Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Άνεμος... κερδοφορίας από τις ΑΠΕ για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Άνεμος... κερδοφορίας από τις ΑΠΕ για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Civiltech

Όλο και πιο καθοριστικός αποδεικνύεται ο ρόλος του τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από την διοίκηση για την οικονομική εξυγίανση.

Η απορρόφηση της θυγατρικής ΕΛ. Τεχ. Άνεμος ήταν το πρώτο βήμα, από το οποίο εξασφαλίστηκαν σημαντικές συνέργειες, που ανέρχονται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις της διοίκησης. Το δεύτερο βήμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αφορά στην σημαντική μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των εγκατεστημένων ΑΠΕ, ώστε να ενισχυθεί και η συνεισφορά στην κερδοφορία του ομίλου.

Κατά την διάρκεια του επόμενου 12μήνου, θα επενδυθούν επιπλέον 111 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 88 MW αιολικών πάρκων. Πρόκειται για την τελευταία φάση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου στον συγκεκριμένο κλάδο, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα αυξήσει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 579 MW. Συνολικά, από τις αρχές του 2019, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχεται σε 218 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου, προστέθηκαν επιπλέον 91 MW, ανεβάζοντας την συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 491 MW. Εξ αυτών, 196 MW βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, με τη διοίκηση να σημειώνει σε σχετική παρουσίαση, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο 9ο Greek Investment Forum, ότι «η παραγωγή και οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την πανδημία του Covid-19».

Κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ο κλάδος των ΑΠΕ συνέχισε την θετική του συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Ελλάκτωρ, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» από τον τομέα της κατασκευής. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, από 10,6 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, μια αύξηση της τάξεως του 86%. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η άνοδος της λειτουργικής κερδοφορίας διαμορφώθηκε σε 22%. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% σε 24 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 40% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, σε 11 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει σήμερα 24 αιολικά πάρκα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία. Κατά μέσο όρο, η εγγυημένη ταρίφα για τα παραπάνω έργα καλύπτει περίοδο 18,8 ετών. Το δε περιθώριο λειτουργικού κέρδους αποτελεί πραγματικό «χρυσωρυχείο» για την εταιρεία, καθώς ξεπερνά το 70%, στοιχείο ανεκτίμητο για την τόνωση της κερδοφορίας του ομίλου, η οποία έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τις ζημίες που καταγράφηκαν στα έργα του εξωτερικού, κυρίως στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, για κάθε MW εγκατεστημένης λειτουργίας, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εισέπραξε 60.000 ευρώ, παράγοντας λειτουργικά κέρδη 49.000 ευρώ/MW. Με βάση τα 491 ΜW που έχει σήμερα σε ισχύ, σε 12μηνη βάση, τα λειτουργικά κέρδη από την συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 83 εκατ. ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τα ανεμολογικά δεδομένα που θα επικρατήσουν.

Έτσι ερμηνεύεται και η επιμονή της διοίκησης στη διατήρηση κι ενίσχυση του κλάδου των ΑΠΕ εντός των κόλπων του ομίλου, αναδεικνύοντάς τον ως έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες για την μελλοντική ανάπτυξη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μαζί με τα έργα παραχώρησης και τον κλάδο του περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων).

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:51, 18/06/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα