Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η επιτάχυνση των Βιώσιμων Ενεργειακών Καινοτομιών ως λύση στην προώθηση των ΒΑΠΕ

Η επιτάχυνση των Βιώσιμων Ενεργειακών Καινοτομιών ως λύση στην προώθηση των ΒΑΠΕ

Civiltech

Ως συνεισφορά στον σχετικό δημόσιο διάλογο, η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας οργάνωσε, την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις βιομηχανικές ΑΠΕ, με ομιλητή τον μαθηματικό PhD Βαγγέλη Φραγκιαδάκη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκελεϋ.

Ο κ. Φραγκιαδάκης με καταγωγή από τον Μύρτο, εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT-InnoEnergy, που είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής Βιώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη, χρηματοδοτούμενος από την ΕΕ, συνεργαζόμενος με 150 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Είναι Διευθυντής του «Ακαδημαϊκού Προγράμματος» στο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο Βιώσιμης ενέργειας. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η Επιτάχυνση των Βιώσιμων Ενεργειακών Καινοτομιών, ως λύση στην προώθηση εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ».

Ο κ. Φραγκιαδάκης, αφού ανέλυσε στην εισαγωγή της εισήγησής του, το πρόβλημα της ενέργειας παγκοσμίως, που θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που έχει να λύσει ο σύγχρονος άνθρωπος, το συσχέτισε με την κλιματική αλλαγή. Ανέφερε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο πρόβλημα του κλάδου της παραγωγής ενέργειας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις καινοτόμες εφαρμογές βιώσιμες μορφές ενέργειας, που πλέον έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή μας. Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν πολλά παραδείγματα:

  • Το ηλιακό χρώμα, με το οποίο βάφοντας τις κατοικίες, έχει την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τους υδρατμούς και να παράγει ακόμη και το 15% της ενέργειας που έχει ανάγκη μια κατοικία.
  • Τα ηλιακά τζάμια που πλέον αρχίζουν να καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερες επιφάνειες στις προσόψεις των σπιτιών με αποτέλεσμα να παράγεται ακόμη και το 15% της ενέργειας ενός κτηρίου. Μια τεχνολογία που θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί στις στέγες των θερμοκηπίων.
  • Ηλιακοί αυτοκινητόδρομοι (φωτοβολταϊκές στέγες πάνω από τους δρόμους), που σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει και κατασκευάζονται καλύπτοντας την ενέργεια που απαιτείται στον φωτισμό και την σήμανση του δρόμου.

Από την ενέργεια των ωκεανών, ο εισηγητής επισήμανε ότι ήδη παράγονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κυματικής ενέργειας. Άλλη τεχνολογία είναι τα Πανιά Παλίρροιας. Μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την εξαγωγή κινητικής ενέργειας από αργά κινούμενα νερά συνδυάζοντας τις αρχαίες αρχές της ιστιοπλοΐας με την προηγμένη τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους. Παρουσιάστηκε επίσης και μια ελληνική εταιρεία, την Solmeyea με μια καινοτομία που την έχει κάνει διεθνώς γνωστή. Η τεχνολογία της συνδυάζει διοξείδιο του άνθρακα και φύκια για την παραγωγή πρωτεΐνης – τροφής, ειδικά για τα ζώα εκτροφής και πιθανώς στο μέλλον, βιοκαύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.

«Μέχρι και παπούτσια έχουν αρχίσει να παράγονται τα οποία με το περπάτημα παράγουν ενέργεια η οποία μπορεί να φορτίσει κινητές ηλεκτρονικές συσκευές που φέρει ο άνθρωπος. Αυτά και πολλά άλλα δεν είναι για αφηρημένες ιδέες του μέλλοντος αλλά πρόκειται για εφαρμογές τεχνολογίας που ήδη συναντάμε σε πολλά κράτη. Στην Ελλάδα όμως επιμένουμε διαφορετικά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης τεχνολογίας που είναι η αποθήκευση της ενέργειας. Ανέφερε δε, ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό και την επίλυση πολλών θεμάτων, τα ορυκτά καύσιμα θα εγκαταλειφθούν διότι απλά θα έχουν μεγαλύτερο κόστος!

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκε στην ισχυρότερη και μεγαλύτερη μορφή βιώσιμης ενέργειας που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και στην ανάγκη ενεργοποίησης και πίεσης των πολιτών ώστε να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος.

Ο κ. Φραγκιαδάκης, τόνισε με σημασία ότι σε λίγα χρόνια, που τα προσδιόρισε στα 5 έως 7, η απαρχαιωμένη τεχνολογία των ανεμογεννητριών που σήμερα εγκαθίστανται θα αποσυρθεί. Δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί λόγω του ότι η βιομηχανία θέλει να κάνει απόσβεση των επενδύσεων αυτών. Συγχρόνως οι επενδυτές όσο υπάρχουν επιδοτήσεις θέλουν να συνεχίσουν να τις εισπράττουν.

Σχολιάζοντας, στο τέλος της συζήτησης των ερωταπαντήσεων, αναφέρθηκε στο ότι δεν μπορεί να τοποθετείται απαρχαιωμένη πλέον τεχνολογία στα βουνά και να καταστρέφεται το περιβάλλον και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και πολύ περισσότερο μέσα ή κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Την ίδια στιγμή σε όλες τις χώρες οι σύγχρονες Α/Γ τοποθετούνται σε απομακρυσμένα σημεία μέσα στην θάλασσα.

efsyn.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:54, 05/08/2020