Notice: Undefined index: HTTP_X_FORWARDED_FOR in /var/www/vhosts/b2green.gr/httpdocs/el/sections/head.php on line 7

Notice: Undefined index: HTTP_X_FORWARDED in /var/www/vhosts/b2green.gr/httpdocs/el/sections/head.php on line 9

Notice: Undefined index: HTTP_FORWARDED_FOR in /var/www/vhosts/b2green.gr/httpdocs/el/sections/head.php on line 11

Notice: Undefined index: HTTP_FORWARDED in /var/www/vhosts/b2green.gr/httpdocs/el/sections/head.php on line 13
Προχωρούν κτιριακά ΣΔΙΤ €700 εκατ. • Τέσσερις στον τελικό για το ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών | B2Green
Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


B2Green: Σας ζητούμε συγνώμη για τις καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα της Top.Host

Προχωρούν κτιριακά ΣΔΙΤ €700 εκατ. • Τέσσερις στον τελικό για το ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών

Προχωρούν κτιριακά ΣΔΙΤ €700 εκατ. • Τέσσερις στον τελικό για το ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών

Civiltech

Τέσσερις από τους πέντε ομίλους που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον περνούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την κατασκευή και διαχείριση κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος προκρίνονται οι ΑΒΑΞ, Intrakat, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αποκλείεται η κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ. Οι τέσσερις όμιλοι που προκρίνονται, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο προκειμένου να διαμορφωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός του 2021.

Πρόκειται για ένα από τα έξι μεγάλα κτιριακά έργα που προωθούνται με ΣΔΙΤ, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Τα τρία αφορούν την κατασκευή και διαχείριση φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία και δύο την κατασκευή οκτώ σχολικών μονάδων στα Χανιά και στην Ρόδο.

Το ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών αφορά στην ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτηρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς και συναφείς υπηρεσίες λειτουργίας του κτηρίου. Θα κατασκευαστεί σύγχρονη κτηριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), «με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις». Στο ίδιο έργο έχει ενταχθεί και η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Πριν από λίγες ημέρες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επτά εταιρείες ή κοινοπραξίες για το ΣΔΙΤ που αφορά το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, η Archirodon, η Intrakat, η ΘΕΜΕΛΗ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών.

Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Προβλέπεται πως τα 13 θα κατεδαφιστούν ενώ επτά θα διατηρηθούν. Στα διατηρητέα κτίρια θα λειτουργήσουν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα, κ.α. Η "Βαμβακουργία Βόλου", που κάποτε απασχολούσε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κύριος της έκτασης που στέγαζε το συγκρότημα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο κατέχει και την έκταση των 26 στρεμμάτων στη Λαμία.

Τα ίδια επτά σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του μεγαλύτερου κτιριακού έργου που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση πέρασαν οι έξι όμιλοι, πλην ΘΕΜΕΛΗ. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα ίδια σχήματα συμμετέχουν και στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά ειδικότερα τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη και η κατασκευαστική περίοδος 2 έτη. Αφού γίνει η προεπιλογή και ο ανταγωνιστικός διάλογος η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα προγραμματιστεί για το 2021.

Τέλος, ενδιαφέρον από τρεις ομίλους (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ – Μυτιληναίος) εκδηλώθηκε για τις οκτώ σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ, μαζί με την ανάπλαση κεντρικού πάρκου της πόλης. Στην Ρόδο, το αντίστοιχο ΣΔΙΤ για 13 σχολικές μονάδες δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

B2Green
By B2Green.gr 10:06, 28/07/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα