Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Επιστρέφουν σταδιακά οι νέες οικοδομές

Επιστρέφουν σταδιακά οι νέες οικοδομές

Civiltech

Σε νέες- αλλά με...ελεγχόμενο ρυθμό- επενδύσεις σε ακίνητα προχωρούν σταδιακά μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες, όπως και επενδυτικά σχήματα, σε μία συγκυρία κατά την οποία η ζήτηση για ακίνητα ενισχύεται. Το βλέμμα, βέβαια, της αγοράς είναι στραμμένο στο εάν, πράγματι, το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ 24% για οικοδομικές άδειες με ισχύ από 1/1/2006 θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, με την Τράπεζα της Ελλάδας να χαμηλώνει τις προσδοκίες. Σύμφωνα δηλαδή, με την Κεντρική Τράπεζα, το μέτρο αναμένεται να αναθερμάνει την αγορά ακινήτων, αν και λόγω του μεγάλου αποθέματος αδιάθετων κατοικιών η επίδραση στην κατασκευή νέων κατοικιών αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Ζητούμενο η άνοδος του εισοδήματος

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επαΐοντες, παρότι οι ξένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικό ρεύμα ανόδου στην αγορά ακινήτων, απαιτείται να βελτιωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών, ώστε οι ρυθμοί ανάκαμψης του real estate να επιταχυνθούν. Σήμερα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ζητούμενη τιμή για ένα καινούργιο διαμέρισμα είναι 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό που είναι υψηλό για τα περισσότερα νοικοκυριά, ιδίως όταν οι τράπεζες εξακολουθούν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με το σταγονόμετρο. Ως αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, θα υπάρξει στροφή στα μεταχειρισμένα ακίνητα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η κατασκευή νέων κατοικιών θα επικεντρωθεί, όπου, σε πρώτη φάση, υπάρχει "δεδηλωμένη" ζήτηση. Στα Νότια, δηλαδή, προάστια, όπου υπολογίζεται ότι τον τελευταίο μήνα στο "pipeline" έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 συγκροτήµατα κατοικιών και µεζονέτες σε Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγµένη, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό.

Συγκρότημα διαμερισμάτων με στόχο την μακροπρόθεσμη μίσθωση δρομολογεί και η Dimand στην περιοχή του Αγ.Διονυσίου στον Πειραιά. Η εταιρεία θα ρίξει στην αγορά συνολικά 210 κατοικίες, υλοποιώντας επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ζήτηση προσελκύει και το κέντρο της Αθήνας, όπου όμως, λόγω της ανυπαρξίας οικοπέδων, η δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανακατασκευή και αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτηρίων. Για παράδειγμα, η πολυεθνική αλυσίδα Selina προγραµµατίζει για τις 15 Απριλίου τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου, 100 δωµατίων, µε όνοµα "Theatrou Athens", στην Πλατεία Θεάτρου 8, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το ΙΚΑ.

Σε boutique hotel τεσσάρων αστέρων μετατρέπεται και το Μέγαρο Αλμυράντη στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, στην Αθήνα, ενώ στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, η Intrakat, μέσω της Intradevelopment, ολοκληρώνει την ανάπτυξη ενός ακόμη boutique hotel (Athens Town House) 45 δωματίων.

Νέα γραφεία

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχει ενισχύσει και τα έργα ανάπτυξης γραφείων.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις ημέρες, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο κτίριο Orbit στη συµβολή των οδών Κηφισίας και Πανόρµου στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η νέα έδρα της εταιρείας Beat. Το κτίριο, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Noval Property του οµίλου Βιοχάλκο και κατασκευάστηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρέµενε για µεγάλο διάστηµα ηµιτελές.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες ενός κτηρίου γραφείων στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Αιγιαλείας και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι, το οποίο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea Investments. Πρόκειται για επένδυση 14 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ανέγερση κτηρίου με ανωδομή 7.000 τ.μ. και υπόγειους-βοηθητικούς χώρους 7.000 τ.μ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

B2Green
By B2Green.gr 19:21, 26/01/2020