Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


B2Green: Σας ζητούμε συγνώμη για τις καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα της Top.Host

Αυθαίρετα: Πάρτε μέρος σε ερωτηματολόγιο-παρέμβαση • Τι πρέπει να γίνει με την παράταση

Αυθαίρετα: Πάρτε μέρος σε ερωτηματολόγιο-παρέμβαση • Τι πρέπει να γίνει με την παράταση

Civiltech

Update: Η καταγραφή ερωτήσεων ολοκληρώθηκε. Δείτε παρακάτω το ιστορικό της παράτασης

Δείτε επιπλέον: Το πλήρες, επίσημο κατατεθέν κείμενο της τροπολογίας

Την 30η Ιουνίου εξέπνευσε η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 1 έως 4 με ευνοϊκά πρόστιμα καθώς και η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης των “μεγάλων αυθαιρέτων”, κατηγορίας 5.

Αν και ο Υπουργός ΥΠΕΝ προανήγγειλε την τρίμηνη παράταση της ανωτέρω προθεσμίας, εντούτοις φτάνοντας στα μέσα Ιουλίου η σχετική τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν είχε κατατεθεί επίσημα. Τελικά, ο Υπουργός ΥΠΕΝ την Πέμπτη 16/07 ανακοίνωσε την κατάθεση της τροπολογίας στο Σχέδιο Νόμου για την ηλεκτροκίνηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το ταχύτερο που θα επισημοποιηθεί η παράταση είναι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, δεδομένου ότι εκκρεμεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια και βέβαια η διόρθωση και έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Υπενθυμίζουμε πως φορείς μηχανικών όπως το κεντρικό ΤΕΕ, πλήθος περιφερειακών τμημάτων όπως π.χ. το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΤΕΕ Πελοποννήσου κλπ. ζητούν μεγαλύτερη διάρκεια παράτασης. Παράλληλα, παρατάξεις και κοινοβουλευτικές ομάδες καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή αναφορικά με την παράταση καθώς και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (π.χ. ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ). Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως ήδη υπήρξε μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους και πως η τρίμηνη παράταση προτείνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω του lockdown που προηγήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρουμένης της κατηγορίας 5 για τις πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες, η διαδικασία ναι μεν συνεχίζεται μετά την παρέλευση της επίμαχης προθεσμίας αλλά όμως με εφαρμογή κλιμακωτής αύξησης των προστίμων.

Σε πολλές περιπτώσεις (& όχι μόνο στην περίπτωση των αυθαιρέτων), εκφράζονται αμφιβολίες και ασκείται κριτική από τους ενδιαφερόμενους, τόσο κατά των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών (π.χ. ΥΠΕΝ) όσο και κατά των αντιδράσεων των φορέων (π.χ. ΤΕΕ).
Το B2Green, προσπαθώντας να μη σταθεί απλά στην καταγραφή των γεγονότων και στην ενημέρωση των αναγνωστών του αλλά θέλοντας να συνεισφέρει ενεργά και με θετικό τρόπο στα ζητήματα του χώρου, παίρνει την πρωτοβουλία για μία ακόμα φορά να καταγράψει την πραγματική γνώμη των εμπλεκόμενων με το θέμα, μέσω ενός ερωτηματολογίου.

Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση απαντήσεων με αποτέλεσμα την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων τα οποία στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν στο ΥΠΕΝ, πριν την υπερψήφιση της τροπολογίας από την ολομέλεια, που αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα (20-24/07). Σημειώνουμε δε πως το ερωτηματολόγιο έχει περιοριστεί σε πολύ λίγες και βασικές ερωτήσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην παράταση του καθεστώτος που ήταν σε ισχύ μέχρι το τέλος του Ιουνίου και όχι στις δεκάδες παραμέτρους που αφορούν σε τεχνικές και λοιπές διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Σας παρακαλούμε λοιπόν να προωθήσετε το σύνδεσμο της σελίδας αυτής σε όποιον θεωρείτε πως έχει ενδιαφέρον για το ζήτημα των αυθαιρέτων καθώς και να τον μοιραστείτε σε προσωπικά, εταιρικά social media και σχετικές ομάδες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή.

B2Green.gr

B2Green
By B2Green.gr 13:19, 15/07/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα