Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Επενδυτική φρενίτιδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-Το καθεστώς ενισχύσεων

Επενδυτική φρενίτιδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-Το καθεστώς ενισχύσεων

Civiltech

Τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας είναι ο όγκος των αιτήσεων και της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος σε έργα ΑΠΕ που έχουν αιτηθεί αδειοδότησης.

Τα μεγέθη που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου βρίσκονται σε αναμονή 11.000 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 76 GW (Γιγαβάτ).

Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό το μέγεθος τους αν αναλογιστεί κανείς, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ότι κάθε ένα τέτοιο έργο ΑΠΕ παράγει κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια Μεγαβατώρες το χρόνο, Αυτό σημαίνει πως στο υποθετικό σενάριο που λειτουργήσουν όλα αυτά τα έργα συνολικής ισχύος, τότε θα δώσουν 152 εκ. Μεγαβατώρες ρεύματος. Η ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι μόλις 55 εκατομμύρια Μεγαβατώρες. Βέβαια, με την εφαρμογή του target model, θα είναι δυνατές και οι συναλλαγές και εξαγωγές σε γειτονικές χώρες.

Η κ. Σδούκου από το βήμα του Economist έκανε λόγο για «επενδυτική φρενίτιδα» στις ΑΠΕ. Και με βάση άλλα στοιχεία που έδωσε έκανε γνωστό ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν συστήματα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας 10,5 GW. Για την επίτευξη του στόχου του 2030 χρειάζονται συνολικά 19 GW, δηλαδή 850 MW ετησίως. Οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 9 δις. ευρώ.

Οι νέοι στόχοι της Ε.Ε.

Η διείσδυση των ΑΠΕ, δεδομένων και της παρότρυνσης που γίνεται από τις Βρυξέλλες μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω. Ήδη χθες η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόθεση της αναθεώρησης του στόχου για περιορισμό των αέριων ρύπων στην Ε.Ε. κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990, έναντι του στόχου για 40%. Αυτό, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς θα σηματοδοτήσει αυτόματα και την αναθεώρηση του στόχου για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση από 32% σε 38%. Η υιοθέτηση των νέων στόχων μοιραία θα οδηγήσει και στην αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Επενδυτικός πόλεμος

Από τα 76 GW στην ελληνική αγορά, έργα συνολικής ισχύος 26 GW ωριμάζουν, με περίπου 5 εξ’ αυτών να αφορούν εξαιρετικά ώριμα έργα. Έργα ισχύος ακόμα 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο, καθώς και 10 GW μεγάλα έργα ως στρατηγικές επενδύσεις.

Όλα δείχνουν ότι οι εταιρίες που προωθούν αυτές τις επενδύσεις θα επιδοθούν σε έναν «πόλεμο» για την επικράτηση των σχεδίων τους έναντι των άλλων.

Αλλάζει το καθεστώς ενίσχυσης

Μάχες που αναμένεται να ενταθούν καθώς η γενική γραμματέας Ενέργειας ανήγγειλε το τέλος του σημερινού καθεστώτος των ανταγωνιστικών διαγωνισμών που προσφέρουν ενίσχυση των τιμών πώλησης ρεύματος από ΑΠΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Το ισχύον καθεστώς ενίσχυσης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Τα ΑΠΕ μπορούν πια -αλλά και πρέπει- να εισέλθουν στην αγορά χωρίς προστατευτικό καθεστώς. Επομένως το εργαλείο των διαγωνισμών και του Feed-in Premium πρέπει να έχει στενό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής και να αφορά περιορισμένη ισχύ. Έτσι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να εισέλθουν έργα στο βραχύβιο αυτό καθεστώς, πετυχαίνοντας ακόμα χαμηλότερες τιμές» σημείωσε η κ. Σδούκου και φανέρωσε την πρόθεση του ΥΠΕΝ: «Συνεπώς, η πρόθεσή μας είναι να ζητήσουμε από την Επιτροπή τη συνέχιση του σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών, με συγκεκριμένο, περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με προαποφασισμένη ισχύ και με οργανωτικές και μεθοδολογικές βελτιώσεις περιορίζουν τη δυνατότητα αντιανταγωνιστικών πρακτικών»

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:46, 17/09/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα