Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Χτίσιμο νέου αυθαιρέτου εν έτει 2020

Χτίσιμο νέου αυθαιρέτου εν έτει 2020

Civiltech

Η ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη: Το κράτος αρχικά κάνει τα “στραβά” μάτια, ο πολίτης χτίζει αυθαίρετο, το κράτος κουνά το δάχτυλο στον πολίτη, ο πολίτης σφυρίζει αδιάφορα, το κράτος θεσμοθετεί τακτοποίηση αυθαιρέτων, ελάχιστοι πολίτες σπεύδουν, το κράτος βάζει προθεσμίες, λίγοι ακόμα πολίτες τακτοποιούν, το κράτος παρατείνει τις προθεσμίες, στη συνέχεια ανανεώνει τη νομοθεσία, θέτει νέα πρόστιμα, νέες προθεσμίες, ελάχιστοι ακόμα πολίτες σπεύδουν και ο κύκλος συνεχίζεται κανονικά. Και βέβαια, ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος βρίσκονται -ποιοι άλλοι- οι μηχανικοί.

Όπως επισήμανε σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας-Πολεοδομίας κ. Χριστοφιλόπουλος, “η αυθαίρετη δόμηση όχι μόνον υπάρχει σήμερα αλλά εμφανίζει και μέλλον λαμπρό. Δεν αναμένεται η πάταξη της στο μέλλον. Αυτό οφείλεται σε διαφόρους λόγους οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης εφαρμογής μιας δυναμικής πολιτικής προστασίας, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και διαφύλαξης ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους όπου στην οποιαδήποτε ρύθμιση σχεδιασμού υπολογίζεται το πολιτικό κόστος,
  2. η γενική κρίση της στέγης, η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής και πολιτικής γης ως και η αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα (αστικοποίηση),
  3. η έλλειψη χωροταξικού και η ύπαρξη στοιχειώδους ορθολογικού σχεδιασμού
  4. «η αθέμιτη συναλλαγή κράτους και ιδιοκτητών αυθαιρέτων («αν το δηλώσεις, θα το σώσεις»),
  5. η σιγουριά της ατιμωρησίας και η «μαγκιά της παρανομίας.»”

Σήμερα, αλιεύσαμε συμπτωματικά ανάρτηση ιδιοκτήτη σε φόρουμ (μη μηχανικών) όπου εν ολίγοις αφού πρώτα περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της δικής του περίπτωσης και σημειώνει πως συμβουλεύτηκε μηχανικό ο οποίος του υπέδειξε τη νόμιμη οδό, καταλήγει στο ερώτημα κατά πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο του να προχωρήσει σε αυθαίρετη κατασκευή.

Η συγκεκριμένη περίπτωση - όπως γνωρίζουν πολλοί μηχανικοί - είναι απλά μία από τις πολλές που φτάνουν στα γραφεία τους συχνότατα. Διαβάστε αυτούσια την ανάρτηση, ως παράδειγμα και μόνον (χωρίς ορθογραφικές - συντακτικές διορθώσεις):

Χτίσιμο Αυθαιρέτου Εν έτη 2020

Καλησπέρα σε όσους διαβάσουν και διαβάστε προσεχτικά προτού βιαστείτε να κράξετε!

Η μητέρα μου έχει ένα εκ των δύο σπιτιών σε ένα οικόπεδο και 2 αδέρφια της έχουν μαζί το άλλο σπίτι από μισό μισό. 65-70τμ το κάθε σπίτι. Ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη πως έκαναν οι ίδιοι μεταβίβαση από τους παππούδες τους αλλά τέλος πάντων όταν πήγα να ξεκινήσω τη διαδικασία για να κάνω μεταβίβαση σε εμένα ο μηχανικός μου είπε ότι το λιγότερο πρέπει να είναι νόμιμο από άποψη αυθαίρετων  και + ότι όπως διάβασε τα συμβόλαια εκκρεμούν πρέπει να γίνουν κάποιες τυπικές διορθωσεις/διευκρινήσεις για τις κάθετες ιδιοκτησίες γιατί μόνο τα ποσοστά χωρίς διευκρίνηση για το ποιο σπίτι ανοίκει σε ποιον. Οι θείοι μου λόγω οικονομικών δεν ακούνε κουβέντα για να κάτσουν να κάνουν αυτές τις διαδικασίες πράγμα που θα είναι ακόμα πιο ζημιογόνο αργότερα  που τελειώνουν οι διορίες για τακτοποίηση αυθαίρετων.

Πιο συγκεκριμένα τα 20τμ περίπου από το καθένα είναι αυθέραιτα από πριν το 1975 και στις ταράτσες από 1 πλυσταριό και ο λέβιτας τους περίπου 20τμ περίπου το 1980-1990. Πολύ μικρά ποσά για να γίνουν οι νομιμοποιήσεις.

Έχω μιλήσει στον μηχανικό και έχω δικαίωμα να κάνω επέκταση της άδειας και να φτιάξω ουσιαστικά ένα ακόμα σπίτι στη ταράτσα περίπου 45-50τμ χοντρικά χοντρικά  ενώνοντας τους ήδη χώρους μεταξύ τους αλλά με την προυπόθεση να γίνουν όλα τα προηγούμενα και φυσικά σε όλα αυτά να συμφωνούν όλοι οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου.  Εγώ έχω κάθε καλή διάθεση να προβώ σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να γίνουν όλα σωστά και νοικοκυρεμένα αλλά δεν υπάρχει συνεργασία από την άλλη μεριά. 

Το βασικό σπίτι με μια ελάχιστη ανακαίνιση νοικιάστηκε με το άκουσμα της ανακαίνισης χωρίς να προλάβουμε καν να σκεφτούμε να βάλουμε αγγελία κάπου αλλά μόνο από τους περαστικούς και τους γείτονες. Οπότε και θέλω όσο πιο άμεσα γίνεται να κάνω τις εργασίες για να χρησιμοποιηθεί και το 2ο.

Σκέφτομαι λοιπόν να προχωρήσω στις εργασίες της ταράτσας,( κυρίως τοίχους και ταβάνι από πάνελ θα βάλω δηλαδή πράγματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε λίγες ώρες) και μετά κάποια παράθυρα πόρτες που μπαίνουν και πιο χαλαρά αργότερα. Θεωρώ ότι μπορώ να προχωρήσω χωρίς να με καρφώσει κάποιος γείτονας και όταν και άμα γίνει συνεννόηση με τους συγγενείς να τα χρυσοπληρώσω όλα και με έξτρα πρόστιμα φαντάζομαι αλλά εφόσον θα βγάζω κέρδος στο ενδιάμεσο θεωρώ ότι θα τα βγάλει τα λεφτά του αφού προορίζεται για ενοικίαση.

Πόσο μεγάλο ρίσκο είναι κάτι τέτοιο από την άποψη αν με καρφώσει κάποιος οταν ξεκινήσω τις εργασίες? ποια είναι η διαδικασία ακριβώς δηλαδή έρχεται η αστυνομία και με πάνε μέσα? βγαίνει κατευθείαν πρόστιμο? Θα μπορέσω να τα νομιμοποιήσω αργότερα ή θα πρέπει να τα γκρεμίσω? Γενικά το σκέφτομαι πολύ λάθος?

Στη συνέχεια, ακολουθεί διάλογος με τους συμμετέχοντες να επιχειρηματολογούν με διάφορα επιχειρήματα και τον ιδιοκτήτη να επανέρχεται επισημαίνοντας την αδυναμία συνεννόησης με τους συνιδιοκτήτες για να μπορέσει να προχωρήσει με νόμιμο τρόπο.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, δεν είναι μοναδική. Το ζητούμενο δεν είναι να καταλογίσουμε ευθύνες σε ένα μεμονωμένο παράδειγμα, μιας και η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η αυθαίρετη δόμηση - όπως εξάλλου επισημαίνει ο καθηγητής κ. Χριστοφιλόπουλος“είναι ένα πολύπλευρο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο, φυσικό επακόλουθο μιας κοινωνίας στην οποία, σε μεγάλο βαθμό, επικρατεί ως αξία μεταξύ των άλλων η «κομπίνα», την οποία έχει προωθήσει ένα «κομπιναδόρικο» κράτος, το οποίο διαμορφώνει «κομπιναδόρους» πολίτες...”. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, εν έτει 2020 είναι κατά πόσο το υπό δημόσια διαβούλευση νέο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις που αυτό θα φέρει στην ισχύουσα νομοθεσία, θα δώσει λύση στα ζητήματα των αυθαιρέτων, της ιδιοκτησίας και της δόμησης γενικότερα. Υπενθυμίζουμε δε πως η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, και ώρα 16:00.

B2Green
By B2Green.gr 17:03, 17/08/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα