνη σε περίπτωση καθυστερήσεων των αδειοδοτήσεων.

Γ: Επενδυτικός νόμος : Μέσα σε 12 μήνες- συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών ή άλλων μελετών χρειάζονται για το έργο- οι επενδυτές θα έχουν στα χέρια τους τις άδειες των αναπτύξεων. Με τον επονομαζόμενο επενδυτικό νόμο η Κυβέρνηση προωθεί νέα τάξη πραγμάτων και φανερώνει την βούληση και ετοιμότητα της για ταχείες διαδικασίες σε ασφαλές περιβάλλον. Δημιουργείται μονάδα διαχείρισης στρατηγικών επενδύσεων αποτελούμενη από 20 άτομα με επικεφαλής τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας η οποία θα τρέχει τις αδειοδοτήσεις. Για κάθε έργο διορίζεται συντονιστής που θα τις προωθεί ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές και να προωθούνται τα έργα χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Θα αφορούν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια Ευρώ, με δημιουργία 100 θέσεων εργασίας. Για επενδύσεις στους τομείς Υγείας- εκπαίδευσης- περιβάλλοντος- τεχνολογίας( ενδεχομένως να προωθηθούν και άλλοι στο άμεσο μέλλον) απαιτείται επένδυση 5 εκ. Ευρώ ή για ανάπτυξη πέραν του ενός εκ. Ευρώ με δημιουργία 70 θέσεων εργασίας όπου το μισθολόγιο θα ανέρχεται στο 1 εκ. Ευρώ.

Δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης των αιτήσεων που θα απορρίπτονται θεωρείται το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ΥΠΕΣ διέλυσε τις ανησυχίες της Ένωσης Δήμων η οποία θεωρεί ότι της αφαιρούνται προνόμια, ενώ τόνισε παρακάμπτεται το γραφειοκρατικό τέρας το οποίο χρειαζόταν κάποιος να περάσει από 47 αρχές για να εκδοθούν άδειες.

Ο κ. Νουρής επισήμανε ότι στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί κέντρο παροχής υπηρεσιών και μεγάλων αναπτύξεων και το κατάταξε στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κράτους

Του Στέλιου Ξιουρή

offsite.com.cy

B2Green
By B2Green.gr 18:44, 20/01/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα