Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Ζημιά 1,5 δισ. στην οικονομία από ένα λουκέτο στον Πρίνο-Χάνει 43 δολάρια/βαρέλι η Energean

Ζημιά 1,5 δισ. στην οικονομία από ένα λουκέτο στον Πρίνο-Χάνει 43 δολάρια/βαρέλι η Energean

Civiltech

Σε τακτική επικοινωνία βρίσκονται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρίας Energean Oil & Gas για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προκειμένου να αποφευχθεί το «λουκέτο» στην επένδυση του Πρίνου.

Αυτό αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για τη διάσωση του μοναδικού κοιτάσματος πετρελαίου στη χώρα μας. Ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΕΝ μιλώντας στο Euro2day.gr, σημείωνε πως «το θέμα του Πρίνου είναι σύνθετο και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία με την διαχειρίστρια εταιρία». Το ίδιο στέλεχος όταν ρωτήθηκε για το αν εξετάζεται συμμετοχή του δημοσίου στην επένδυση, απέφυγε να απαντήσει.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρίνος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως χαμηλή παραγωγή. Το παλιό κοίτασμα για φέτος δίνει 2.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και σύμφωνα με πληροφορίες η Energean μπαίνει μέσα 43 δολάρια το βαρέλι. Το εκτιμώμενο για φέτος έσοδο είναι στα 13,5 δολάρια ανά βαρέλι και το λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος υπολογίζεται στα 56,5 δολάρια.

Η συγκεκριμένη επένδυση για να μην καταρρεύσει χρειάζεται ενίσχυση ρευστότητας και νέο επιχειρησιακό πλάνο με δραστικές περικοπές. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρίνος απασχολεί περί τα 270 άτομα προσωπικό και, σύμφωνα με πηγές, ακόμη και οριζόντιες μειώσεις μισθών να αποφασιζόταν η κατάσταση δεν θα βελτιωνόταν θεαματικά.

Το κόστος του «λουκέτου»

Οι επιπτώσεις από την οικονομική δραστηριότητα της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Πρίνο, ανοικτά του κόλπου της Καβάλας, δεν είναι ευρέως γνωστές στην κοινωνία. Και το ενδεχόμενο οριστικής παύσης της, θα προκαλούσε τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο και την τοπική κοινωνία. Αρμόδιες πηγές την υπολογίζουν γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν, το δημόσιο θα έχανε μία περιουσία της τάξης των 440 εκατ. ευρώ από τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα των 95 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος. Τα μεγέθη αυτά πιστοποίησε ο ανεξάρτητος εκτιμητής NSAI.

Επιπλέον, στο ενδεχόμενο λουκέτου, το εκτιμώμενο κόστος απομάκρυνσης των θαλασσίων εξεδρών, του χερσαίου εργοστασίου επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαίου και αποκατάστασης του χώρου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτών η Energean από το 2008 έως σήμερα έχει συνεισφέρει με την επένδυση συνολικά 340 εκατ. ευρώ στο εθνικό προϊόν, 165 εκατ. ευρώ στο τοπικό προϊόν, ενώ η αποεπένδυση θα σήμαινε απώλειες της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Στα 12 χρόνια έχει επενδύσει 460 εκατ. ευρώ.

Οι θέσεις εργασίας και η τεχνογνωσία

Άλλες συνέπειες από το κλείσιμο της δραστηριότητας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ήταν:

-Κατάργηση 270 άμεσων θέσεων εργασίας και επιπτώσεις σε περίπου τριπλάσιες έμμεσες στην Καβάλα και συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-Αιμορραγία σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς θα λείψει η μοναδική στην χώρα δραστηριότητα απασχόλησης και κατάρτισης σε πραγματικές συνθήκες για το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό τού χώρου του upstream

-Αποθαρρυντικό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές που ήδη βρίσκονται, λόγω της κρίσης, σε καθεστώς περικοπών σχεδίων σε όλο τον κόσμο

-Απομάκρυνση της πιθανότητας ανάπτυξης περιοχών που θεωρείται πιθανό να φιλοξενούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

-Χάνει η χώρα ένα πολύ θετικό σημείο αναφοράς διεθνώς, καθώς στον Πρίνο έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία το μοντέλο της συνύπαρξης της παραγωγής υδρογονανθράκων με ασφάλεια δίπλα σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:32, 19/05/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα