Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Νερό και αποχέτευση για 400.000 κατοίκους • Πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο

Νερό και αποχέτευση για 400.000 κατοίκους • Πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο

Civiltech

Εντεκα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζει στην Ελλάδα η αδράνεια της ελληνικής διοίκησης που – έπειτα από δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου και επιβολή προστίμων το 2015 και το 2018 –  δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και του Θριασίου.

«Οικολογικό θαύμα» στην Ανατολική Αττική

Ετσι, επιταχύνοντας τους χαλαρούς ρυθμούς των προηγούμενων ετών, όπως αναλύει η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα στην εφημερίδα "Το Βήμα", η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην Ανατολική Αττική, μια εκκρεμότητα που αφαιρεί από τα ταμεία του κράτους κάθε εξάμηνο περισσότερα από 3,6 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι, εν έτει 2020, η περιοχή εξακολουθεί να εξυπηρετείται από το… πανάρχαιο σύστημα των βόθρων. Αντιστοίχως, στο Θριάσιο, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση των τελευταίων έργων από την τοπική αυτοδιοίκηση μοιάζουν ανυπέρβλητες, με το πρόστιμο που πρέπει να καταβάλλει η χώρα μας κάθε έξι μήνες να έχει πέσει στα 1,7 εκατ. ευρώ (από τα αρχικά 3,2 εκατ. ευρώ).

«Εχουμε κάνει μια γιγάντια προσπάθεια προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής» επισημαίνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Αναστάσιος Τόσιος. Και προσθέτει: «Καθημερινά ξεπερνούμε πολλά εμπόδια στην προσπάθεια να προσφέρουμε καθαρό νερό στους κατοίκους μιας αναπτυσσόμενης περιοχής που έχει μεγάλη τουριστική και γεωργική δραστηριότητα στην Ανατολική Αττική». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σχεδιάσαμε ένα μικρό οικολογικό θαύμα», καθώς μέσω του νέου συστήματος αποχέτευσης θα παρέχεται και υψηλής ποιότητας νερό για άρδευση, επιλύοντας παράλληλα ένα χρόνιο πρόβλημα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής. «Τα νερά της αποχέτευσης θα αποδίδονται καθαρά στη θάλασσα ή για άρδευση γεωργικών εκτάσεων και πάρκων. Αυτό σημαίνει κυκλική οικονομία, επιστρέφουμε στη φύση το νερό το οποίο μας προμηθεύει» καταλήγει.

Για την Ανατολική Αττική, με τη δημοπράτηση των δύο μεγάλων βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων συλλογής λυμάτων που θα εξυπηρετήσουν τις τρεις πόλεις της περιοχής (Ραφήνα – Πικέρμι, Σπάτα – Αρτέμιδα και Μαραθώνα) καθώς και με την κατασκευή των δικτυών Παλλήνης, Κορωπίου, Παιανίας και Νότιας Ακτής Σαρωνικού μπαίνει το… νερό στ’ αυλάκι, αν και οι υποδομές εκτιμάται ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2026. Οταν πάντως λειτουργήσουν, θα επιτρέψουν τη σύνδεση περίπου 400.000 κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με το δίκτυο της ΕYΔAΠ.

Ειδικότερα, το έργο για τους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 257 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει αγωγούς συλλογής και μεταφοράς λυμάτων 430 χιλιομέτρων και 18.000 εξωτερικές διακλαδώσεις. Από τις συνολικά τέσσερις εργολαβίες, οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδειξης αναδόχων για τις δύο (κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας) αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Επίσης, προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός της τρίτης εργολαβίας για την κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων σε Πικέρμι, Ντράφι και Αγ. Σπυρίδωνα – Διώνη, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο 2021.

Για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας η εργολαβία θα δημοπρατηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2020 και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η χρονική διάρκεια των εργολαβιών κατασκευής έργων αποχέτευσης εκτιμάται στους 40 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή από την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης (υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο).

120 εκατ. ευρώ για τον Μαραθώνα

Οσον αφορά το έργο για τον Δήμο Μαραθώνα, προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκτελεστεί μέσω δύο εργολαβιών για την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και του δικτύου συλλογής ακαθάρτων για Νέα Μάκρη – Μαραθώνα, συνολικού μήκους αγωγών 190 χιλιομέτρων (περιλαμβάνει και 7.000 εξωτερικές διακλαδώσεις). Η προκήρυξή τους αναμένεται έως το τέλος του έτους, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης έως τα μέσα του 2022 για το ΚΕΛ και το πρώτο εξάμηνο του 2021 για το δίκτυο συλλογής. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τα έργα στον Μαραθώνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης συγχρηματοδότησης από την Κομισιόν.

Η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων θα γίνει από την ΕΥΔΑΠ ταυτόχρονα με την κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων, βάσει σχετικών Προγραμματικών Συμβάσεών της με τους δήμους. Τα 56 χλμ. δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων  (και 3.500 εξωτερικές διακλαδώσεις) στα Γλυκά Νερά κατασκευάζονται, με προϋπολογισμό 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε φάση μελέτης βρίσκονται έργα για συλλογή και επεξεργασία λυμάτων των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας (Αγ. Μαρίνα – Αγ. Δημήτριος) καθώς και για την αποχέτευση ακαθάρτων Λεονταρίου – Κάντζας, Κάτω Μπαλάνας και Αγ. Νικολάου Παλλήνης. Για τις περιοχές Παλλήνης, Γέρακα (κατάντη της Αττικής οδού) και Ανθούσας – που στερούνται αποχέτευσης – βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ.

Τα… κωλύματα στο Θριάσιο

Στην περιοχή του Θριασίου το έργο της ΕΥΔΑΠ – για την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων αποχέτευσης και του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (ΚΕΛΘ) – έχει ολοκληρωθεί. Οχι όμως το έργο του δευτερεύοντος δικτύου, αρμοδιότητας των δήμων, στις εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Τεχνικές δυσχέρειες, δυσμενείς υδρογεωλογικές συνθήκες, υψηλός υδροφόρος ορίζοντας, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα προκάλεσαν καθυστερήσεις και εμποδίζουν την κατασκευή ενός τμήματος του έργου σε περιοχή της Κάτω Ελευσίνας (γειτνιάζουσας με τον αρχαιολογικό χώρο) και στον παλαιό οικισμό της Μάνδρας.

Το έργο του δικτύου αποχέτευσης στην εφαπτόμενη με τον αρχαιολογικό χώρο περιοχή, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, η αρχαιολογική σκαπάνη προηγείται καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικά ευρήματα ενώ συνυπολογίζοντας και το εμπόδιο που δημιουργεί ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, «πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε αποκλεισμό ολοκλήρωσης των έργων». Στη Μάνδρα, το έργο κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων και  την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης αρμοδιότητας του δήμου αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2020.

Πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) τον Οκτώβριο του 2015, οπότε της είχαν επιβληθεί πρόστιμα 3.640.000 ευρώ ανά εξάμηνο, ενώ το κατ’ αποκοπή ποσό ανήλθε σε 10.000.000 ευρώ. Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι οι οικισμοί Ραφήνας, Αρτέμιδας και Νέας Μάκρης που ευθύνονται για το περίπου 65% των χρηματικών κυρώσεων. Με τη λειτουργία των προγραμματιζόμενων προς κατασκευή  ΚΕΛ και των αντίστοιχων δικτύων συλλογής και μεταφοράς, το ετήσιο πρόστιμο θα μειώνεται σε συνάρτηση με το ποσοστό των κατοίκων που θα συνδέονται στο δίκτυο. Για τις περιοχές των Γλυκών Νερών, Κάντζας κ.λπ., και Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, δεν έχουν επιβληθεί, έως σήμερα, πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο.

Μάχη Τράτσα

"Το Βήμα" της Κυριακής

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:14, 29/06/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα