Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κρίσιμο δίμηνο για πέντε έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ-Ποιοι τα διεκδικούν

B2Green avatar
09:04, 24/08/2020
Business > Υποδομές > Νέα

Κρίσιμο δίμηνο για πέντε έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ-Ποιοι τα διεκδικούν

Civiltech

Η τύχη του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Αλσος Βεϊκου – Ευαγγελισμός) του μετρό Αθήνας, προϋπολογισμού κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ, οι αποφάσεις για την ακύρωση ή συνέχιση του οποίου μετατίθενται από εβδομάδα σε εβδομάδα, είναι μόνο ένα από τα μεγάλα έργα που κρίνονται μέσα στο προσεχές δίμηνο. Αύριο κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές για το έργο κατασκευής δομών φιλοξενίας μεταναστών σε Σάμο, Κω και Λέρο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Εντός των ημερών θα κριθεί αν θα εμπλακεί σε νέα δικαστική περιπέτεια και ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. 

Θέμα εβδομάδων είναι και οι αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για την κοινοπραξία που θα αναλάβει το μεγάλο έργο επέκτασης του έκτου προβλήτα, ύψους 180 εκατ. ευρώ. Τέλος, παράταση για τις 14 Οκτωβρίου έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, στο διαγωνισμό για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τον οποίο, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, εκτός από ισχυρούς εργολάβους ενδιαφέρονται και οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η διοίκηση της Αττικό Μετρό μεταθέτει από το ένα διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) στο άλλο τις αποφάσεις για την τύχη του μεγαλύτερου δημοσίου έργου των τελευταίων ετών, για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας. Επειδή η υπόθεση έχει αρχίσει να προκαλεί ποικίλα σχόλια στην αγορά, φαίνεται πως ακόμα και εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα αποφασιστεί αν θα ακυρωθεί η διαδικασία ή θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός με τους δύο υποψηφίους, τις κοινοπραξίες υπό τις ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ. Οσοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαγωνισμού, εξίσωσης που δεν είναι και τόσο εύκολη, επικαλούνται την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει πως προχωρά έστω ένα μεγάλο έργο. Όσοι θεωρούν πως πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός επισημαίνουν πως τυχόν συνέχιση θα βασιστεί σε νομικές ακροβασίες.

Στο διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ψυττάλειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από έναν χρόνο, τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό αν θα υπάρξει περαιτέρω δικαστική εμπλοκή. Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, που θεωρεί πως κακώς συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού οι κοινοπραξίες Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντίνιδης – ACEA ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν να διατηρήσουν εντός διαδικασίας και τις τρεις κοινοπραξίες με βάση γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) την οποία αμφισβητεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Αύριο κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές στο διαγωνισμό για την κατασκευή των δομών μεταναστών σε Σάμο, Κω και Λέρο, από τις ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ που είχαν προσκληθεί στον κλειστό διαγωνισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για έργο εξαιρετικά δύσκολο λόγω των τοπικών αντιδράσεων και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπουν ολοκλήρωσή του εντός επταμήνου. 

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και για το έργο επέκταση της έκτης προβλήτας του ΟΛΘ η διοίκηση του οποίου θέλει να τον ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στις αρχές του 2021. Η επέκταση θα τριπλασιάσει την χωρητικότητα σε containers και θα επιτρέψει σε πλοία κυρίων γραμμών (δηλαδή όχι μόνο σε μικρότερα πλοία που μεταφέρουν φορτία από άλλα περιφερειακά λιμάνια) να «δένουν» στην Θεσσαλονίκη. Στο παιχνίδι για το έργο των 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται έξι διεκδικητές ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρξαν και αλλαγές στο εσωτερικό των σχημάτων.

Μικρότερο έργο από πλευράς προϋπολογισμού, κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, είναι το ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική. Όμως παρακολουθείται στενά από την αγορά κατασκευών καθώς αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από εταιρείες διαχείρισης υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αλλά και ξένους ομίλους). Πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ που συνδέεται με τη διαχείριση νερού και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο σε άλλα αντίστοιχα έργα. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των υποδομών μεταφοράς του πόσιμου νερού στην Αττική, δηλαδή μέχρι τις μονάδες επεξεργασίας της ΕΥΔΑΠ.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού για το φράγμα Χαβρία θα αναλάβει να κατασκευάσει το φράγμα και τα συνοδά τεχνικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Ο ίδιος θα αναλάβει και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια, ενώ θα αμείβεται από το δημόσιο μέσω «πληρωμών διαθεσιμότητας», μέσω μηχανισμού πληρωμών που στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μετατέθηκε για τις 14 Οκτωβρίου.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:04, 24/08/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα