Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Crash test στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα: Ηλεκτροκίνηση, υβριδικό, ντίζελ ή βενζίνη;

Crash test στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα: Ηλεκτροκίνηση, υβριδικό, ντίζελ ή βενζίνη;

Thermogas

Διαβάστε σχετικά:


Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση και εμπλουτίζουν την γκάμα τους με νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Για τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων η ηλεκτροκίνηση είναι το νέο μεγάλο στοίχημα, αλλά και τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Η ηλεκτροκίνηση και τα υβριδικά αυτοκίνητα έρχεται και ως αναγκαστική «λύση» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πιέζονται όλο και περισσότερο να κατεβάσουν τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, όπως αυτές είναι στα νέα αναθεωρημένα όρια στην Ευρώπη.

Ο σημερινός χρήστης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξ ορισμού προβάλλεται ως άτομο ευαισθητοποιημένο που πρωτοπορεί στις εξελίξεις. Η οικονομία της ενέργειας, η καθαρή ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα και η μείωση των θορύβων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, όχι μόνο αποτελούν εθνικούς στόχους, αλλά και θεμελιώδη υποχρέωση όλων μας στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζονται το βράδυ στο σπίτι ή στο χώρο στάθμευσης της επιχείρησης αν πρόκειται για εταιρικούς στόλους.

Σε αυτή την περίπτωση η εγκατάσταση συστημάτων φόρτισης Επιπέδου 2, που φορτίζουν λίγο πιο γρήγορα από την απλή παροχή του σπιτιού μας στοιχίζουν από 600 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με την μάρκα, ενώ σε αυτή την τιμή θα πρέπει να βάλουμε και το κόστος εγκατάστασης που γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και στοιχίζει περίπου 300 ευρώ.

Η απλή ολονύκτια φόρτιση στο σπίτι δεν χρειάζεται κανένα είδους φορτιστή και η κατανάλωση της ενέργειας είναι αυτή ακριβώς που θα «γράψει» ο μετρητής του ηλεκτρικού παρόχου ρεύματος.

Με τις ισχύουσες τιμές, σ' ένα οικιακό τιμολόγιο χρεώνεται 0,11 ευρώ κάθε kWh, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση και αυξάνουν την τιμή περίπου κατά 50%, ανεβάζοντας την τιμή κάθε kWh στα 0,165 ευρώ.

Ηλεκτροκίνητο vs βενζινοκίνητο

Με αυτά τα δεδομένα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που καταναλώνει 20 kWh για κάθε 100 χιλιόμετρα διαδρομής θα απαιτήσει για τη διαδρομή αυτή ενέργεια αξίας 3,30 ευρώ. Δηλαδή την τιμή δύο λίτρων βενζίνης.

Όμως σε περίπτωση που μιλάμε για ένα ενεργειακά μικρότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρειάζεται από 13 kWh έως και 16 kWh για κάθε 100 χιλιόμετρα, το λειτουργικό κόστος μειώνεται σημαντικά και είναι μειωμένο περίπου κατά 30% περίπου.

Αν παράλληλα αξιοποιηθεί για τη φόρτιση το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο, τότε έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μπορεί να επιλεγεί και άλλο πάροχος που ενδεχόμενα να είναι φθηνότερος, μέσα στο φάσμα της ελεύθερης αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η αξία της ενέργειας που θα δαπανηθεί θα εντοπίζεται στην αξία ενός λίτρου βενζίνης για να διανύσει 100 χιλιόμετρα. Τιμή υπερβολικά χαμηλή, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και τα αυτοκίνητα πόλης έχουν καταναλώσεις πάνω από τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία έχουν αυτονομία περίπου 50-60 χιλιομέτρων και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλης μερίδας οδηγών σε ημερήσιες αποστάσεις.

Με ταχυφορτιστή σε εθνικό δίκτυο

Σε αντίθετη περίπτωση αν χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό ένας από τους εγκατεστημένους στη χώρα μας ταχυφορτιστής συνεχούς ρεύματος στο εθνικό μας δίκτυο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι ταχυφορτιστές είναι συνήθως ισχύος 50 kW και για να γεμίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διαθέτει συσσωρευτή χωρητικότητας 40 kWh με αντίστοιχη αυτονομία περίπου 270 χιλιομέτρων, θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά.

Σήμερα μια συμβολική τιμή χρέωσης για κάθε kWh σε αυτούς τους ταχυφορτιστές είναι περίπου 0,25 ευρώ. Έτσι για να γεμίσει ο συσσωρευτής από το 20% της χωρητικότητας θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 11.25 ευρώ (45λεπτά Χ0,25 ευρώ), ενώ με το που θα μπει το καλώδιο φόρτισης στο αυτοκίνητο, υπάρχει πάγιο 2,5 ευρώ. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι πολλαπλάσιο από το ποσό που θα δαπανήσει ο οδηγός αν θα το φορτίσει στο σπίτι του.

Όμως και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα θα αλλάζουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αφού θα υπάρξουν αρκετοί πάροχοι που μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς θα παρέχουν μειωμένο κόστος ενέργειας.

Τέλος, είναι διαπιστωμένο και αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των οδηγών που έχουν οδηγήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ότι μετά δεν διανοούνται καν να επιστρέψουν σε κάποιο βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο όχημα.

Και με δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν ταχυφορτιστές που θα φορτίζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο γρηγορότερα, άρα και φθηνότερα που θα κάνουν περίπου 30 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση, δηλαδή όσο διαρκεί περίπου ένας καφές, η ηλεκτροκίνηση φαίνεται ότι αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα.

Μια λύση με χαμηλότερο κόστος αγοράς είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα ή τα νέα plug-in υβριδικά που φορτίζονται και αυτά στην πρίζα εξασφαλίζοντας μια αυτονομία αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία για 30 έως 50 χιλιόμετρα. Αυτονομία που καλύπτει άνετα τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος αγοράς ενός ηλεκτροκίνητου ή υβριδικού αυτοκινήτου είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με ένα ντίζελ ή βενζίνης. Τα κίνητρα που θα δοθούν αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της αγοράς στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

dikaiologitika.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:53, 13/02/2020