Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Δήμαρχος Εορδαίας: Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει ερημοποίηση

Δήμαρχος Εορδαίας: Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει ερημοποίηση

Civiltech

Βίαιη, άδικη και δυσλειτουργική χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, την απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.
Ο όρος απολιγνιτοποίηση μπήκε για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028. Η απόφαση αυτή σημαίνει ριζικές αλλαγές στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας -Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο και Φλώρινα- και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Το GRTimes.gr ανοίγει τον φάκελο «απολιγνιτοποίηση» και δίνει βήμα στους αιρετούς και στους φορείς των συγκεκριμένων περιοχών να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα και το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι περιοχές τους.

Η αρχή γίνεται με τον δήμαρχο Εορδαίας, της κατεξοχήν λιγνιτικής περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος εκτιμά ότι το χρονικό διάστημα που έχει προβλεφθεί είναι πολύ σύντομο, ώστε να προλάβει η περιοχή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που ένα χρόνο μετά την κυβερνητική ανακοίνωση δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της μετάβασης στη μετα-λιγνιτική οικονομία.

Ο ίδιος εκφράζει την αγωνία του για τη διαφαινόμενη έκρηξη της ανεργίας και υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν σάρκα και οστά οι προτάσεις που έχει ο δήμος για αντισταθμιστικές μορφές ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Τι κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στον δήμο σας ενόψει της απολιγνιτοποίησης;

Υπάρχει μία αναστάτωση και μία αβεβαιότητα στην τοπική κοινωνία σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, από τον βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα κάνει την απολιγνιτοποίηση που έχει συμφωνηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2050 το 2028.

Θεωρούμε ότι για μια σειρά από ζητήματα είναι πολύ σύντομος ο χρόνος, γιατί για τη δική μας περιοχή η απανθρακοποίηση – απολιγνιτοποίηση επί της ουσίας θα γίνει 2023. Γιατί μέχρι το 2023 ολοκληρώνεται σε πρώτη φάση ο χρόνος ζωής των υπαρχουσών μονάδων. Το Αμύνταιο έχει ήδη κλείσει, ο ΑΗΣ Καρδιάς, από τον οποίο τροφοδοτείται με τηλεθέρμανση και η Πτολεμαΐδα, ολοκληρώνει τη λειτουργία του μέσα στο 2021 και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που είναι η πιο σύγχρονη μονάδα το 2023. Άρα από το 2023 και μετά η μοναδική λιγνιτική μονάδα που θα δουλεύει και η οποία δεν ξεκίνησε ακόμη είναι η Πτολεμαΐδα 5, που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται.

Έχουμε λοιπόν το εξής οξύμωρο: Να έχουμε μια μονάδα που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα, αλλά ξέρουμε τον χρόνο ζωής της. Δηλαδή δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει, αλλά ξέρουμε πότε θα πεθάνει.

Πόσο θα επηρεαστεί η τοπική οικονομία;

Το σημαντικότερο είναι ότι από την παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων χάνονται περίπου 15.000 θέσεις εργασίας συνολικά στον άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα – Κοζάνη.

Αυτές σε καμία περίπτωση με τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση προθέσεις για εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Το φωτοβολταϊκό πάρκο για την κατασκευή του χρειάζεται το πολύ 400 με 500 άτομα και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του 30 με 50.

Για τη δική μας την περιοχή μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι περίπου 10.000 θέσεις εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε ότι υπάρχει μία τοπική οικονομία που κινείται γύρω από τον άξονα αυτόν, λογιστικά γραφεία, μηχανουργεία, μαγαζιά που προμηθεύουν πρώτες ύλες στη ΔΕΗ και στα ορυχεία.

Θα δημιουργηθούν συνθήκες ερημοποίησης. Γιατί κανένας που δε βρίσκει δουλειά σε μία περιοχή 45.000 κατοίκων, όπως είναι η Εορδαία, δε θα καθίσει.

Είπα στον κ. Μουσουρούλη (σ.σ. τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης) ότι το ίδιο αποτύπωμα που έχει στο ΑΕΠ της περιοχής ο λιγνίτης έχουν κι άλλα ΑΕΠ σε άλλες περιοχές. Παράδειγμα, θα πηγαίνατε ποτέ στη Θεσσαλία να πείτε στους Θεσσαλούς ότι δε θα ξανακάνουν αγροτική παραγωγή; Ή στην Κρήτη να πείτε στους Κρητικούς ότι δε θα κάνουν τουρισμό; Ή ακόμη -ακόμη πρότεινα στον κ. Μουσουρούλη που είναι από τη Χίο να πει στους Χιώτες ότι δε θα παράγουν μαστίχα. Την ίδια συμβολή που έχουν στο ΑΕΠ σε αυτές τις περιοχές οι συγκεκριμένες δραστηριότητες έχει στην περιοχή μας η λειτουργία της ΔΕΗ.

Τι άλλα προβλήματα πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η τηλεθέρμανση, που αυτή τη στιγμή παίρνουμε από τα εργοστάσια που λειτουργούν. Εάν σταματήσουν να λειτουργούν, από πού θα έχουμε θέρμανση;

Η κυβέρνηση έχει προτείνει και ήδη ο ΔΕΣΦΑ έχει κάνει ένα σχέδιο να μας φέρει φυσικό αέριο. Μα και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό και διπλασιάζει ή τριπλασιάζει την τιμή του κόστους, στην οποία πουλάνε οι επιχειρήσεις την τηλεθέρμανση σήμερα. Γι' αυτό έχουμε ζητήσει να κάνουμε έναν αγωγό από την Πτολεμαΐδα 5, που ζητάμε να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση. Είμαστε σε μία φάση διαπραγμάτευσης γι' αυτό.

Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν έκανε αποκαταστάσεις όλο αυτό το διάστημα, όπως είχε υποχρέωση. Σύμφωνα με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεις, με βάση τις οποίες λειτουργεί, όταν τελειώνει από ένα ορυχείο πρέπει να κάνει αποκατάσταση. Ό,τι δεν έγινε μέσα σε 40 χρόνια θα γίνει σε τέσσερα; Δυστυχώς δεν ακουγόμαστε.

Να σημειώσω, επίσης, ότι ούτε χωράφια δεν μπορεί να καλλιεργήσει κανείς, γιατί όλες τις εκτάσεις τις έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ για να κάνει ορυχεία. Έστω ότι λέμε πως δεχόμαστε την απολιγνιτοποίηση και θα κάνουμε γεωργία και κτηνοτροφία. Πού θα την κάνουμε;

Φοβάμαι ότι παρέλαβα έναν δήμο πρωταγωνιστή και θα παραδώσω μία κοινότητα στον επόμενο δήμαρχο.

Εσείς τι προτείνεται να ισχύσει;

Εμείς λέμε -και είναι ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου- ότι δεν είμαστε κατά της απολιγνιτοποίησης. Είμαστε κατά του χρόνου και του τρόπου με τον οποίο γίνεται. Ζητήσαμε λοιπόν όλο αυτό το σχέδιο να πάει λίγα χρόνια πίσω, όπως, για παράδειγμα, στη Γερμανία, η οποία έχει εξαγγείλει ότι θα το κάνει μέχρι το 2038 και ανοίγει σήμερα καινούργιες λιγνιτικές μονάδες. Γιατί στην περίοδο της κρίσης που ζούμε και του κορωνοϊού το ότι έχουμε φτηνό εγχώριο λιγνίτη είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όλες οι υπόλοιπες λύσεις, είτε είναι ΑΠΕ, είτε είναι φυσικό αέριο, θα εκτοξεύσουν το κόστος παραγωγής, το οποίο θα φτάσει στους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή δαιμονοποιούμε τον εγχώριο φτηνό λιγνίτη, για να εξυψώσουμε το εισαγόμενο και εξαρτώμενο φυσικό αέριο, που ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται ορυκτό και από το 2021 και μετά δεν το χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα για ποιες λύσεις και ποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιλάμε;

Ζητάμε, λοιπόν, πίστωση χρόνου. Είπαμε να γίνει τουλάχιστον πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2033, με τη λογική όμως ότι θα ξεκινήσει κι ένα σχέδιο δράσης, πάνω στο οποίο θα κινηθούμε όλοι μαζί. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το υπηρετήσουμε αυτό. Κάναμε ως δήμος δύο μεγάλες ημερίδες με επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα που μας είπαν πώς πρέπει να γίνει. Εμείς προετοιμαζόμασταν γι' αυτό, αλλά για το 2050, όχι για 2028 που πρακτικά είναι το 2023.

Ποιες είναι οι δικές προτάσεις για εναλλακτική ανάπτυξη;

Εμείς έχουμε προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του πανεπιστημίου, με την προσέλκυση κάποιων επιχειρήσεων, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να βάλει ειδικά φορολογικά κίνητρα στην περιοχή. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επιχειρήσεις κυρίως τεχνολογίας και αιχμής.

Ένα χρόνο τώρα περιμένουμε να ακούσουμε προτάσεις από την κυβέρνηση και δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Αρχικά είχαν πει ότι το master plan θα παρουσιαστεί τον Φλεβάρη, λόγω κορωνοϊού πήγε Ιούνιο και πάλι λόγω πανδημίας πήγε Σεπτέμβριο και λογικά θα πάει τελικά Δεκέμβριο. Δεν έχουμε μία αντιπρόταση από πλευράς κυβέρνησης. Γι' αυτό λέω ότι είναι βίαιη, άδικη και δυσλειτουργική η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Υπάρχουν περιθώρια για τουριστική ανάπτυξη

Στον τομέα του τουρισμού μπορούν να γίνουν τρία πράγματα.

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο βιομηχανικός τουρισμός. Άνθρωποι να έρχονται να βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη, στην οποία η Πτολεμαΐδα προσφέρει 60 χρόνια τώρα, με νεκρούς και καρκινοπαθείς.

Ταυτόχρονα, υπάρχει εξαιρετικός θρησκευτικός τουρισμός, με εκκλησίες που τις επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Υπάρχει, επίσης, μαρτυρικός τουρισμός. Έχουμε περιοχές που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Γερμανούς. Μιλάμε για εκατόμβες νεκρών, τις οποίες αξιοποιούμε δημιουργώντας μουσεία και αναδεικνύοντας το θέμα.

Βέβαια, το κατεξοχήν τουριστικό μας προϊόν είναι η Βλάστη, αλλά και η γαστρονομία. Η περιοχή έχει πολλά παραδοσιακά προϊόντα και πάνω από 2.500 βότανα. Το φασκόμηλο και το τσάι της περιοχής μας έχουν άλλη μυρωδιά. Αυτά περνούν και στα τυριά, που έχουν ιδιαίτερη γεύση. Και φυσικά έχουμε και πολύ ωραίο τσίπουρο!

Φωτεινή Στεφανοπούλου

grtimes.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:11, 17/08/2020