Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Χρέη προς ΔΕΗ: Με δάνειο και εγγύηση των Περιφερειών οι εξοφλήσεις των ΤΟΕΒ

Χρέη προς ΔΕΗ: Με δάνειο και εγγύηση των Περιφερειών οι εξοφλήσεις των ΤΟΕΒ

Civiltech

Στη χορήγηση στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Έτσι, θα λυθεί το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, όπως ειπώθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, δίνεται στους ΤΟΕΒ η δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας και βεβαιωθεί (π.χ. από ορκωτό λογιστή) η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε υιοθετηθεί. Μάλιστα, σχετική επιστολή είχε σταλεί το 2018 από την ΕΝΠΕ στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με κοινοποίηση στους τότε υπουργούς Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, όπως και στον τότε επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη.

Επίσης, οι περιφερειάρχες έθεσαν στον κ. Χατζηδάκη, όλα τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», οι προστατευόμενες περιοχές, οι επεκτάσεις του φυσικού αερίου κλπ. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ, τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής να περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε όλα τα αντλιοστάσια προκειμένου να περιοριστούν τα κόστη για τους αγρότες, ενώ επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ήπειρο με τις διεκδικήσεις εκτάσεων από το Δημόσιο. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο, είπε, είναι έτοιμο κατά 65% ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί 1,1,δισ. ευρώ.

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:37, 25/02/2020