Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Χωροταξικό-Πολεοδομικό: Για ποιες αλλαγές δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ μετά το τέλος της διαβούλευσης

Χωροταξικό-Πολεοδομικό: Για ποιες αλλαγές δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ μετά το τέλος της διαβούλευσης

Civiltech

Την πολιτική δέσμευση του υφυπουργού χωροταξίας κ. Οικονόμου ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε δύο κρίσιμα ζητήματα στο νομοσχέδιο του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου απέσπασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μ.Χωραφάς στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε μαζί με στελέχη της διοίκησης και της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου.

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο δεσμεύτηκε ο υφυπουργός είναι ότι σε όσες περιοχές υπάρχει τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός δεν θα ισχύει η κατάργηση των παρεκκλίσεων. Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο επίσης δεσμεύτηκε ήταν ότι όταν εκπονηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν παρεκκλίσεις.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Πατρίς» ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΑΚ, ο υπουργός φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο, για κάποια ζητήματα που δεν έχουν διατυπωθεί σωστά και δύναται να υπάρξουν παρανοήσεις. Αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη τονίζει ο κ. Χωραφάς, ο οποίος σημειώνει ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκε ακόμα στον υφυπουργό το αίτημα να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής σε σχέση με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου.

Νωρίτερα ο κ. Χωραφάς είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και το δήμαρχο Ηρακλείου Β.Λαμπρινό, όπου υπήρξε κοινή αποδοχή στο αίτημα του ΤΕΕ ΤΑΚ σε ό,τι αφορά στην παράταση της ενεργοποίησης του νομοσχέδιο του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για παράταση της διαβούλευσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κ. Χωραφάς παρέδωσε στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη σχετικό υπόμνημα που έχει ήδη σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και το κοινό υπόμνημα που υπόγραψαν τα δύο Τμήματα του ΤΕΕ στην Κρήτη και απευθύνεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως τονίζεται στις σχετικές επιστολές, μέσα από το νέο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της διάσπαρτης δόμησης όπου ειδικά στην Κρήτη που υπάρχει κατακερματισμός ιδιοκτησιών και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γηπέδων με πρόσωπο μεγαλύτερο των 45μ. επί του αναγνωρισμένου οδικού δικτύου.

Μια τέτοια απότομη βίαιη αλλαγή επιχειρείται, ενώ η Πολιτεία δεν έχει ακόμα εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του εξωαστικού χώρου όπως η σύνταξη δασικών χαρτών, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας και κυρίως η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης, δεδομένου ότι οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης αργούν βασανιστικά να ολοκληρωθούν.

Παράλληλα σε πολύ μεγάλο αριθμό Δήμων έχει εκπονηθεί ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ επιφέροντας σοβαρότατους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο επιστημονικός τρόπος επίτευξης του επιθυμητού περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όχλησης του τοπίου, που πιστεύουμε ότι θέλετε να επιφέρετε μέσω των προωθούμενων μεταβολών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «στηρίζουμε το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είναι κοινό αίτημα των τμημάτων Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης και ζητούμε παράταση για το νομοσχέδιο του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου, διότι αν δοθεί μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη στήριξή του και εξήγησε πως μέσω του νομοσχεδίου απαξιώνονται άμεσα περιουσίες των Ελλήνων πολιτών χωρίς να έχει γίνει επαρκής διαβούλευση, χωρίς να έχει προηγηθεί μέσα από επιστημονικό υπόβαθρο η κατάλληλη μελέτη και συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς

. «Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι τέτοιες αλλαγές που φέρνουν ραγδαία πτώση των αξιών των ακινήτων θα πρέπει να γίνουν δίνοντας περισσότερο χρόνο περισσότερη δυνατότητα στην κοινωνία να ενσωματώσει και να καταλάβει τις νέες διατάξεις αλλά και η πολιτεία να φροντίσει να καλύψει τα κενά δεκαετιών στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Δηλαδή να φροντίσει να γίνει επέκταση σχεδίων πόλεων, να φροντίσει να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, ο καθορισμός ρεμάτων και αναγνώριση δρόμων στον εξωαστικό χώρο, ώστε η οργανωμένη δόμηση που όλοι κατά βάση επιθυμούμε, να έρθει με τον ομαλό και τον σωστό τρόπο», δήλωσε.

patris.gr

B2Green
By B2Green.gr 20:11, 06/09/2020