Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Απαλλοτριώσεις-εξπρές για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής *Τι σημαίνει για το χρονοδιάγραμμα

Απαλλοτριώσεις-εξπρές για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής *Τι σημαίνει για το χρονοδιάγραμμα

Civiltech

Άλλο ένα βήμα για την ταχεία υλοποίηση του μεγάλου έργου ύψους 1 δισ. ευρώ, της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης συνολικής ισχύος 1.000 MW της Κρήτης με την Αττική έγινε από την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αιτήθηκε την υπαγωγή του έργου στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων. Ζήτησε την έκδοση Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως εξηγούν πηγές του ΑΔΜΗΕ αυτό σημαίνει ότι αποφεύγονται καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις: «Με δεδομένο ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διασυνδέσεων – ιδίως μεγάλων έργων όπως είναι η Κρήτη-Αττική που διέρχονται από πολλούς Δήμους και Περιφέρειες - εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα έκδοσης των αδειών, η επίσπευση των διαδικασιών είναι μια θετική εξέλιξη, στο βαθμό που ελαχιστοποιούνται νεκροί χρόνοι στα επιμέρους στάδια των αδειοδοτήσεων», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο Διαχειριστής και η θυγατρική του «Αριάδνη» που τρέχει το έργο, μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στις αρχές του Απριλίου, κατέθεσαν τους αναγκαίους φακέλους στα αρμόδια υπουργεία τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τις άδειες χρήσης αιγιαλού και παραθαλάσσιου χώρου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η υπαγωγή του έργου στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, όπως εξήγησε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιτρέπει:

- Πρώτον, την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού.

- Δεύτερον, προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και

- τρίτον, υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός 1 μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

Οι απαλλοτριώσεις είναι αναγκαίες για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής και του τερματικού 150 kV καθώς και για τη διέλευση των εναέριων και υπόγειων γραμμών υψηλής τάσης.

Τα επόμενα στάδια του επενδυτικού σχεδίου είναι εντός του Μαΐου η υπογραφή των συμβάσεων ύψους 615 εκατ. ευρώ για τα καλώδια με τους αναδόχους του έργου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον υπάρχει έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία για την κατασκευή των τερματικών σταθμών. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται περίπου στα 370 εκ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων παραμένει για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση, που αποτελείται από δύο καλώδια ισχύος 500 MW έκαστο, είναι συνολικού μήκος 420 χλμ, εκ των οποίων τα 330 χλμ. ακολουθούν υποθαλάσσια διαδρομή από την παραλία των Μεγάρων έως και την παραλία της Κορακιάς Ηρακλείου.

Η υλοποίηση του θα ενισχύσει την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στο νησί.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:42, 30/04/2020