Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας: Ποιοι μνηστήρες ψάχνουν... συμμάχους

Αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας: Ποιοι μνηστήρες ψάχνουν... συμμάχους

Civiltech

Ανατροπές στα σχήματα των εταιρειών που φέρονταν να είχαν σχηματιστεί για να κατέβουν στον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας φέρνει η απόφαση της γαλλικής Storengy να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η θυγατρική του ομίλου της Engie, που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου αλλά και στην παραγωγή βιομεθανίου και συνθετικού υδρογόνου δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η Storengy, είναι ένας εκ των μεγάλων παικτών στην Ε.Ε. και δεν αποκλείεται η επιλογή της, κατά ορισμένες πηγές, να συνδέεται με την προ διετίας απόφαση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Engie να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών και επενδυτικών της προθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές, έχει προκαλέσει ανατροπές στους κύκλους των μνηστήρων – επενδυτών που θέλουν να διεκδικήσουν το project της αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Και συγκεκριμένα στους εταίρους της -με τους οποίους είχαν συμφωνήσει σε κοινοπραξία- την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Energean.

Οι τελευταίοι, κατά τις πληροφορίες παραμένουν πιστοί στη διεκδίκηση του asset, ωστόσο είναι σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου. Να σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επενδυτών η πιστοποίηση της τεχνικής τους ικανότητας εκμετάλλευσης και διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου. Στο ενδεχόμενο κοινοπραξίας θα πρέπει αυτός που πληροί τις προϋποθέσεις να κατέχει μερίδιο τουλάχιστον 20%.

Πηγές θέλουν λοιπόν, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean να συνομιλούν με τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στο προηγούμενο διάστημα φερόταν να είναι απέναντι τους.

Παραμένει ασαφές προσώρας αν στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος (30 Σεπτεμβρίου) θα εμφανιστούν και ξένοι Διαχειριστές. Πηγές δεν αποκλείουν την κάθοδο ενδεχομένως και κάποιων εκ των μετόχων του ΔΕΣΦΑ (Snam, Enagas και Fluxys), αν και σε ένα τέτοιο σενάριο θα ακυρωνόταν ουσιαστικά η συμμετοχή του Έλληνα Διαχειριστή.

Το asset της ΥΑΦΑ

Η μετατροπή του σχεδόν παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε υπόγεια αποθήκη είναι έργο στρατηγικής σημασίας.

Το παλιό κοίτασμα εντοπίζεται σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Με επενδύσεις της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ το κοίτασμα επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ. και να αναδείξει τη χώρα σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε hub φυσικού αερίου.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου τα επόμενα 10 με 20 χρόνια στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά, λόγω της στροφής της Ε.Ε. σε πράσινες μορφές ενέργειας. Το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι το κυρίαρχο στη μεταβατική περίοδο, ενώ η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας διευκολύνει εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους να αποθηκεύουν ποσότητες που φέρνουν είτε μέσω των αγωγών μεταφοράς TAP, του υφιστάμενου συστήματος Βουλγαρίας – Ελλάδας, του νέου διασυνδετήριου αγωγού IGB, του ελληνοτουρκικού αλλά ακόμη και μέσω του FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 09:55, 22/09/2020