Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

Αυθαίρετα: Πάρτε μέρος σε ερωτηματολόγιο-παρέμβαση • Τι πρέπει να γίνει με την παράταση

ΥΠΕΝ: «Ο Πρίνος θα συνεχίσει να λειτουργεί αδιάλειπτα»

ΥΠΕΝ: «Ο Πρίνος θα συνεχίσει να λειτουργεί αδιάλειπτα»

Civiltech

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της παραγωγής του κοιτάσματος του Πρίνου, την αδιάλειπτη λειτουργία του και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, έκανε γνωστή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς απάντησε χθες το βράδυ σε δύο επίκαιρες για το θέμα ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου και του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη τονίζοντας: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα. Τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητούν με τη μισθώτρια εταιρία όλες τις παραμέτρους για να βρεθούν στέρεες λύσεις», είπε ο υφυπουργός επαναλαμβάνοντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών: «Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την εκμετάλλευση σε λειτουργία, δεσμευόμαστε για την αδιάλειπτη παραγωγή του Πρίνου και των θέσεων εργασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον υφυπουργό πως δίνει αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις. Έκανε γνωστό ότι η Energean – η παραχωρησιούχους- της παρουσίασε σχέδιο για μείωση του λειτουργικού κόστους και προσωπικού, καθώς και για επαναπροσδιορισμό συμβατικών της υποχρεώσεων. Η κ. Ελευθεριάδου προέτρεψε τον κ. Θωμά να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επ' αυτών λέγοντας μάλιστα ότι «οι προτάσεις αυτές της εταιρίας είναι γνωστές και στο υπουργείο». Ο υφυπουργός απάντησε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την εταιρία: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρία. Έχουμε κι εμείς τις προτάσεις μας. Όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις, τότε θα ενημερώσουμε τη Βουλή».

Ο κ. Θωμάς έδειξε μεταξύ άλλων και μία από τις λύσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη της εκμετάλλευσης του Πρίνου: «Υπάρχει το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, στο οποίο η Κομισιόν έχει δώσει ευελιξία. Θα κοιτάξουμε να το εκμεταλλευτούμε. Παρέχει συγκεκριμένα περιθώρια και μηχανισμούς».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στη διάρκεια της τοποθέτησης της και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες, όπως η ίδια υποστήριξε, προκάλεσαν ανησυχία στην κοινωνία της Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε απαντήσει προ ημερών πως η τιμή του αργού πετρελαίου ανεβαίνει ξανά και ίσως να μη χρειαστεί να παρέμβουμε.

Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι πράγματι η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε στα 35 δολάρια το βαρέλι από τα 20 που είχε πέσει στη διάρκεια της κρίσης, αλλά πέρυσι ήταν στα 45 δολάρια: «Παρ' όλο που η κατάσταση βελτιώνεται χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης και την υπεύθυνη στάση των πολιτών, ακόμη κι αν διορθωθούν τα πράγματα, η κρίση αυτή θα έχει αφήσει κατάλοιπα σε όλους τους κλάδους. Δεν μπορούμε να σβήσουμε αυτήν την περίοδο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησαν επίσης ότι στις προηγούμενες χρήσεις η Energean είχε αυξημένα έσοδα και παραγωγή από τον Πρίνο. Μάλιστα ο κ. Στολτίδης τόνισε ότι «η εταιρία από τη μία υποστηρίζει ότι δεν βγαίνει οικονομικά από τον Πρίνο κι ετοιμάζεται να κάνει επίθεση στου 270 εργαζόμενους και από την άλλη εμφανίζεται να διεκδικεί την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας». Από την πλευρά της κ. Ελευθεριάδου, σημείωσε ότι «η εταιρία μείωσε φέτος στο μισό την παραγωγή. Αν την αυξήσει θα καλύψει το κέρδος της».

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:11, 26/05/2020