Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Τιμή ρεύματος: Ακριβότερη στη χονδρική, φθηνότερη στη λιανική η Ελλάδα

Τιμή ρεύματος: Ακριβότερη στη χονδρική, φθηνότερη στη λιανική η Ελλάδα

Civiltech

Την υψηλότερη στην Ε.Ε. τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αλλά και τη χαμηλότερη στη λιανική έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Το οξύμωρο αυτό γεγονός, παρατηρούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνοντας ότι η υψηλή χονδρική τιμή ρεύματος μπορεί να υποχωρήσει με την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που συντελείται στην εγχώρια αγορά.

Οι λιγνιτικές μονάδες βγαίνουν εκτός παραγωγής και στο σύστημα εισέρχεται περισσότερο το φυσικό αέριο, παρατηρεί η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο εξάμηνο του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε, αλλά η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι η χώρα μας παραμένει από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στην λιανική αγορά.

Η ΔEΗ

Οι συντάκτες της έκθεσης λίγο πριν από αυτήν την αναφορά, υπογράμμιζαν το γεγονός του υψηλού μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει ώστε αυτό να μειωθεί στα επίπεδα του 50% στο τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τον Ιούνιο το ποσοστό της δημόσιας εταιρίας ήταν στο 67,7% από 73,5% πέρυσι, και παρά τη μείωση που καταγράφεται εντούτοις παραμένει μακριά από το στόχο του 50% για το τέλος του 2020. Η πτώση του μεριδίου της ΔEΗ, αποδίδεται, λέει η έκθεση, στην ένταση του ανταγωνισμού με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν σε προσφορές προς τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, η Κομισιόν, τονίζει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Διαπιστώνει όμως ότι έχουν αυξηθεί οι εντολές διακοπών στους οφειλέτες καθώς και τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ.

Το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι Βρυξέλλες και για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Όπως αναφέρουν στην έκθεση ο Λογαριασμός είναι ελλειμματικός κάτι που, όπως υπογραμμίζουν, είναι ανησυχητικό για το μέλλον της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κομισιόν αποδίδει την κατάσταση στην πανδημία που είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών ρεύματος και των εσόδων στον ΕΛΑΠΕ. Διαπιστώνει πάντως, ότι ο ΔΑΠΕΕΠ προχωρά στην αλλαγή της μεθοδολογίας και σημειώνει την ανάγκη για μία προσέγγιση ώστε ο ΕΛΑΠΕ να είναι ισοσκελισμένος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Το target model

Ως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζει η Κομισιόν, την εφαρμογή του target model από την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην υλοποίηση αποδίδονται στην πανδημία. Παρατηρούν τις θεσμικές και τεχνικές εκκρεμότητες και τονίζουν ότι στην επόμενη έκθεση τους θα αναφέρουν την πρόοδο της λειτουργίας της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμός εποπτείας της νέας αγοράς, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές θα τον υλοποιήσουν μετά τη θέση της σε λειτουργία.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στον μηχανισμό που έχει συμφωνηθεί για την αποκατάσταση της μονοπωλιακής αγοράς στον λιγνίτη, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν συμφωνήσει έως το τέλος του 2020. Ο μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους «παίκτες» να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένο μερίδιο του συνόλου της παραγωγής της ΔEΗ.

Τέλος η Κομισιόν στέκεται με θετικά σχόλια απέναντι στις πρωτοβουλίες της χώρας για την απολιγνιτοποίηση και την ηλεκτροκίνηση.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 14:19, 23/09/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα