Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Α. Χλιούμης: Υπουργείο Περιβάλλοντος ή Υπουργείο Πάμε παρακάτω;

Α. Χλιούμης: Υπουργείο Περιβάλλοντος ή Υπουργείο Πάμε παρακάτω;

Civiltech

Είναι πρόσφατη η αναμόρφωση των δασικών χαρτών που έγινε μόλις δύο χρόνια πριν από το ίδιο το Υπουργείο. Η λογική πρέπει να τελειώνουμε για να Πάμε Παρακάτω και να ασχοληθούμε με σημαντικότερα πράγματα δεν λειτουργεί όταν γίνεται για να γίνεται.

Η αποστολή λοιπόν του ΥΠΕΝ όπως αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του είναι «η διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αντιμετώπιση, μετριασμός και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αστική αναγέννηση, ο βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, και ο συντονισμός των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης. »

Ο πρώτος σκοπός του ΥΠΕΝ «η διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος» δεν συνάδει βέβαια με την διατήρηση των αυθαιρέτων. Η Πολιτεία όμως θέσπισε τα τελευταία χρόνια όχι έναν αλλά τρεις νόμους που επιτρέπουν την διατήρησή τους. Οι κυριότεροι λόγοι που την ανάγκασαν να το κάνει είναι :

 1. Η αδυναμία γρήγορης ολοκλήρωσης της πολεοδόμησης νέων περιοχών  αλλά και η ανικανότητα της να αποτρέψει τη δημιουργία αυθαιρέτων καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λόγω και της υποστελέχωσής τους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
 2. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια και η είσπραξη από την τακτοποίηση πάνω από 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 3. Η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων – ψηφοφόρων.

Το ΥΠΕΝ λοιπόν θεωρεί ότι ο χρόνος που έδωσε τη δυνατότητα για δήλωση – τακτοποίηση των αυθαιρεσιών είναι αρκετός και πρέπει πλέον να σταματήσει. Κάνοντας το αυτό θα έχουμε :

 1. Δύο κατηγορίες πολιτών . Αυτοί που θα έχουν και αυτοί που δεν θα έχουν τακτοποιήσει το αυθαίρετό τους είτε γιατί αμέλησαν είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
 2. Σταμάτημα της είσπραξης χρημάτων από την τακτοποίηση. Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δεν θα εισπραχθούν. ( γνωρίζουμε ότι έχουν εισπραχθεί περίπου 3 δις ευρώ από 2,5 εκατομμύρια αυθαίρετα.  – αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν άλλες 500 χιλιάδες που δεν έχουν δηλωθεί και από αυτά το 10% είναι κατηγορίας 5 , έχουμε 50 χιλιάδες αυθαίρετα , με μέσο όρο 10.000€ πρόστιμο το καθένα καταλήγουμε στο παραπάνω ποσό. )
 3. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΥΠΕΝ δεν θα μπορέσει να προστατέψει το περιβάλλον καθώς δεν θα ξέρει πόσα είναι τα κτίσματα σε κάθε περιοχή και επομένως ποια είναι η περιβαλλοντολογικής της επιβάρυνση.

Η λύση λοιπόν είναι η εσαεί δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών;

Η λύση είναι να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες όπως:

 1. Ανάρτηση αεροφωτογραφιών συγκεκριμένης ημερομηνίας οι οποίες θα έχουν θέσει αποδεικτικού χρόνου δημιουργίας. Έτσι θα σταματήσουν οι κατασκευές νέων αυθαίρετων κτισμάτων. Δημιουργία εργαλείου στο ΥΠΕΝ το οποίο ανά  τακτά χρονικά διαστήματα ( πχ ανά 2 χρόνια ) θα συγκρίνει τις παραπάνω αεροφωτογραφίες με νέες πρόσφατες και όπου εντοπίζει νέα κατασκευή θα δίνει εντολή αυτοματοποιημένου ελέγχου.
 2. Ενεργοποίηση άμεσα της ταυτότητας κτιρίου με υποχρέωση του ιδιοκτήτη ολοκλήρωσης της εντός 10 ετών.
 3. Αναλογικότητα στα πρόστιμα (όσο πιο αργά δηλωθεί τόσο πιο μεγάλο το πρόστιμο)
 4. Απαγόρευση δικαιοπραξιών χωρίς την ταυτότητα κτιρίου πλήρως ολοκληρωμένη ( με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και όλο το πρόστιμο εξοφλημένο ).
 5. Σύνδεση του ΕΝΦΙΑ και των δημοτικών τελών με την ταυτότητα κτιρίου (όσο πιο αργά ολοκληρωθεί τόσο πιο μεγάλος ο φόρος, έχοντας μια περίοδο χάριτος 2-3 ετών )

Με τις παραπάνω ενέργειες πετυχαίνονται όλοι οι στόχοι της πολιτείας ( καταγραφή όλων των δομημάτων, είσπραξη χρημάτων και δικαιοσύνη στους πολίτες ).

Τι θα επιλέξει λοιπον η Κυβέρνηση; Να λύσει ένα μεγάλο θέμα; Ή απλά να Πάμε Παρακάτω;  

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Χλιούμης,
Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ Χαλκιδικής  

ΥΓ Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν το ΤΕΕ.

B2Green
By B2Green.gr 09:59, 22/09/2020