Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αποσύρθηκαν από το Airbnb το 12% των διαμερισμάτων στην Αθήνα

Αποσύρθηκαν από το Airbnb το 12% των διαμερισμάτων στην Αθήνα

Civiltech

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» επιπλωμένων και ανακαινισμένων ακινήτων από το Airbnb προς τη μακροχρόνια μίσθωση, με τον αριθμό των ακινήτων που προσφέρονται στο κέντρο της Αθήνας να έχει μειωθεί σχεδόν κατά 12% από τις αρχές Μαρτίου ως τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στα μέσα Ιουλίου ο αριθμός των ακινήτων που διαφημίζονταν μέσω του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφωνόταν σε 9.116, από 10.332 στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μέσα σε λίγους μήνες έχουν «φύγει» 1.216 κατοικίες, ως αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης της ζήτησης.

Η εικόνα είναι επίσης αρνητική, αν η σύγκριση γίνει με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο υψηλό της αγοράς. Τότε, ο αριθμός των ακινήτων ανερχόταν σε 11.338, ήταν δηλαδή μεγαλύτερος κατά 2.222 ακίνητα. Σημειωτέον ότι στην πράξη, η πραγματική μείωση είναι ακόμα υψηλότερη, καθώς κατά κανόνα, την περίοδο της άνοιξης έρχονταν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα ακίνητα που προετοιμάζονταν για τον σκοπό αυτό. Πολλοί ιδιοκτήτες κι επενδυτές προχωρούσαν σε εργασίες ανακαίνισης τους χειμερινούς μήνες, ώστε να έχουν έτοιμα και διαθέσιμα τα ακίνητά τους για την περίοδο της υψηλής ζήτησης, δηλαδή από τον Απρίλιο - Μάιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Τέτοιες προσθήκες στο δίκτυο της Airbnb έγιναν ασφαλώς και φέτος, έστω και αν συνέπεσαν με το lockdown και το «πάγωμα» της αγοράς. Εφόσον ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων λειτουργούσε όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των αγγελιών θα κατέγραφε σημαντική αύξηση, ίσως όχι βέβαια στο επίπεδο του πρόσφατου παρελθόντος. Φέτος όμως, εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε κάποια αύξηση, αλλά ούτε καν σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς, αλλά και ιδιώτες ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, δεν θα καταγράψουν κάποια βελτίωση, τουλάχιστον φέτος. Οι ελπίδες φαίνεται να έχουν εναποτεθεί στην επόμενη τουριστική περίοδο του 2021. Εφόσον έως τότε έχουν αποκατασταθεί όλες οι αεροπορικές συνδέσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που αποτελούν σημαντική αγορά για το ελληνικό Airbnb, τότε υπάρχει η εκτίμηση ότι η ζήτηση θα είναι αρκετά καλύτερη απ’ ό,τι φέτος.

Στην πράξη, η επίδραση στην αγορά ενοικίων της Αθήνας δεν φαίνεται να είναι σημαντική, πέραν της ανάσχεσης του «ράλι» των προηγούμενων μηνών. Θα περίμενε κανείς ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, σε συνδυασμό και με την κρίση της πανδημίας, θα προκαλούσε ορισμένες διορθώσεις στο ύψος των ενοικίων, καθώς θα ωθούσε κάποιους ιδιοκτήτες να «βάλουν νερό στο κρασί τους». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, με το πέρας του β’ τριμήνου, τα ενοίκια έχουν ουσιαστικά σταθεροποιηθεί. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε μια μικρή πτώση κατά 0,64% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ στα νότια προάστια, η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,08%. Στον αντίποδα, αυξήσεις σημειώθηκαν στα δυτικά προάστια με 2,89%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα ανατολικά (1,76%) και τα βόρεια προάστια (0,83%).

Θα πρέπει να σημειωθεί και ότι τα ακίνητα που επιστρέφουν από το Airbnb είναι κατά κανόνα επιπλωμένα και ανακαινισμένα, επομένως οι ιδιοκτήτες τους ζητούν μεγαλύτερα ενοίκια απ’ ό,τι για άλλα διαμερίσματα στην ίδια περιοχή. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί η νέα ισορροπία στην αγορά, κάτι που, όπως ομολογούν και στελέχη της αγοράς, δεν προβλέπεται να συμβεί μέχρι να παραχθεί και να χορηγηθεί σε ευρεία μάζα του πληθυσμού, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:20, 22/07/2020