Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

Το γκάζι της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τα οφέλη για την αγορά • Τρέχουν τα επενδυτικά σχέδια

Το γκάζι της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τα οφέλη για την αγορά • Τρέχουν τα επενδυτικά σχέδια

Civiltech

Με πρωτόγνωρες ταχύτητες υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΔΕΗ τρέχουν την υπόθεση της απολιγνιτοποίησης και τη στροφή της χώρας στις ΑΠΕ. 

 Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, είναι ίσως η πρώτη φορά που το δημόσιο αλλά και ο ίδιος ο δυσκίνητος οργανισμός της ΔΕΗ εκτελούν με ακρίβεια το πρόγραμμα του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη και ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνισμοί της θυγατρικής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» τόσο για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του φωτοβολταϊκού των 230 MW στην Κοζάνη όσο και για το στόχο που έχει θέσει η εταιρία των τουλάχιστον 2 GW σε ΑΠΕ για την προσεχή τριετία.

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, διευκολύνουν σημαντικά και τον ιδιωτικό τομέα ως προς τον προγραμματισμό και τη δρομολόγηση και δικών τους επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (9 δισ. στη δεκαετία) στην «πράσινη» ενέργεια, με αποτέλεσμα την επίτευξη του μεγάλου στόχου για το 2030 που είναι το 65,7% της ηλεκτροδότησης να προέρχεται από ΑΠΕ.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που είναι η μετάβαση από τη λιγνιτική εποχή σε εκείνη της «πράσινης», μοιάζει υλοποιήσιμο καθώς σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, με την συντριπτική πλειοψηφία το 2023, το master plan για την αναγέννηση των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα είναι έτοιμο στο τέλος του καλοκαιριού.

Ήδη φέτος παύουν να λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, το 2021 θα κλείσουν οι δυο μονάδες της Καρδιάς, το 2022 η Μεγαλοπολη 3 και οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια χρόνια θα τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαιδα 5, η οποία θα πάψει να είναι λιγνιτική το 2028. Το 2023 θα κλείσουν και οι μονάδες της Μεγαλοπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5.

Η κυβέρνηση σπεύδει να διαθέσει ποσά της τάξης των 6 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών, ενώ η ΔΕΗ επιταχύνει τη μερική υποκατάσταση της ισχύος των ρυπογόνων μονάδων με ΑΠΕ.

Είναι σημαντικό, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, ότι έχει δρομολογηθεί για την Κοζάνη το mega project του φωτοβολταϊκού των 230MW που θα δώσει ανάσα και στην περιοχή η οποία θα πληγεί περισσότερο από όλες από την μετάβαση στη νέα εποχή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ενέργειας με το κλείσιμο των μονάδων και να στραφεί μαζικά σε εξαγωγές, όταν μάλιστα η πρόβλεψη για το CO2 είναι 30 ευρώ ο τόνος. Γεγονός που θα επιβάρυνε ιδιαίτερα, εκτός από το ενεργειακό ισοζύγιο και το οικονομικό.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΔΕΗ στην Κοζάνη έχει βγάλει διαγωνισμούς 30 MW για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης που έχουν κερδίσει η ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos (15 MW έκαστος).

Προχθές ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα άλλα 200 MW του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης για τα οποία έχουν υποβληθεί πέντε προσφορές που προχωρούν στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης:

  1. Σύμπραξη Sunel UK,Shanghai Electric Group HongKong και Sunel Energy μονοπροσωπη IKE,
  2. RES INVEST Ι.Κ.Ε.,
  3. Oμιλος Αρχιρόδον
  4. AΒAΞ
  5. METKA EGN.

Οι επενδυτές προσδοκούν στη διατήρηση των ρυθμών της απολιγνιτοποίησης δρομολογώντας με τη σειρά τους τα δικά τους έργα ΑΠΕ.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr
euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:15, 15/07/2020