Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Ο νέος «παίκτης» των ακινήτων που «έβαλε πόδι» και στο Ελληνικό

Ο νέος «παίκτης» των ακινήτων που «έβαλε πόδι» και στο Ελληνικό

Civiltech

Σε ισχυρό “παίκτη” της αγοράς ακινήτων και γενικότερα του real estate στην Ελλάδα εξελίσσεται το επενδυτικό fund Brevan Howard και ο εκ των ιδρυτών αυτού, κ. Τρύφων Νάτσης, έχοντας ήδη επενδύσει περί τα 150 εκατ. ευρώ, από το 2018 μέχρι σήμερα.

Τελευταία κίνηση ήταν ασφαλώς η εξαγορά αντί 44,4 εκατ. ευρώ του 4,4% των μετοχών της Lamda Development, βάζοντας έτσι “πόδι” στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση από καταβολής ελληνικού κράτους, εκείνη της ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Συνολικά αποκτήθηκαν δύο πακέτα των 5 και 2,8 εκατ. μετοχών αντί 5,8 και 5,6 ευρώ αντίστοιχα, με την οικογένεια της κ. Μαριάννας Λάτση, να δρομολογεί και την περαιτέρω πώληση επιπλέον 5.992.760 μετοχών της Lamda Development. Συνολικά, μετά την στρατηγική απόφαση “εξόδου” από την εισηγμένη, η οικογένεια της κ. Λάτση θα έχει μεταβιβάσει 14,89 εκατ. μετοχές της εταιρείας, που αντιστοιχούν στο 8,43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Όσον αφορά την Brevan Howard, είναι προφανές ότι εξελίσσεται σε ένα σημαντικό “πόλο” της ελληνικής αγοράς ακινήτων, καθώς εκτός από τα κεφάλαια που δαπάνησε για να τοποθετηθεί στην Lamda Development, “τρέχει” παράλληλα και το δικό της project.

Ο λόγος για την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, μια αδειοδοτημένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, η οποία έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, για την δημιουργία ενός αξιόλογου χαρτοφυλακίου ακινήτων. Η σημερινή αξία εκτιμάται σε 81,77 εκατ. ευρώ, με την καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια να διαμορφώνεται σε 67.852 τ.μ. Έτσι, πρόκειται για την μοναδική ΑΕΕΑΠ μέχρι σήμερα, η οποία έχει συσταθεί και επενδύει αποκλειστικά με κεφάλαια ξένου επενδυτικού ομίλου.

Μάλιστα, η εταιρεία εισήλθε εξαιρετικά δυναμικά και στο 2020, υπό την ηγεσία του κ. Μάριου Αποστολίνα, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε πετύχει την επέκταση του χαρτοφυλακίου μιας ακόμα ΑΕΕΑΠ, της Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά.

Η πιο πρόσφατη επένδυση της Orilina αφορά στην απόκτηση του καταστήματος της αλυσίδας Σκλαβενίτη στο κτίριο που κατασκεύασε η Μπάμπης Βωβός στο πρώην Κτήμα Θων, στην συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση καταστήματος 10.330 τ.μ. μαζί με 334 υπόγειες θέσεις στάθμευσης, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πωλητής, καθώς αυτός ήταν το επενδυτικό fund Bain Capital. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ανακτηθεί στο πλαίσιο της σχετικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι διαχειριστές, μετά την εξαγορά του Project Amoeba, στο οποίο είχε ενταχθεί το εν λόγω ακίνητο, αποτελώντας εξασφάλιση για “κόκκινο” δάνειο του παρελθόντος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων είχε αγοραστεί από την Bain Capital αντί ποσού 432 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Orilina Properties είχε δαπανήσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ (αλλά και αρκετών υπηρεσιών του ομίλου Γερμανού), στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Νέας Κηφισιάς. Μάλιστα, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, ο όμιλος Ελλάκτωρ πρόκειται να παραμείνει ως μισθωτής εντός του ακινήτου, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μπορεί ασφαλώς να μετεγκατασταθεί σε άλλο κτίριο και να υπομισθώσει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εφόσον με την κίνηση αυτή είναι εφικτή η περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων.

Το τρίτο σημαντικότερο ακίνητο της Orilina Properties είναι το εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο στεγάζει πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και το πάρκο ψυχαγωγίας της Playmobil. Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο πλαισιώνουν κτίρια γραφείων και μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα, εκ των οποίων ξεχωρίζει ακίνητο στην οδό Ερμού, που στεγάζει την αλυσίδα Calzedonia. 

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:38, 28/07/2020