Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Τα μέτρα ενίσχυσης για τον τεχνικό κόσμο που προτείνει η Συμμαχία ΤΕΕ

Τα μέτρα ενίσχυσης για τον τεχνικό κόσμο που προτείνει η Συμμαχία ΤΕΕ

Civiltech

Η υγειονομική κρίση άλλοτε υποχωρεί και άλλοτε επανέρχεται αλλά οι οικονομικές συνέπειές της είναι ήδη σοβαρές σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Η υγειονομική κρίση κατέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό χωρίς την ενεργή στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, αδυνατεί να συμβάλει στη θωράκιση της χώρας έναντι κρίσεων αλλά και στην ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας και της παραγωγής.

Η χώρα μας παράγει και διαθέτει επιστήμονες υψηλού επιπέδου χωρίς να τους αξιοποιεί αποτελεσματικά. Σοβαρά ζητούμενα παραμένουν η υιοθέτηση και εφαρμογή αρχών και αξιών στην κατεύθυνση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, ύπαρξης ίσων ευκαιριών, διαφάνειας, ισονομίας και κυρίως διασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα με την διεκδίκηση και άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος μέτρων, προκειμένου να αποσοβήσουμε την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ακολουθεί την έξαρση & ύφεση της πανδημίας.

Δυστυχώς, οι προηγούμενοι μήνες δε μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και τα εξευτελιστικά «εκπαιδευτικά» προγράμματα θα αποτελούν για χρόνια παράδειγμα κακής πρακτικής. Το πρόβλημα από την αρχή δεν ήταν μόνο η κακή ποιότητα της παρεχόμενης τηλεκατάρτισης αλλά η επιλογή να εξαιρεθούν οι επιστήμονες από την ενίσχυση και να μοιραστούν, με βιασύνη και χωρίς διαφανείς διαδικασίες, 80 εκατομμύρια ευρώ σε 7 πλατφόρμες . Η φράση «σκόιλ ελικικού» θα μείνει για να μας θυμίζει το μόνο πράγμα που χαρίστηκε απλόχερα στους μηχανικούς αυτήν την περίοδο: προσβολή, αναξιοπρέπεια και πλαστές υποσχέσεις. Δεν ξεχνάμε τα ελάχιστα μέτρα ενίσχυσης και τη μη ισότιμη αντιμετώπιση των μηχανικών σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Ούτε τις εξαγγελίες ότι οι μηχανικοί θα λάβουν για το Μάιο το επίδομα των 800 ευρώ, που έγιναν 534 και στη συνέχεια απλά «ξεχάστηκαν». Δεν ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιώδες μέτρο ενίσχυσης για την επόμενη μέρα. Δεν ξεχνάμε, τέλος, τη σιωπή του Προέδρου του ΤΕΕ και ακόμα περισσότερο τη συναίνεσή του σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης για τους μηχανικούς.

Χρειάζονται εδώ και τώρα πολύπλευρα μέτρα ενίσχυσης και παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις: ανάσχεση των συνεπειών, στήριξη των πρώτων βημάτων της επόμενης μέρας, ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων.

Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψιν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ζητάμε από την Αντιπροσωπεία να υιοθετήσει και να διεκδικήσει την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πρότασης δράσεων και μέτρων για την επόμενη μέρα που στοχεύει αφενός στην άμεση ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης και αφετέρου στη δημιουργία ενός νέου ασφαλούς περιβάλλοντος για την άσκηση του επαγγέλματος αλλά και συνολικά την ανάκαμψη της οικονομίας και περιλαμβάνει:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 1. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων
 2. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
 3. Πρόγραμμα διατήρησης μισθών, θέσεων και σχέσεων εργασίας
 4. Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας
 5. Χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ

 1. Κατάργηση προκαταβολής φόρου
 2. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
 3. Αφορολόγητο όριο στους αυτοαπασχολούμενους

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ

 1. Διευκόλυνση ασφαλιστικής ενημερότητας
 2. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε δόσεις
 3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 1. Χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατασκευή & ανακαίνιση
 2. Αύξηση των δαπανών για την Έρευνα
 3. Μέτρα μεγέθυνσης της μεταποίησης
 4. Δράσεις Εξοικονόμησης ενέργειας
 5. Ενεργειακά προγράμματα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας
 6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Μηχανικών & Επαναφορά ελάχιστων αμοιβών

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

 1. Διευκόλυνση Δανειοδότησης
 2. Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων

ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ
ΡΠΜ/Οικολόγοι Μηχανικοί/Συνεργαζόμενοι

B2Green
By B2Green.gr 13:28, 10/07/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα