Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κύπρος: Π. Δανός ''Πάγωσε η αγορά ακινήτων''

Κύπρος: Π. Δανός ''Πάγωσε η αγορά ακινήτων''

Civiltech

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κυπριακή αγορά ακινήτων, που μετά από ανοδική πορεία ετών έχει παγώσει, με τους φόβους και τις αβεβαιότητες από την κρίση να την καθηλώνουν. Έχουν παγώσει τα πάντα εδώ και τρεις μήνες από τότε που ο κορωνοϊός έφθασε στην Κύπρο.

Σε πλήρη ανατροπή των προ κορωνοϊού δεδομένων στην αγορά οικιστικών ακινήτων αναφέρεται ο CEO της Δανός & Συνεργάτες, κ. Πάνος Δανός, που περιγράφει την σημερινή εικόνα ως εξής:

«Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 με τα αναγκαία μέτρα της κυβέρνησης, για τον περιορισμό της διάδοσης του, έχει αναπόφευκτα επηρεάσει δραματικά την αγορά ακινήτων, αλλά και τις διαδικασίες των τραπεζών για την ωρίμανση και προώθηση των ακινήτων αυτών στην αγορά».

«Η ζήτηση από το εξωτερικό η οποία καθοδηγούσε την ανάκαμψη της αγοράς τα τελευταία χρόνια, πρωτίστως σε Λεμεσό και Πάφο, είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη. Το εγχώριο ενδιαφέρον για συναλλαγές επί ακινήτων έχει καθηλωθεί τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και κυρίως από την πλευρά της ζήτησης, καθώς οι αβεβαιότητες για την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία είναι πολύ υψηλές και είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να προσδιοριστεί το νέο σημείο ισορροπίας της αγοράς. Οι νέες, απρόβλεπτες συνθήκες, με τις σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το εύρος της αγοράς ακινήτων, δικαιολογούν εκτιμήσεις για μείωση των τιμών, μετά την ανηφορική πορεία των τελευταίων ετών», αναφέρει.

«Η αγορά κατοικίας, τόσο σε καιρούς κρίσης, όσο και τώρα που φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, είναι πάντα ένα αναγκαίο αγαθό. Οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν ποτέ να αγοράζουν ή να ενοικιάζουν στέγη. Στην Κύπρο οι πλείστες αναπτύξεις είναι ποιοτικές και όταν η τιμή τους παραμένει λογική, σύντομα θα συναντήσουν την ζήτηση. Αλλά, μια κατοικία και ως επενδυτικό προϊόν στην παρούσα κατάσταση, παρουσιάζει ενδιαφέρον, όταν τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά (σύντομα, πιθανώς και να πρέπει να πληρώνει κάποιος την τράπεζα για να έχει την κατάθεση των χρημάτων του). Όλα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν και από το βάθος της κρίσης και τα σημάδια που θα αφήσει στην αγορά», επισημαίνει.

Τέλος, αναφέρει, να ληφθεί υπόψη ότι στην αγορά δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες, με την έννοια της έλλειψης ρευστότητας που οδηγεί σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές, έχουν πλέον την εμπειρία να διαπραγματεύονται με σύνεση και με πραγματισμό, μέσω έγκυρων κτηματομεσιτών και όχι βεβιασμένα, βασιζόμενοι μόνο στην ψυχολογία. Οι λίγες όμως αγοραπωλησίες, λόγω πρακτικών λόγων (πχ αδυναμία επίσκεψης σε ακίνητα, κλειστά εργοτάξια, κλειστό Κτηματολόγιο), δίνουν τον τόνο για λιγότερα χρήματα, σε developers, σε σχετικές με την οικοδομή επιχειρήσεις και σε φόρους. Συνεπώς, λιγότερη οικονομία, τουλάχιστον για το 2020.

stockwatch.com.cy

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:37, 07/05/2020