Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές των ρύπων - Οι επιπτώσεις για ΔΕΗ

Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές των ρύπων - Οι επιπτώσεις για ΔΕΗ

Civiltech

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν την περίοδο αυτή οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθώς διαμορφώνονται στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά τόνο.

Μάλιστα ο αναλυτής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank Νίκος Μάντζαρης σημείωσε στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης για την Δίκαιη Μετάβαση ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Ο ίδιος επικαλούμενος και εκτιμήσεις άλλων αναλυτών προέβλεψε πως την επόμενη πενταετία οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων θα εκτιναχθούν ακόμη υψηλότερα, στα επίπεδα των 35 με 40 ευρώ ανά τόνο.

Θεωρεί δε, δεδομένη την περαιτέρω εκτόξευση των δικαιωμάτων μετά την αναθεώρηση που θα κάνει η Ευρ. Επιτροπή το 2021 στον Κανονισμό με σκοπό την αυστηρότερη κατανομή τους.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφενός σηματοδοτούν το τέλος και μάλιστα χωρίς γυρισμό της εποχής του λιγνίτη ή του άνθρακα, αφετέρου όμως, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ.

Η εταιρία, βέβαια, έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων. Η συντριπτική πλειοψηφία, πλήν της «Πτολεμαϊδας V», που κατασκευάζεται, θα σβήσει έως το 2023. Ωστόσο το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν έστω και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης θα συνεχίσουν να βάζουν μέσα… τη δημόσια εταιρία.

Οι εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως τις διατύπωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, θέλουν τη ΔΕΗ φέτος να επιβαρύνεται με περισσότερα από 300 εκ. ευρώ, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων CO2.

Η δημόσια εταιρία ήδη εδώ και μία δεκαετία περιορίζει την λιγνιτική της παραγωγής με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια, επιδιώκοντας να φρενάρει τις οικονομικές επιπτώσεις. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται το Green Tank, η λιγνιτική παραγωγή από τα επίπεδα των 27 TWh το 2011 έχει συρρικνωθεί στις 7 TWh φέτος.

Οι πτωτικές τάσεις έγιναν ακόμα εντονότερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήρους απολιγνιτοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2019 με αποτέλεσμα, τον Μάιο του 2020 ο λιγνίτης να σημειώσει ιστορικό ναδίρ καλύπτοντας μόλις 6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. Η 20η Μαΐου 2020 μάλιστα ήταν η πρώτη μέρα εδώ και επτά δεκαετίες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ μεταξύ 7ης και 9ης Ιουνίου 2020 συμπληρώθηκαν οι πρώτες 40 ώρες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα σε ολόκληρη χώρα συμπεριλαμβανομένων και των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.

Πάντως, ακόμη και η υπό κατασκευή και σύγχρονη τεχνολογικά «Πτολεμαϊδα V» που θα λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη, θα είναι οριακά κερδοφόρα με τιμές στα 35 ευρώ ανά MWh. Για αυτό το λόγο άλλωστε η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά τρόπους εναλλακτικών καυσίμων για την τελευταία με το ρυπογόνο καύσιμο μονάδα.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:43, 29/07/2020