Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αυθαίρετα: Πως η άρνηση του ΥΠΕΝ για παράταση επηρεάζει αρνητικά τις τράπεζες & τον περιορισμό των κόκκινων δανείων

Αυθαίρετα: Πως η άρνηση του ΥΠΕΝ για παράταση επηρεάζει αρνητικά τις τράπεζες & τον περιορισμό των κόκκινων δανείων

Civiltech

Νέος ...πονοκέφαλος χτυπά τα τραπεζικά στελέχη που έχουν αναλάβει να τρέχουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με σκοπό την είσπραξη οφειλών από τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Όπως αναλύει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος στο Banking News, η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να μη δώσει παράταση στη δήλωση αυθαίρετων ακινήτων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου δημιουργεί επιπλέον κόστη για τα τραπεζικά ιδρύματα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός διότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να το νομιμοποιήσει και να το μεταβιβάσει ή τράπεζα που θέλει να το πουλήσει.

Σύμφωνα με έμπειρο μηχανικό η τράπεζα δεν θα μπορεί να εκποιήσει οικόπεδο με αυθαίρετο κτίσμα ή ακίνητα που οι οικοδομικές αυθαιρεσίες ξεπερνούν το 40% σε τετραγωνικά μέτρα του συνόλου του ακινήτου.

Οι τράπεζες θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν με μία νέα κατηγορία ακινήτων τα οποία δεν θα είναι σε θέση να τα εκποιήσουν και θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκια τους αναξιοποίητα.

Η μη τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου για την κατηγορία 5 που σημαίνει ότι το κτήριο είναι παράνομο ή οι αυθαιρεσίες είναι πάνω από το 40% δεν αποκλείεται να χτυπήσει την πώληση δανείων με εγγυήσεις που υλοποιούν οι τράπεζες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να δώσει λύση στο διηνεκές για τα θέματα αυθαίρετων κατασκευών δυναμιτίζει το σχέδιο Ηρακλής το οποίο βασίζεται στις εξασφαλίσεις των δανείων με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός μείωσης των κόκκινων δανείων να ναρκοθετείται εκ των έσω.

Σύμφωνα με το ν.4595/2017 περί τακτοποίησης αυθαίρετων, από το νέο έτος προβλέπεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και υψηλά πρόστιμα για τα κτίρια που έχουν αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες όμως πρέπει να τακτοποιηθούν για να αποκτήσει το κάθε ακίνητο ηλεκτρονική ταυτότητα που είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί στη συνέχεια η μεταβίβασή του.

Από την 1η Οκτωβρίου και στο ενδεχόμενο να μη δοθεί παράταση στο καθεστώς υποβολής αιτήσεων για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στο πλειστηριασμό διότι ο συμβολαιογράφος ως κρατικός θεματοφύλακας δεν θα είναι σε θέση να κινήσει τη διαδικασία εκποίησης με συνέπεια να δημιουργείται επιπλέον κόστος για τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών.

Ο χρόνος που υπολείπεται δεν είναι αρκετός και ο αριθμός των αιτήσεων σε καθημερινή βάση ξεπερνά τους 5000 φακέλους διότι οι ενδιαφερόμενοι αντιλήφθηκαν ότι δεν θα δοθεί παράταση και ενεργοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr

bankingnews.gr

B2Green
By B2Green.gr 16:31, 22/09/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα