Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Έρχεται λύση για τα ακίνητα που εξαιρέθηκαν από τη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Έρχεται λύση για τα ακίνητα που εξαιρέθηκαν από τη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Civiltech

Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως καταγράφει η δημοσιογράφος Μαρία Βουργάνα στην εφημερίδα "Τα Νέα", με διόρθωση και συμπλήρωση της διάταξης η οποία ψηφίζεται σήμερα, η παράταση της προθεσμίας της δήλωσης έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα εφαρμοστεί τόσο για τα ηλεκτροδοτούμενα όσο και για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Το θέμα ανέδειξε η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Στράτος Παραδιάς «θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει συμπλήρωση της διάταξης γιατί αυτό θα κλόνιζε την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας της δήλωσης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η ηλεκτρονική πλατφόρμα «κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγίδα για τους ανυποψίαστους πολίτες». Και αυτό γιατί όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους μέχρι αύριο 30 Ιουνίου θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους οικείους δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κ.λπ. αναδρομικά έως και το 2010, λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους δήμους η οποία θα αυξάνεται κατά έναν χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030.

Στην κατηγορία των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εντάσσονται τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ όσο και αυτά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (όχι λόγω οφειλών).

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που θα τα τακτοποιήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα μπορούν μέχρι την ίδια προθεσμία να τα δηλώσουν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους. Την τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 450.000 δηλώσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκαλύψει πάνω από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα. H πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Για να εισέλθει κάποιος σε αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:

  • Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
  • Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.
  • Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.
  • Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

ΝΕΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021 στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση, καθώς γι' αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης, καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Μαρία Βουργάνα

Εφημερίδα "Τα Νέα"

B2Green
By B2Green.gr 14:24, 29/06/2020