Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Μητσοτάκης: Βάζουμε τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών

Μητσοτάκης: Βάζουμε τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών

Civiltech

«Οι νέες διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και αποτελούν προωθητικούς βατήρες για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή που θα κληθεί να αμβλύνει τα οικονομικά προβλήματα ενόψει της επόμενης μέρας». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είχα πει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας υστερεί και στους δύο αυτούς τομείς, απόδειξη οι δεκάδες επενδύσεις που βαλτώνουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Από την άλλη η παράνομη δόμηση και τα σκουπίδια μας πνίγουν. Η χώρα μας βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται ευθέως με ικανότητά μας να προστατεύουμε αλλά και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν αφορά το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την περιβαλλοντική κρίση».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις:

1. Την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Συγκλίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αίρονται να γραφειοκρατικά εμπόδια και στους μηχανισμούς αδειοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιωτικοί πιστοποιημένοι φορείς αξιολόγησης, ενώ η ισχύς των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση.

2. Εκσυγχρονισμός διαχείρισης δασών και προστατευόμενων περιοχών. Αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αυτή. Συγκρότηση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης του περιβάλλοντος στον οποίο θα εμπίπτουν ως οργανικές μονάδες οι διάσπαρτοι φορείς διαχείρισης που δεν ήταν αποτελεσματικοί. Για τις περιοχές Natura, αυτό που γίνεται σε όλες τις χώρες εφαρμόζουμε και εδώ. Τις χωρίζουμε σε τέσσερις ζώνες, η χρήση γης θα είναι ανάλογη με τον βαθμό προστασίας, κάθε περιοχή εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι αποσπασματικές ρυθμίσεις, δίνουν τώρα τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι.

Αναφορικά με τις εξορύξεις πετρελαίου, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική, αφού τα οικόπεδα που αδειοδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς εξόρυξη υδρογονανθράκων ήταν εντός περιοχών Natura.

Η μία υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο της Καβάλας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει γιατί η υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου

3. Αλλαγή προτύπου για επεξεργασία και αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων. Από αρχές 2021 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας, απλουστεύονται παράλληλα διαδικασίες για αστικά λύματα.

Το νομοσχέδιο που συζητείται για το περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης,

Α. φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τριτοκοσμικούς τομείς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.

Β. Στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από τον αέρα, τον ήλιο, τα νερά της, την απαλλάσσει από ακριβή παραγωγή ρεύματος και το λιγνίτη. Δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και συμβάλλει στην τοπική ευημερία.

Γ. Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν μια νέα οπτική για την προστασία φύσης. Δεν αντιμετωπίζεται το περιβάλλον ως έκθεμα, υπάρχει διαφύλαξη της ομορφιάς του και μεγέθυνση των παραγωγικών του ιδιοτήτων.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, «υπήρξε εξαντλητική. Οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών βρίσκονται σε διάλογο με το υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τα τέλη Φεβρουαρίου το ίδιο το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το περιβάλλον πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο. Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας να μετατραπεί σε ατμομηχανή ανάπτυξης».

Όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έτσι και περιβαλλοντική κρίση είναι παγκόσμια. Αμφότερες μας προτρέπουν σε μια παγκόσμια συνεργασία αλλά και σε μια νέα αντίληψη για την ίδια την ζωή. Και οι δύο μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Επείγει και η Ελλάδα να είναι παρούσα σε αυτό το μέτωπο με ένα πρόσωπο δυναμικό και ελκυστικό στις επενδύσεις. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε θετικά τα διδάγματα της πρόσφατης εμπειρίας και να επαναπροσδιορίσουμε το ανθρώπινο μέτρο μέσα στο περιβάλλον.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:16, 05/05/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα