Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Περιφέρεια Αττικής: Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια

Περιφέρεια Αττικής: Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια

Civiltech

Σε συνέχεια σωρείας αιτημάτων παράτασης της προθεσμίας υποβολής της πρόσκλησης ATT088 που έγιναν από εκπροσώπους των προσκεκλημένων Δήμων στο πλαίσιο σχετικής ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΥΔΕΠ στις 13-12-2019, καθώς και το γεγονός της υποβολής μόνον ενός αιτήματος μέχρι τις 13-01-2020, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε νέα έκδοση της πρόσκλησης που αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια.

Αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης καλεί τους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους:

ΟΤΑ Α βαθμού που δεν συμμετέχουν σε εγκεκριμένες Στρατηγικές ΟΧΕ/ΒΑΑ με παρεμβάσεις του Θεματικού Στόχου 04, ήτοι τους:

 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
 ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
 ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
 ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
 ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
 ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
 ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
 ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
 ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.
Δηλώνεται ως δυνητικός δικαιούχος μόνο εφόσον η πρόταση αφορά σε σχολικά κτίρια ιδιοκτησίας της και αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους (υποβολή Τεχνικού Δελτίου Πράξης στο ΟΠΣ), έτσι ώστε να είναι τεχνικά δυνατή στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης η επιλογή της Κτ.Υπ. Α.Ε. ως κύριου του έργου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται και βεβαίωση του ιδιοκτήτη (Κτ.Υπ Α.Ε.) ότι έχει λάβει γνώση και συμφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης που υποβάλλει ο Δήμος και ότι συμφωνεί με την εκτέλεση των εργασιών και την υποβολή της πρότασης από το Δήμο ως δικαιούχος στο πλαίσιο της Πρόσκλησης. Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση η Κτ.Υπ. Α.Ε. δεν μπορεί να υποβάλλει προτάσεις στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης

για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 04 «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική».

Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοτικών κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις κτιριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Κατά το σχεδιασμό των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια ή τις κτιριακές μονάδες αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α’ βαθμού από τους δυνητικούς δικαιούχους θα πρέπει να τίθενται κριτήρια που αφορούν κατ’ αρχάς στην ενεργειακή κατανάλωση και τα χαρακτηριστικά των κτιρίων (π.χ. χρήση κτιρίου, προφίλ λειτουργίας, παλαιότητα συστημάτων, συνολική επιφάνεια, κατηγορία ενεργειακής απόδοσης κ.α.) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε κτίρια και κτιριακές μονάδες που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και μέσω της αναβάθμισης των οποίων επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Στη συνέχεια, οι προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν, όπου αυτό είναι λειτουργικά και τεχνικά εφικτό καθώς και οικονομικά σκόπιμο, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση ΑΠΕ, με την προϋπόθεση ότι στις συγκεκριμένες υποδομές έχουν προβλεφθεί κατ’ αρχάς οι απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέγουν δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων αρμοδιότητάς τους, που:

• Έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση
• Επιτυγχάνουν το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας
• Συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού
• Εξασφαλίζουν ωριμότητα υλοποίησης

Η συγχρηματοδοτούμενη (όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το ΕΠ για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ) δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 24.900.000,00 €.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την 01/02/2019 09:00:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως την 29/05/2020 15:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση εδώ

B2Green
By B2Green.gr 18:19, 22/01/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα