Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κύπρος: Ζυμώσεις για το φθηνό ΦΑ

Κύπρος: Ζυμώσεις για το φθηνό ΦΑ

Civiltech

ΑΚΕΛ: Να εξεταστούν σοβαρά οι εναλλακτικές προτάσεις

Στις 29 Μαΐου φαίνεται πως θα δώσει απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση ή όχι της νορβηγικής εταιρείας Hoegh LNG για άμεση (αρχές του 2021) προμήθεια φυσικού αερίου το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΑΗΚ στην παραγωγή ηλεκτρισμού ως ενδιάμεση λύση. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να ζητηθούν επιπρόσθετα έγγραφα προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση κι άλλος χρόνος μελέτης... Αν διαπιστωθεί ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια, τότε η Κύπρος μπορεί να εκτεθεί και στην ΕΕ...

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η παρουσίαση που έγινε από την εταιρεία στη ΔΕΦΑ περιελάμβανε και τα στοιχεία που ζήτησε ο Οργανισμός ως προς τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν -πάνω από 100 εκ. το χρόνο, ίσως και περισσότερα. Η νορβηγική πρόταση δεν απαγορεύει στη ΔΕΦΑ ή στο κράτος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για τις μόνιμες υποδομές. Αντίθετα διευκολύνει το κράτος στην εισαγωγή φθηνού, με τις σημερινές τιμές, φυσικού αερίου, το αργότερο σε 6-9 μήνες από την αδειοδότηση και μέχρι (2-3 χρόνια;) να καταστεί εφικτή η ιδιόκτητη εγκατάσταση (FSRU) αεριοποίησης και μεταφοράς του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ.

Η πρόταση (Fast Track LNG solution), όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΦΑ την περασμένη βδομάδα, υποστηρίζει τις εξοικονομήσεις πέραν των 100 εκ. ευρώ το χρόνο πρώτον, με βάση τη διαφορά τιμής μεταξύ μαζούτ και φυσικού αερίου και δεύτερον, από τη μείωση των προστίμων από τις εκπομπές ρύπων (στη φώτο μέρος της παρουσίασης ενώπιον της ΔΕΦΑ).

Παρ' όλο που στο παρασκήνιο εξελίσσονται δραματικά οι διεργασίες για την έλευση του φυσικού αερίου, εντούτοις μόνο το ΑΚΕΛ είχε το θάρρος να τοποθετηθεί δημόσια και να καλέσει την κυβέρνηση να εξετάσει με σοβαρότητα προτάσεις που θα οδηγούν μεταξύ άλλων και σε φθηνότερο ηλεκτρισμό για τον καταναλωτή.

Το ΑΚΕΛ με χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι η μεγάλη καθυστέρηση με ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στοιχίζει ήδη στον Κύπριο καταναλωτή εκατομμύρια ευρώ και άρα το έργο της εισαγωγής ΦΑ είναι πλέον αναγκαιότητα για τον τόπο.

Την ίδια ώρα θεωρεί ότι η Πολιτεία και οι αρμόδιες Αρχές έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν με κάθε σοβαρότητα, προτάσεις οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες και οι οποίες υπόσχονται να προμηθεύσουν την Κύπρο με φθηνό ΦΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θεωρεί επίσης ότι τόσο η πρόταση της Energean όσο και της νορβηγικής Hoegh LNG είναι πολλά υποσχόμενες και μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές ή ως συμπληρωματικές της διαδικασίας της ΔΕΦΑ, μέχρι την κατασκευή των αναγκαίων κρατικών υποδομών στο Βασιλικό. Παράλληλα το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό το κράτος να έχει τις δικές του υποδομές, οι οποίες θα επαναεριοποιούν το υγροποιημένο ΦΑ ή θα αποτελούν εφεδρικές υποδομές».

Ως εκ των πιο πάνω καλεί την κυβέρνηση, τη ΔΕΦΑ και όλες τις αρμόδιες Αρχές να μελετήσουν κάθε πρόταση από όπου κι αν προέρχεται με μοναδικά κριτήρια: 1. Να είναι συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη. 2. Να οδηγεί σε φθηνό και ΦΑ και κατ' επέκταση σε μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. 3. Να οδηγεί σε μειωμένους ρύπους και στην προστασία του περιβάλλοντος. 4. Να κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Νίκη Κουλέρμου

dialogos.com.cy

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 11:01, 26/05/2020