Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Εκπλήξεις προαναγγέλλει η Μυτιληναίος για την επόμενη χρονιά

Εκπλήξεις προαναγγέλλει η Μυτιληναίος για την επόμενη χρονιά

Civiltech

Πιο κοντά βρίσκεται ο στόχος της Mytilineos για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς με οικονομικές επιδόσεις στα επίπεδα του 2019. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2020. 

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο επιχειρηματίας θύμισε τη δέσμευση που έδωσε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τονίζοντας πως «είμαστε πιο κοντά στον στόχο για κερδοφορία και μέρισμα στα περσινά επίπεδα». Βέβαια, με δεδομένη την οικονομική αβεβαιότητα που συνεχίζεται εξαιτίας των επιπτώσεων της Covid – 19, φρόντισε να σημειώσει την αίρεση ενδεχόμενων αρνητικών εκπλήξεων στο διεθνές και εγχώριο οικονομικό σκηνικό.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη μερισματική πολιτική και επισήμανε το θετικό γεγονός της υψηλής ρευστότητας, του μεγέθους των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία αλλά και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (ξεκίνησε χθες μετά από διακοπή ενός μήνα). Με τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, το μέρισμα θα είναι στα περσινά επίπεδα.

Η Mytilineos είχε θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με το προηγούμενο και όπως ο ίδιος εξήγησε η αντοχή της εταιρίας στην πρωτοφανή περίοδο του lockdown με τις μονάδες της να συνεχίζουν αδιάλειπτα την παραγωγή τους έχει να κάνει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων: «Πολλοί μας άσκησαν κριτική για αυτή τη διαφοροποίηση. Τώρα όμως δικαιωνόμαστε, καθώς με αυτή τη στρατηγική πετυχαίνουμε σταθερότητα των μεγεθών μας», υπογράμμισε.

Εκπλήξεις από τις υποδομές

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε επίσης για την πορεία και τους στόχους του νεοσύστατου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά η νέα εποχή οδηγεί σε βιώσιμα έργα και υποδομές. Η ΜΕΤΚΑ σύμφωνα με τον ίδιο έχει την αναγκαία τεχνογνωσία και «θα είναι παρούσα». Έσπευσε δε, να τονίσει απευθυνόμενος προς τους αναλυτές ότι «θα δείτε εκπλήξεις. Κάντε υπομονή» συνέστησε, υπαινισσόμενος τα έργα που σκοπεύει να διεκδικήσει και διεκδικεί η Mytilineos. Ο ίδιος έδειξε καλύτερα αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και ως προς τις «εκπλήξεις» σηματοδότησε ως χρονιά το 2021.

Το στοίχημα των ΑΠΕ

Στον Τομέα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανήγγειλε πως το 2021 θα είναι σε λειτουργία άλλα 200 MW έργων ΑΠΕ. Η εισηγμένη συνεχίζει τη στρατηγική της στον τομέα, τον οποίο επίσης θεωρεί ως το μέλλον των οικονομικών της δραστηριοτήτων.

Οι διαπραγματεύσεις με ΔΕH

Ο κ. Μυτηλιναίος ρωτήθηκε και για το θέμα της σύμβασης προμήθειας ρεύματος που έχει η ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδας. Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Eπιχείρηση ξεκινούν εκ νέου μετά το καλοκαίρι, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση, η ΔΕH και η βαριά βιομηχανία θεωρούν ως κρίσιμο θέμα το ενεργειακό κόστος.

Ο «χρυσός» τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η Mytilineos παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Θετικές επιδόσεις αν αναλογιστεί κανείς την πτώση της ζήτησης ρεύματος και των τιμών στο πρώτο εξάμηνο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τις απέδωσε στη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρία ως προς το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου. Είπε ότι η Mytilineos έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό «καλάθι» προϊόντων και τιμών. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τις πρωτοφανείς χαμηλές τιμές φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και παρά τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος να παρουσιάσει υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ερωτηθείς από τους αναλυτές για το αν διαβλέπει τάση έντονης συγκέντρωσης στην προμήθεια, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε όμως πως η Mytilineos είναι έτοιμη όταν έρθει αυτή η εποχή.

Ο Τομέας της Μεταλλουργίας

Αισιόδοξος εμφανίστηκε επίσης και για την πορεία του τομέα Μεταλλουργίας για το 2021. Όπως είπε οι τιμές αλουμίνας και αλουμινίου ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση, ενώ το Αλουμίνιο της Ελλάδας δεν είναι εκτεθειμένο λόγω του hedging που είχε κάνει. Έδωσε δε, ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα κόστους που εφάρμοσε και συνεχίζει να τρέχει η εταιρία.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:51, 10/09/2020

Ροή άρθρων κατηγορίας