Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Μίσθωση γραφείου ακόμη και με 5 ευρώ ανά εργαζόμενο

Μίσθωση γραφείου ακόμη και με 5 ευρώ ανά εργαζόμενο

Civiltech

Ενισχυμένος αναμένεται να εξέλθει ο τομέας των ευέλικτων χώρων εργασίας από την κρίση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι συνολικά ο τομέας των γραφείων, ενδεχομένως να έχει απώλειες. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, η τάση των μεγάλων εταιρειών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι να διατηρούν μόνο τα κεντρικά τους γραφεία, προχωρώντας σε εκχώρηση των δευτερευουσών λειτουργιών τους -και επομένως και των αναγκών στέγασής τους- σε τρίτους.

Όπως τόνισε σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα για την αγορά γραφείων από την Prodexpo, ο κ. Χρήστος Μισαηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της IWG στην Ελλάδα, «η πανδημία του COVID-19 φέρνει μαζί του μεγαλύτερη πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν. Όταν ως επιχειρηματίας εισάγεις ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται μέσω τηλεεργασίας, τότε πιθανώς ο απαιτούμενος χώρος γραφείων να είναι μικρότερος απ’ ό,τι μέχρι σήμερα».

Κατά τον κ. Μισαηλίδη, ακριβώς σε αυτό το σημείο, είναι που αρχίζει να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας, καθώς μπορούν να παράσχουν λύσεις στο σημερινό πρόβλημα.

Τα κτίρια όπου προσφέρονται τέτοιες λύσεις, αξιοποιούν κατά βάση το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μισθώνει γραφεία με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, που επιθυμεί να αξιοποιήσει, αλλά και τυχόν συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως π.χ. γραμματειακή ή τηλεφωνική υποστήριξη, αίθουσες συνεδριάσεων κτλ. Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας, το κόστος για ένα μήνα μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 70 και 350 ευρώ/εργαζόμενο, μειούμενο για κάθε επιπλέον μήνα και εργαζόμενο. Μάλιστα, αν μια επιχείρηση συμφωνήσει για διετή μίσθωση, το κόστος υποχωρεί σε μόλις 5-13 ευρώ/μήνα ανά εργαζόμενο.

«Μετά την πανδημία, εμείς έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες είναι διστακτικότερες να επισημοποιήσουν κάποιες συμφωνίες, τη στιγμή που οι περισσότεροι όμιλοι αναζητούν την βέλτιστη λύση ενόψει του δεύτερου κύματος του κορονοϊού το φθινόπωρο», αναφέρει ο κ. Μισαηλίδης, Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κι άλλες λύσεις, κυρίως σε επίπεδο νέων κτιρίων, για καλύτερη γεωγραφική κάλυψη της Αττικής».

IWG λειτουργεί στην ελληνική αγορά τόσο μέσω του σήματος Spaces, όσο και μέσω εκείνου της Regus. Σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε πριν την πανδημία, με την συμμετοχή 18.000 στελεχών σε 96 χώρες, προέκυψε ότι 85% αυτών θεωρεί ότι μέσω της ευελιξίας στον χώρο εργασίας, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη δουλειά τους, ενώ εξ αυτών, τα ¾ επιθυμούν τέτοιες μορφές ευέλικτης εργασίας. Άλλωστε, οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήδη περνούν 2,5 μέρες της εβδομάδας εκτός του εργασιακού τους χώρου, σε εξωτερικά ραντεβού και συναντήσεις. Παράλληλα, το 50% των επιχειρήσεων σημειώνει ότι η ευέλικτη εργασία μειώνει τα κόστη και τα ρίσκα τους.

Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 κτίρια γραφείων με τον τρόπο αυτό, ενώ, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι με βάση την απήχηση που έχουν οι εν λόγω υπηρεσίες, αλλά και τα σχέδια των εταιρειών που λειτουργούν στην αγορά (μεταξύ των οποίων και τοπικοί «παίκτες», προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο των νεοφυών εταιρειών), αναμένονται τουλάχιστον 15 νέα κτίρια γραφείων με βάση το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε πρόσφατη σχετική μελέτη της Colliers International, εξειδικευμένων συμβούλων ακινήτων, σημειώνεται ότι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας συνέχισαν να αναπτύσσονται το 2019 στην γεωγραφική ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τα οφέλη του να εκχωρήσουν σε τρίτους τις υπηρεσίες στέγασης των γραφείων τους. Ενώ όμως η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7%, τα δίκτυα των σχετικών κτιρίων γραφείων ενισχύθηκαν κατά μόλις 2%.

Στην έρευνά της, η Colliers επισημαίνει πάντως ότι ενδεχομένως να χρειαστούν προσαρμογές και στο μοντέλο των ευέλικτων χώρων εργασίας, ιδίως ως προς την εσωτερική τους διαρρύθμιση, καθώς πρόκειται για ανοικτούς χώρους (open space), όπου πλέον, ελέω πανδημίας, απαιτούνται μεγαλύτερες αποστάσεις από γραφείο σε γραφείο.

businessdaily.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:34, 29/07/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα