Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Υπό αμφισβήτηση η στροφή της Ελλάδας σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Υπό αμφισβήτηση η στροφή της Ελλάδας σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Civiltech

Σε λάθος δρόμο κινείται η πολιτική της κυβέρνησης με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ορυκτό καύσιμο με περιορισμένο μέλλον, τονίζουν κορυφαία στελέχη από τον χώρο της ενέργειας.

Στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας κυριαρχούν νέοι αγωγοί φυσικού αερίου, όπως ο EastMed, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, και ο IGB, που θα συνδέει τη χώρα μας με την Βουλγαρία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την πλήρη κατάργηση της χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς εντείνονται τα μέτρα κατά τις κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- θεωρείται ότι το φυσικό αέριο είναι η λύση για την μετάβαση της οικονομίας από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εγχείρημα που απαιτεί χρόνο. Το φυσικό αέριο είναι πιο «καθαρό» από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης και το πετρέλαιο.

Εκτιμάται ότι μονάδες που βασίζονται σε φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουν μια άμεση, αξιόπιστη λύση, παράγοντας την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργειας για την κάλυψη των απωλειών που θα προκαλέσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Επιπλέον η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα συναντά πρόσθετα εμπόδια εξαιτίας της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών που συχνά εμφανίζουν μια ιδιαίτερα αρνητική στάση σε έργα όπως τα αιολικά πάρκα.

Ωστόσο το 2019 προχώρησαν σημαντικές πρωτοβουλίες διεθνώς για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, τάση που φαίνεται να ενισχύεται.

Στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ειδικοί από το χώρο επισήμαναν σε δηλώσεις τους στο Business Daily, ότι η Ελλάδα επενδύει σε δίκτυα φυσικού αερίου με σχετικά λίγα χρόνια ζωής, ενώ θα έπρεπε αντ' αυτού να προωθεί άμεσα περισσότερα έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όλος αυτός ο θόρυβος -και ενθουσιασμός- που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα για τους αγωγούς φυσικού αερίου», τονίζει ανώτερο στέλεχος από ενεργειακό όμιλο του εξωτερικού.

«Ποιο θα είναι το μέλλον των αγωγών μετά από 10 ή 20 χρόνια; Μετά θα πληρώνετε για περιουσιακά στοιχεία που δεν θα είναι πια και τόσο χρήσιμα», επισημαίνει ο ίδιος.

Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες παγκοσμίως για τη διάσωση του περιβάλλοντος, στην Νέα Υόρκη πέρυσι απαγορεύθηκαν τα νέα έργα υποδομής για φυσικό αέριο από τις αρχές, ενώ στην Καλιφόρνια δεν επιτρέπονται οι συσκευές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στις νεόδμητες κατοικίες. Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα αποφάσισε το Νοέμβρη να καταργηθούν οι νέες χρηματοδοτήσεις έργων, που μεταφέρουν ενέργεια από οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο, από το 2022.

Στο συνέδριο, ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου REN 21 και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗΑρθούρος Ζερβός, τονίζει και αυτός με την σειρά του ότι η λύση είναι να στραφεί η Ελλάδα προς την πράσινη ενέργεια, και «όχι να φύγει από τον λιγνίτη και να πάει στο φυσικό αέριο».

Το φυσικό αέριο, επίσης, εκθέτει την χώρα σε πιθανές γεωστρατηγικές εντάσεις στην περιοχή, με χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Ζερβός στο πάνελ που συμμετείχε.

Σημειώνεται, ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου μπορούν να μετατραπούν σε δίκτυα που μεταφέρουν αέρια από ΑΠΕ, όπως το υδρογόνο. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν επεμβάσεις στο δίκτυο, και η επιτυχία της μετατροπής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του έργου.

Στέλιος Μπούρας

businessdaily.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 09:44, 27/01/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα