Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

35 επιστημονικές εισηγήσεις στο 4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

35 επιστημονικές εισηγήσεις στο 4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

Civiltech

Σημαντική πανελλαδική επιστημονική συμμετοχή συγκεντρώνει το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλλάς.

Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), αποτελει μια μεγαλη επιτυχία. Μετα την αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν 35 εισηγήσεις, με αναμενομενα ενδιαφεροντα συμπεράσματα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κ. Φανή Βαβύλη, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UIA: «Η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας ειναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Οι 35 εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν έχουν όλες το ξεχωριστο τους ενδιαφέρον σε μια ολιστική προσέγγιση και μιας πολυδιάστατης εικόνας στη διάδραση Τουρισμού και Αρχιτεκτονικής.

Σύντομα θα αποσταλεί αλληλογραφία επιβεβαίωσης προς τους προκριθέντες ομιλητές, προκειμένου να ετοιμάσουν τις τελικές τους εισηγήσεις». Από την πλευρά του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου τονίζει: «Είναι χαρά μας που οι προσπάθειες δύο ετών, που είχαν ως στόχο την εξέλιξη και τη δημιουργία ουσιαστικών Συνεδρίων, θα στεφθούν με επιτυχία. Η συνεργασία μας με το ελληνικό τμήμα UIA και τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι καθημερινή τους τελευταίους μήνες, ενώ το ερχόμενο διάστημα θα κορυφωθούν οι προετοιμασίες του Συνεδρίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Ξυνομιλάκης, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δηλώνει: «Η Αρχιτεκτονική είναι Πολιτισμός και η πορεία της, όπως θα καταγραφεί τα επόμενα χρόνια, θα είναι ένας αγώνας αναζήτησης, αντιπαράθεσης,  διαλόγου, με διακριτά τα σημάδια μιας κρίσης που θα τροφοδοτήσει  ριζικές αλλαγές. Πολιτισμός και Τουρισμός θα συνεχίσουν να είναι με τρόπο εμφατικό η αιχμή του δόρατος για την οικονομία του τόπου μας.

Ο χώρος διαμονής, οι μετακινήσεις, ο δημόσιος χώρος, το στιλ των κατασκευών, είναι θέματα που θα συζητηθούν, θα προβληματίσουν και εν τέλει θα διαμορφώσουν την αρχιτεκτονική του μέλλοντος». Σημειώνεται επίσης, ότι μεταξύ των εισηγήσεων, ενεργή συμμετοχή θα έχουν  το Υπουργείο Τουρισμού,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  ο Δήμος Ρόδου,  με εισηγητές τους κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βενέρη Πάνο - Αναστασίου Τάσο, Δράκο Στέφανο - Σαρρή Άννα αντίστοιχα. Αναλυτικά,  οι προκριθείσες εισηγήσεις:

Αθανασιάδου Ελένη, Βενέσης Ηλίας, Οικονόμου Θάνος. Από το Μονοπάτι της Ποίησης μέχρι τη Μεταμόρφωση.  Σχεδιάζοντας στο τοπίο της Καλλιράχης Θάσου.

Αναγνωστίδου Εφη. Πρόταση ανάπτυξης αγροτουριστικού – πολιτιστικού κέντρου στον πρώην αγροτικό οικισμό Λινοποτίου Κω

Αναγνώστου Μαρία,  Βανδώρος Αλέξιος. Η σημασία του Αρχιτεκτονικού Τουρισμού στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ανάπτυξη της Αθήνας.

Αναστασίου Τάσος,  Βενέρης Πάνος. Περιηγητικά δίκτυα διαδρομών Πολιτιστικού ενδιαφέροντος από την απανάχρηση και ανάδειξη στην Εθνική πιστοποίηση. Το παράδειγμα των Κυκλάδων.

Αρχάκη Στελλα,  Μασμανίδου Αγγελική, Τσίχλη Ελένη. Η επιβεβλημένη λευκότητα στο Αιγαίο, και ο μύθος του  ελληνικού καλοκαιριού

Γέροντα Χρυσαφίνα. Towards an integrated approach for tourism landscape analysis and evaluation. The case study of Lindos on the island of Rhodes (Greece).

Γιάγκου Ανδρέας,  Τσακαλίδου Βενετία. Ο επαναπροσδιορισμός της Νεκρής Ζώνης της Κύπρου ως πυρήνα υβριδικού τουρισμού

Γιαλλούσης Στυλιανός. Παραθεριστική κατοικία στη θέση «Πούντα Αφιάρτη» στην Κάρπαθο

Γιαννακόπουλος  Νικόλαος. Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας. Υποδομή πολιτισμού στον  δημόσιο χώρο της πόλης

Δέλγα Σοφία,  Λέγκα Καρολίνα. Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση λιμένα πόλης:  Νέος Σταθμός Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Δημόπουλος Γιώργος,  Κονταξάκης Δημήτρης, Συμεωνίδου Ιωάννα, Τσινίκας Νίκος. Η συμβολή των ελαφρών και μεταφερόμενων κατασκευών στον τουρισμό στη μετά-Covid εποχή

Διμέλλη Δέσποινα. Ο εναλλακτικός τουρισμός ως εργαλείο αναβίωσης μειονεκτικών περιοχών: Η περίπτωση του Οροπεδίου του Λασιθίου

Δρακος Στέφανος,  Σαρρή Άννα. Τα μνημεία ως αντικείμενο ενδιαφέροντος του Δήμου  Ρόδου. Το μνημειακό όραμα της Δημοτικής Αρχής Ρόδου του Αντώνη Β. Καμπουράκη

Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες, Ελευθερία Νικολούδη. Το ξενοδοχείο ως αντανάκλαση του άυλου πνεύματος του προορισμού.

Κανταρζής  Μιχαήλ,  Λιονάκη Ελένη. Βιωματικός τουρισμός - πρόκληση για την ανάδειξη του  ορεινού όγκου της Κω.

Κουζή Τώνια. Τουρισμός & σχεδιασμός: η πραγματικότητα της επαρχιακής Ελληνικής Πόλης μέσα από τη ματιά νέων αυτοδιοικητικών.

Μανούσου-Ντέλλα  Κατερίνα. Το Μανδράκι της Ρόδου. Ο διαχρονικός μετασχηματισμός του ζωτικού χώρου της πόλης γύρω από ένα αρχαίο λιμάνι.

Μάτζαρης Στέλιος. Η διαδρομή μέσα στο χώρο του Varos Village Boutique Hotel & The Varos Residences. Λήμνος

Μιχαηλίδης Αντρέας. Αποκατάσταση του Μνημειακού Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΕΛΑΦΟΣ» στον Προφήτη Ηλία Σαλάκου

Μπενέτος Βασίλης. Arch Island- Επισκέψου – Εξερεύνησε – Παρατήρησε –  Μέτρησε – Σχεδίασε

Μωραΐτου Παρασκευή. Ολοκληρωμένα συστήματα ευφυών μεταφορών:  Η περίπτωση του Δήμου Ρόδου

Νίτσα Γλυκερία (Κλαίρη). Επανάχρηση εγκαταλελειμμένων πολυόροφων κτιρίων ως Ξενοδοχεία 5 αστέρων

Ξάνθης Αγαπητός. Για μια αειφόρο τουριστική πορεία της Ρόδου…

Παπαδημητρίου Σπύρος. Παρουσίαση Βραβευμένης Μελέτης για τον Εξοπλισμό των Παραλίων στα Νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Υδάτινος Πύργος

Παρασκευά Πολυάννα. Κοινότητες παιδιών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Πεβεράτου Μάρα. Η αναζωογόνηση του Ελληνικού χωριού στον 21ο αιώνα (Δίκτυο οικισμών Κέρκυρας)

Περνάρης Γιώργος. Βιωσιμος Τουρισμός και εφαρμογή της πολιτικής «Διδαγματα απο το Ισπανικό μοντέλο»

Πλατανιώτη Μαρία. Μονάδα παραγωγής και αγροτουρισμός στη Λήμνο

Σκιαδόπουλος A. Γιώργος, Γκριτζάλη Αλκμήνη. Θεματικός Τουρισμός: Η τουριστική εικόνα που πρέπει να προβάλει η Ρόδος στους τουρίστες του εξωτερικού.

Σπηλιοπούλου Γεωργία. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των τουριστικών επενδύσεων σε συνάρτηση με την ασφάλεια δικαίου που τις διέπει

Τζομπανάκης Αλέξιος,  A. Lanzetta. Aστικός Σχεδιασμός και Μεσογειακός Λιμενικός Χώρος. Ο Ρόλος του Τουρισμού στην Ενίσχυση του Δημόσιου χώρου σε δύο μελέτες περίπτωσης

Ναθαναήλ Τζουτζίδης - Γραφείο Μελετών Δέκαθλον Α.Ε Αξιοποίηση της περιοχής του βόρειου Αφάντου, στην Ρόδο

Τσάρας Γιάννης, Γιουζέπας Δημήτρης, Γούλιαρης Παναγιώτης. Συνθετικές αρχές και μεθοδολογία οργάνωσης της αρχιτεκτονικής μελέτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aria του ομίλου IKOS RESORTS

Χατζησάββα Δ.,Τζομπανάκης  Α. ΠΑΡΑΚΤΙΑ-ΚΑΤΩΦΛΙΑ: Σχεδιάζοντας τα όρια πόλης – θάλασσας σε μεσογειακά περιβάλλοντα.

Χειρχαντέρη Γεωργία. Η αρχιτεκτονική ως προϊόν τουριστικής κατανάλωσης

Χατζάτογλου Άγγελος Ευθύμιος. "REDESIGN RHODES'' η αρχιτεκτονική του μέλλοντος ο τουρισμός του μέλλοντος.

Η Ο.Ε.Ε. απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ κ. Δημήτρη Ξυνομιλάκη, τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) κ. Φιντικάκη Νίκο, την Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της UIA και καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Βαβύλη Φανή, τον επισκέπτη Καθηγητή Politecnico di Milano κ. Κτενά Νίκο, ενώ ο ΣΑΔ εκπροσωπείται στην Επιτροπή δια του Μεταδιδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητού Ξάνθη.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και το Ελληνικό Τμήμα της UIA (Διεθνης ‘Ενωση Αρχιτεκτόνων) προσκάλεσαν τους Αρχιτέκτονες και τους επαγγελματίες του Τουρισμού που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν ως Εισηγητές στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, να αποστείλουν εκτεταμένες περιλήψεις των εισηγήσεών τους. Η ουσιαστική αυτή θεσμική συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα Αρχιτέκτονα και επαγγελματία του Τουρισμού να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις, την έρευνα, το όραμα για τα θέματα που διαπραγματεύεται το Συνέδριο.

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν η παρακάτω:

1. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
2. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
3. ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ – ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ (ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ  Ή ΜΗ) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
4. ΣΧΕΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, ενώ ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι (πέραν των εισηγητών που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή) αναγνωρισμένοι Αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο. Τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού απευθύνονται σε όλον τον Τεχνικό Κλάδο, Μηχανικούς και μη, σε όλους του επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια συνδιοργανωτές των Συνεδρίων ήταν το Υπουργείο Τουρισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο φετινό συνέδριο, «4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού», θα συνεχισθεί εκ νέου η συνεργασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχιτεκτονικής Archisearch.gr.

B2Green
By B2Green.gr 17:58, 07/06/2020