Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αυθαίρετα Κατηγορίας 5: 8 Λόγοι για την «Παράταση»

Αυθαίρετα Κατηγορίας 5: 8 Λόγοι για την «Παράταση»

Civiltech

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί ο τεχνικός κόσμος την διαφαινόμενη απροθυμία του Υπουργείου Ενέργειας (σύμφωνα και με τις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του) να δώσει την απαραίτητη «παράταση»- γέφυρα προς την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου της Κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων κτισμάτων του Ν. 4495/2017.

Η μετάβαση αυτή κρίνεται αναγκαία για μία σειρά από λόγους. Ενδεικτικά μόνο μπορούν να αναφερθούν οι εξής:

  1. Η πρωτοφανής υγειονομική πανδημία που πλήττει τη χώρα, με πολλούς Νομούς να βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, και την Αττική ένα βήμα πριν το Lock-Down. Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες μόνο απρόσκοπτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μηχανικών και ιδιοκτητών. Η ασφάλεια όλων είναι το μέγιστο αγαθό και δεν εξασφαλίζεται κάτω από καταστάσεις χρονικής και υγειονομικής κυρίως πίεσης.
  2. Η χώρα βιώνει λόγω της πανδημίας, μία περίοδο δημοσιονομικής ύφεσης. Τα ποσά τα οποία εισρέουν στα δημόσια ταμεία από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι. Ενδεικτικά: Αν (με μετριοπαθείς υπολογισμούς) η χώρα έχει ατακτοποίητο κτιριακό απόθεμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου ακινήτων, και σε αυτά περιλαμβάνονται 20% εξ αυτών που ανήκουν στην κατηγορία 5, τότε( με ένα μ.ο. προστίμου 5.000€) το κράτος χάνει έσοδα 1,5 Δις Ευρώ! Παραπάνω από το μισό προϋπολογισθέν ΕΝΦΙΑ.
  3. Οι ΥΔΟΜ της χώρας λόγω της υγειονομικής κατάστασης, με πολλούς υπαλλήλους  να λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού, καθώς και της διαχρονικής υποστελέχωσης τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους μηχανικούς σε εύλογα χρονικά διαστήματα. Παρατηρούνται φαινόμενα καθυστερήσεων σε αντίγραφα Ο.Α. ακόμη και πέραν του ενός μηνός, ενώ η ψηφιοποίηση των αρχείων έχει προχωρήσει σε ελάχιστες περιπτώσεις.
  4. Αδυναμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών θα σημάνει και αδυναμία μεταβίβασης οποιουδήποτε ιδιοκτησιακού δικαιώματος τους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο . Το πρόβλημα γίνεται ισχυρότερο αν αναλογιστεί κάποιος πόσες χιλιάδες ακίνητα παραμένουν δεσμευμένα στα Τράπεζες, και κατ’ επέκταση αναξιοποίητα εφόσον δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν.
  5. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατακτοποίητων κτισμάτων παραμένουν είτε αδήλωτα, είτε πλημμελώς δηλωμένα στο Ε9 και στους  Δήμους, με αποτέλεσμα διαφυγόντα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, τόσο για το Κράτος (μέσω του ΕΝΦΙΑ) όσο και για τους Δήμους (μέσω των δημοτικών Τελών).
  6. Σε όσα κτίσματα σταματήσει η δυνατότητα υπαγωγής τους στο Νόμο, δεν θα μπορούν να εκδοθούν Άδειες Λειτουργίας καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και άδειες λειτουργίας για βιοτεχνικές-βιομηχανικές δραστηριότητες. Το κόστος για την πραγματική οικονομία ανυπολόγιστο.. Πολλές δε επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αντίστοιχα κτίσματα είναι προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακούς Νόμους κ.α. 
  7. Από το Υπουργείο έχει εξαγγελθεί για τον ερχόμενο μήνα το νέο Πρόγραμμα: «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Βασική προϋπόθεση ένταξης σε αυτό αποτελεί η πολεοδομική τακτοποίηση του ακινήτου. Αυτομάτως αποκλείονται από το ευεργετικό αυτό πρόγραμμα χιλιάδες ακίνητα, τα οποία επειδή ως επί το πλείστον κατασκευάστηκαν χωρίς Ο.Α. και πρόβλεψη για θερμομόνωση, είναι και αυτά που χρίζουν άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης.
  8. Το ηλεκτρονικό σύστημα υπαγωγής στον Νόμο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο των τελευταίων εβδομάδων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συνεχώς προβλήματα λειτουργίας και τους συναδέλφους μηχανικούς να ταλαιπωρούνται ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες.. Το δε απαραίτητο εργαλείο των αεροφωτογραφιών, αν και θα έπρεπε να διατίθεται ελεύθερα και οργανωμένα από το Υπουργείο από το 2011(!) εν τούτοις ακόμη δεν έχουν δοθεί στους μηχανικούς.

Ο Τεχνικός κόσμος δεν ζητάει παράταση κάποιας ευνοϊκής ρύθμισης. Διεκδικεί εδώ και χρόνια την άμεση λειτουργία της ήδη θεσμοθετημένης με 2 Νόμους (4014/11 & 4495/17) ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Σε αυτή θα γίνει η καταγραφή ολόκληρου του κτιριακού αποθέματος της χώρας και θα εκλείψουν τα φαινόμενα των αλλεπάλληλων «παρατάσεων» των προθεσμιών ένταξης. 

Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης
Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πολιτικός Μηχανικός-Πολεοδόμος

B2Green
By B2Green.gr 18:05, 23/09/2020