Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Ένα βήμα πιο κοντά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα

B2Green avatar
10:01, 16/09/2020
Business > Υποδομές > Νέα

Ένα βήμα πιο κοντά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα

Civiltech

Χωρίς συμμετοχές-έκπληξη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το Τεύχος Προκήρυξης του διαγωνισμού για την απόδοση του φάσματος του 5G.

Στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν οι Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet καθώς και η Digea. Όπως όλα δείχνουν στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι τρεις πρώτες εταιρείες τηλεπικοινωνιών , ενώ πιθανότατα η Forthnet θα λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ανοίγει ο δρόμος για την δήλωση συμμετοχών στον διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις συχνότητες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, χθες κατά την τοποθέτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η δημοπρασία.

"Έχουμε ολοκληρώσει δύο κύκλους διαβουλεύσεων για τη δημοπρασία του φάσματος των δικτύων 5G και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανακοίνωση της δημοπρασίας. Θα ξεκινήσουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δεσμευτεί, εντός του 2020, για τη δημοπρασία του φάσματος", είπε χαρακτηριστικά.

Στην διαβούλευση για το Τεύχος Προκήρυξης του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν δεκτές από την ΕΕΤΤ. Μια εκ των προτάσεων που υιοθετήθηκαν από την ΕΕΤΤ αφορά την μεταβολή στη σύνθεση των υποψήφιων σχημάτων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και ειδικότερα από την οριστικοποίηση των προεπιλεγέντων έως και την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των συχνοτήτων.

Αρχικά δεν προβλεπόταν αυτή η δυνατότητα, ωστόσο ένας από τους ενδιαφερόμενους ανέφερε ότι ο περιορισμός αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ειδικά σε πολυεθνικούς ομίλους και η ΕΕΤΤ δέχθηκε το αίτημα να αλλάξει τον συγκεκριμένο όρο.

Αντίθετα, αιτήματα για αλλαγή των όρων αποπληρωμής του τιμήματος δεν έγιναν δεκτά. Ενδιαφερόμενη εταιρεία ζήτησε η αποπληρωμή να επεκταθεί στο σύνολο της 15ετούς διάρκειας της παραχώρησης του δικαιώματος με τη μικρότερη δυνατή προκαταβολή. Ωστόσο από την ΕΕΤΤ αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι οι όροι που προβλέπονται, για αποπληρωμή σε εννέα χρόνια με τριετή περίοδο χάριτος, είναι αρκετά ευνοϊκοί και επιτρέπουν την γρήγορη ανάπτυξη δικτύων 5G από τους παρόχους.

Οι όροι

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος στη διαβούλευση ήταν οι όροι για τη κοινή χρήση υποδομών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα αποκτήσουν δικαιώματα στο φάσμα 5G. Το θέμα είναι κρίσιμο γιατί από την μια δίνονται δυνατότητες συνεργασίας, προκειμένου οι εταιρείες να μειώσουν τα κόστη στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, αλλά από την άλλη πρέπει να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.

Τους ενδιαφερόμενους απασχόλησε και η συνεργασία με τους εικονικούς παρόχους, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν δική τους υποδομή αλλά "νοικιάζουν" δίκτυο. Αυτή τη στιγμή η Forthnetετοιμάζεται να ξεκινήσει τη εμπορική λειτουργία της Nova Μοbile ως εικονικός πάροχος, μετά από σύμφωνα με τη Vodafone.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και των αλλαγών που θα γίνουν στο τεύχος προκήρυξης πλέον αυτό που ακολουθεί είναι η υποβολή συμμετοχών στο διαγωνισμό, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα φανούν και τα τελικά σχήματα εταιρειών που θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι του φάσματος για το 5G.

Του Κώστα Κετσιετζή
kostaskets@capital.gr

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:01, 16/09/2020