Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Γ. Φαλέκας: «Ο Δ. Αλεξανδρούπολης μπορεί να χάσει ένα έργο της τηλεθέρμανσης Φερών με το 1 έτος αδράνειας στα ενεργειακά ζητήματα»

Γ. Φαλέκας: «Ο Δ. Αλεξανδρούπολης μπορεί να χάσει ένα έργο της τηλεθέρμανσης Φερών με το 1 έτος αδράνειας στα ενεργειακά ζητήματα»

Civiltech

Για το γεγονός ότι ο Δ. Αλεξανδρούπολης ενδέχεται να χάσει ένα έργο της τηλεθέρμανσης των Φερών λόγω μη κατάθεσης των απαραίτητων εγγράφων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ενέργειας, Τραϊανούπολης & Φυσικών Πόρων του Δήμου, Ιωάννης Φαλέκας.

Ειδικότερα, ο κ. Φαλέκας μίλησε για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής στα ενεργειακά ζητήματα, για την πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια σημασία να συνεχίσουν τα ενεργειακά αυτά έργα στην Αλεξανδρούπολη αλλά και για τη απουσία πρωτοβουλιών και δυναμικής εγρήγορσης αναφορικά με τις συγκεκριμένες μελέτες τον τελευταίο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί το έργο κατασκευής των δικτύων θα χρηματοδοτηθεί κατά 97% από Ευρωπαϊκά κονδύλια και θα προσφέρει 80% οικονομία στην θέρμανση των κατοίκων των Φερών, σε σύγκριση με τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο, αξιοποιώντας δωρεάν την απορριπτόμενη θερμικη ενέργεια του σταθμού συμπίεσης του αγωγού ΤΑΡ.

«Διάφορα στελέχη της δημοτικής αρχής είναι αντίθετα στην επένδυση για το LNG»

«Διάφορα στελέχη της δημοτικής αρχής είναι αντίθετα στην επένδυση για το LNG: και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αν δεν κάνω λάθος και ο δήμαρχος το έχει αναφέρει σε δημοτικό συμβούλιο» δήλωσε στο evros24 ο κ. Φαλέκας, προσθέτοντας ότι δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την αντίθεση αυτή επειδή δε δέχτηκε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει.

«Αυτά τα θέματα έχουν ήδη λυθεί από την προ-προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής, όπου είχαμε μία μεγάλη δραστηριότητα, είχαμε μια δυναμική και συμμετείχαμε σε όλα τα θεσμικά όργανα – δεν περιμέναμε να μας ρωτήσουν, πηγαίναμε απευθείας. Στο LNG, για παράδειγμα, πήγαμε απευθείας να ενημερωθούμε – δε χρειαζόταν η γνώμη του δήμου Αλεξανδρούπολης για την ελληνική νομοθεσία, όλα αυτά τα προκαλέσαμε εμείς. Ήμασταν οι πρώτοι που στηρίξαμε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, γιατί πιστέψαμε και είδαμε σε βάθος ετών ότι αυτή η κατεύθυνση θα δυναμώσει την Αλεξανδρούπολη και θα την κάνει ένα ιδιαίτερο brand name. Ταυτόχρονα δουλεύαμε και άλλα ενεργειακά έργα, και με τον TAP, με τον οποίο είχαμε τις πιο στενές επαφές σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε μια διαρκής παρουσία, πράγμα που τώρα δεν υπάρχει» εξήγησε στη συνέχεια ο ίδιος.

«Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με την Αλεξανδρούπολη αλλά ολόκληρο τον Έβρο»

Σχετικά με το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στο οποίο πρόσφατα η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz υπέγραψε τη συμμετοχή της, ο κ. Φαλέκας τόνισε πως πολλές φορές δεν πρέπει να διαχωρίζονται τα υπάρχοντα αμιγώς εθνικά συμφέροντα και τα τοπικά.

«Αυτή η μεγάλη επένδυση ξεπερνά τα τοπικά, είναι για την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επενδύσεις που θα έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο. Μια δική μου πρόταση είναι να μην ασχολούμαστε μόνο με την Αλεξανδρούπολη αλλά να το επεκτείνουμε αυτό και στον υπόλοιπο Έβρο – θεωρώ ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα συζητηθεί σοβαρά μια νέα εθνική οδός ή τύπου Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς Ορεστιάδα και σύνορα Βουλγαρίας, και γιατί όχι, ένας χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου μαζί με αυτό το έργο» σημείωσε.

«Ο TAP είναι μια πολυεθνική, ιδιωτική εταιρεία – θα βαρεθεί και θα φύγει»

Όσον αφορά την τηλεθέρμανση των Φερών, ο κ. Φαλέκας ήταν ξεκάθαρος. «Η τηλεθέρμανση Φερών (πρόκειται) για μία πανευρωπαϊκή και παγκόσμια τολμώ να πω κατάκτηση που είχε ο Δ, Αλεξανδρούπολης με το να πάρει, με την ΦΕΚ, με Νόμο του Ελληνικού Κράτους, την απορριπτόμενη θερμική ενέργεια από το σταθμό συμπίεσης του ΤΑΠ, πράγμα το οποίο συμβαίνει μόνο στην Αλεξανδρούπολη... Πέρα από την πρώτη μελέτη που έβγαλε ένα έργο 32 εκατ. ευρώ και χρησιμοποιήσαμε τους καλύτερους της Ελλάδας – την Αναπτυξιακή Κοζάνης – πέρυσι τέτοια εποχή, τέλος Αυγούστου, παρέδωσα στο γραφείο της νέας Αντιδημάρχου όλο το φάκελο για να κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την άδεια των 35ΜW για την τηλεθέρμανση Φερών. Σήμερα, δεν έχει καν κατατεθεί» γνωστοποίησε ο κ. Φαλέκας.

«Ο TAP είναι μια πολυεθνική εταιρεία, δεν είναι κράτος – θα βαρεθεί και θα φύγει, θα το χάσουν αυτό το έργο. Και αν το χάσουν, η μοίρα των Φερών θα παραμείνει στην τροχιά στην οποία είναι και σήμερα. Ενώ, με αυτό το έργο, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στην οικονομία κλίμακος για τα σπίτια, με φθηνή θέρμανση και τους δρόμους που ανοίγονται με τη χρήση του ζεστού νερού της τηλεθέρμανσης που είναι ευλογία σε όλο τον κόσμο, θα αλλάξει η τύχη των Φερών, και οι Φέρες θα μεγαλουργήσουν» επεσήμανε στη συνέχεια, τονίζοντας ξανά ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα να χαθεί αυτό το έργο.

«Νομίζω ότι ο TAP έχει ήδη ζητήσει από το Δήμο Αλεξανδρούπολης να του απαντήσει γραπτώς ότι δεν ενδιαφέρεται – οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν έχει απαντήσει γραπτώς. Ωστόσο η καθυστέρηση, η απραξία του ενός έτους, έστω στα γραφειοκρατικά ζητήματα, είναι τεράστιο πλήγμα. Είχα καταθέσει και διεκόπησαν όλες οι διεργασίες οι δικές μου που είχα σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση των μελετών που απαιτούνται για το εν λόγω έργο, από τις δημόσιες επενδύσεις και από τον ΕΣΠΑ. Έδωσα όλους αυτούς τους φακέλους, να αφαιρεθεί το όνομά μου ως Αντιδημάρχου τότε και να προστεθεί ένα άλλο όνομα και να κατατεθούν για τη χρηματοδότηση για δύο έργα – ένα στην Τραϊανούπολη περίπου 150 χιλιαδες και ένα στις Φέρες, περίπου 350 χιλιάδες, σε σύνολο 500 χιλιάδες. Αυτό δεν έχει γίνει, μέχρι σήμερα» γνωστοποίησε ο κ. Φαλέκας.

«Αυτά τα χρόνια που διανύουμε, στην Ελλάδα, είναι στο "μαξ" η κατεύθυνση των ενεργειακών θεμάτων – δυστυχώς, αυτή την περίοδο, η Αλεξανδρούπολη έχει ένα μεγάλο κενό. Πιστεύω ότι παθαίνει μεγάλη ζημία ο τόπος μας που δε δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Και θα παραμείνει σε έργα "κονσέρβες" – λείπει το όραμα, λείπει η παρουσία. Πλέον, πολλές φορές, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν αντιλαμβάνεται τα ενεργειακά έργα που συμβαίνουν στη χώρα μας» κατέληξε ο ίδιος.

Νικήτας Διαμαντόπουλος

evros24.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 16:27, 25/08/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα