Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Σδούκου: Σε δύο χρόνια σε λειτουργία ο IGB

Σδούκου: Σε δύο χρόνια σε λειτουργία ο IGB

Civiltech

Στους επόμενους λίγους μήνες θα γίνουν τα εγκαίνια του ΤΑΡ, του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, ενώ μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο IGB, ο αγωγός μεταφοράς φ/α μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, δύο ενεργειακά έργα στα οποία θα προστεθούν η εγκατάσταση του FSRU για την αεριοποίηση υγροποιημένου Φ/Α στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στην Καβάλα.
Τη σημασία των παραπάνω projects τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου κάνοντας αναφορά στο Σχέδιο Μετάβασης της Ελλάδας στην εποχή των ΑΠΕ και της Καθαρής Ενέργειας, που περνάει μέσα από την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας αλλά και από την υλοποίηση μεγάλων διασυνοριακών έργων υποδομής.

«Θα ενισχύσουμε την oλοκλήρωση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας με την κατασκευή της σύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, από τη Νέα Σάντα ως τη Μαρίτσα στη Βουλγαρία. Οι εργασίες στο έδαφος της Βουλγαρίας και σε μήκος 121 χλμ αρχίζουν τον επόμενο μήνα και για τα 30 χλμ σε ελληνικό έδαφος, θα ξεκινήσουν το 2021. Περισσότερες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνουν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, καλύτερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές», υπογράμμισε η κα. Σδούκου προσθέτοντας:

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, όπως αποτυπώνεται και στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2028 δεν θα λειτουργεί καμία λιγνιτική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα κινούμενη προς ένα νέο ενεργειακό μέλλον, έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο Σχέδιο Μετάβασης το οποίο όμως σε σημαντικό βαθμό στηρίζεται στη διασυνοριακή συνεργασίας για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η κα. Σδούκου, «η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί για τη φιλοξενία του Περιφερειακού Κέντρου Ενεργειακής Ασφάλειας ( RSC), που θα συντονίζει τα δίκτυα παραγωγής ενέργειας όπως και τις αγορές ενέργειας της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχουν και περισσότεροι φορείς της αγοράς, από την περιοχή των Βαλκανίων».

Η κα. Σδούκου αναφέρθηκε στους επτά πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμμα, σημειώνοντας ότι παράλληλος στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση στο 35%, μέχρι το 2030, από 17% σήμερα. Διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων των νησιών με το χερσαίο τμήμα της χώρας, προώθηση της ηλεκτροκίνησης, εκσυγχρονισμό των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της χώρας (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ).

Πολλά Βαλκανικά κράτη εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Ο λιγνίτης συμμετέχει με 70% στο ενεργειακό μείγμα της Σερβίας, με 50% στη Βουλγαρία, με 20% στη Κροατία, με 98% στο Κόσοβο και με 30% στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά, είπε η κα. Σδούκου, υπάρχουν τεράστια περιθώρια για συνεργασία στα Βαλκάνια στον ενεργειακό τομέα, όπως και για βελτιώσεις. Τα Βαλκάνια θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για στροφή στην «Πράσινη Ενέργεια», που δημιουργούνται στο πλαίσιο και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με το Invest EU αναμένεται να μοχλεύσει πόρους έως και 1 τρισ. ευρώ για τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Άννη Καρολίδου

grtimes.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 19:41, 09/02/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα