Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ

Δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ

Civiltech

Η ΔΕΗ έδωσε το έναυσμα και το υπόλοιπο ταμπλό ακολούθησε στην αλλαγή του κλίματος στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο ξεπερνά την αρχική νευρικότητα και κινείται και πάλι πάνω από τις 640 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,86% στις 643,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.554,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,01% στις 335,21 μονάδες.

Τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει η ΔΕΗ φαίνεται πως δίνουν ώθηση στην αγορά, καθώς "ξύπνησαν" τους αγοραστές στους περισσότερους τίτλους, όπου οι αποτιμήσεις βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την τελευταία διόρθωση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν αναμένει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται άλλη μια φορά, τις επόμενες ώρες να πάρουν αποφάσεις για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Η αγορά, όχι μόνο η ελληνική, γνωρίζει πολύ καλά ότι στη σημερινή Σύνοδο διακυβεύονται πολλά. Την ώρα που οι οικονομίες κλυδωνίζονται από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού έχουν πλέον ερείσματα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους για να βρουν μια λύση που θα ανατρέψει τη χειρότερη ύφεση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το πρώτο δια ζώσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ευρωπαϊκό συμβούλιο, θέτει επί τάπητος τους μηχανισμούς στήριξης. Η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των ηγετών. Και η ώρα της αναζήτησης λύσεων και γεφύρωσης των διαφορών ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του Βορρά και στις χώρες του Νότου, που έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα έχει φτάσει.

Έτσι, το ΧΑ θα αναμένει και αυτό τα αποτελέσματα της Συνόδου, έχοντας και τη λήξη παραγώγων σήμερα, αλλά και έχοντας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Όπως επισημαίνει ο Απ. Μάνθος, υπό αυτό το καθεστώς ο Γενικός Δείκτης έχει πάθει το τεχνικό σύνδρομο του Δ.Δ.Δ. (Διαγραμματικά Δολίως Διολισθαίνω) από τα υψηλά των πρόσφατων 670,31 μονάδων προς τις 619,53 μονάδες καταγράφοντας απώλειες έως και -7,57%. Το μόνο γλυκαντικό στην πικρή πτωτική γεύση του Ιούλη είναι η αποκοπή μερισμάτων από αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες. Από τα "γρανάζια" τώρα που αποτελούν και ρυθμίζουν τον Γενικό Δείκτη αυτό που φαίνεται να έχει μπλοκάρει την ανοδική του ρότα είναι κατά πρώτον το κομμάτι του 17,6% που ανήκει στον τραπεζικό κλάδο και κατά δεύτερον το κομμάτι του 7,4% των διυλιστηρίων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 6,73%, με τις Coca Cola, Φουρλής, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Motor Oil και Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Η Jumbo σημειώνει απώλειες 1,52%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:03, 17/07/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα