Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

ΤΕΕ Κέρκυρας: Παράταση των προθεσµιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων & ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

ΤΕΕ Κέρκυρας: Παράταση των προθεσµιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων & ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

Civiltech

Παράταση των προθεσμιών που αφορούν το Ν.4495/17 καθώς και διαδικασία με ανοικτές ημερομηνίες ζητάει με επιστολή του το ΤΕΕ Κέρκυρας από τον ΥΠΕΝ κ. Κ. Χατζηδάκη.

Δείτε παρακάτω την επιστολή:

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη

2. Πρόεδρο ΤΕΕ και μέλη Δ.Ε. ΤΕΕ
Νίκης 4
05 62 ΑΘΗΝΑ 

ΘΕΜΑ: Παράταση των προθεσµιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμε Συνάδελφε Πρόεδρε και µέλη Δ.Ε.

Από την ψήφιση των Ν. 3775/2009 (νόμος Σουφλιά), Ν.3843/2010 (Νόµος Μπιρμπίλη), Ν.4014/2011, Ν.4178/2013. και µέχρι σήµερα  Ν.4495/2017.  οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι μηχανικοί, έχουν µπει σε διαδοχικές διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών σε κτίρια, µε προθεσμίες, συνεχείς παρατάσεις και σε αναμονή κάθε φορά νέων νόμων σχετικά µε τις αυθαίρετες κατασκευές.

Η σκοπιμότητα των Νόμων αυτών είναι διττή:

  1. H τακτοποίηση, ο έλεγχος και η καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών που επί δεκαετίες κατασκευάζονταν, ανά την επικράτεια, με την Πολιτεία να αδυνατεί να τις ελέγξει.
  2. Η ενίσχυση των κρατικών ταµείων με τα αναλογούντα πρόστιμα σε περίοδο πτώχευσης της χώρας.

Οι νεότεροι Νόμοι, κάθε φορά, αποδεικνύονταν ευνοϊκότεροι από τους προηγούμενους, τουλάχιστον όσον αφορά το ύψος των προστίμων, κάτι που κυρίως ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιώνοντας εκείνους που δεν έσπευδαν να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Το περιβάλλον που καλούνταν και καλούνται οι πολίτες να εκπληρώσουν τις σχετικές υποχρεώσεις και οι μηχανικοί να εργασθούν, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και είναι ακόμη εξαιρετικά αντίξοο, καθώς δεν είναι διαθέσιμες, οι αεροφωτογραφίες της 28ης/7/2011, Κτηματολόγιο δεν υπήρχε (και δεν υπάρχει ακόµα) στο µεγαλύτερο μέρος της χώρας, πολλές υπηρεσίες πολεοδοµίας. από όπου αντλούνται τα απαραίτητα έγγραφα, πέρασαν στους Δήμους, µε ότι συνεπάγεται το τελευταίο για τα αρχεία τους τα οποία διαµοιράστηκαν και μεταφέρθηκαν και οι δασικοί χάρτες δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολο της χώρας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας της Ελλάδας και οικονομικής δυσπραγίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. που καλούνται να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιµα, ενώ το τελευταίο διάστημα σε συνθήκες «καραντίνας», με συνέπεια την υπολειτουργία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Σχετικά µε τον ισχύοντα Ν.4495/2017 και τις ισχύουσες προθεσμίες (µέχρι 30/09/2020) ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά αναφέρουµε:

  1. Δεν υφίσταται η Επιτροπή της παρ. 3 του αρθ.116 (παραδοσιακοί οικισµοί). Τα θέματα της συγκεκριµένης Επιτροπής εξετάζει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής μαζί και µε τις υπόλοιπες αρµοδιότητες του.
  2. Δεν συγκροτήθηκε ποτέ η επιτροπή της παρ. 10 του αρθ.116 (ιστορικοί - αρχαιολογικοί χώροι).

Παράλληλα, έχει θεσµοθετηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου (αρθ.52 Ν.4495/2017) που αφορά σ'όλα τα κτίρια και αποσκοπεί στην καταγραφή του κτιριακού αποθέµατος της χώρας, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία κτηµατογράφησης του υπολοίπου της χώρας.

Επειδή:

  • θεωρούμε ότι οι βάσεις δεδομένων  (κτηματολόγιο,  δασικοί  χάρτες, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και σύστημα αυθαιρέτων), που θα δημιουργηθούν, πρέπει να είναι αξιόπιστες, συμβατές μεταξύ τους και να συνεργάζονται,
  • τέτοια έργα πνοής, που έρχονται να καλύψουν κενά και αδυναμίες της διοίκησης για δεκαετίες, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και µάλιστα με σωστό τρόπο σε µερικούς μήνες με ασφυκτικές για τους πολίτες και τους µηχανικούς προθεσμίες,
  • οι πολίτες - ιδιοκτήτες, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην άλλοτε µεσαία τάξη, είναι οικονομικά εξουθένωμένοι ενώ πολλές φορές δεν γνωρίζουν τις αυθαιρεσίες που ίσως υπάρχουν στις ιδιοκτησίες τους,
  • οι µηχανικοί, την τελευταία δεκαετία, τρέχουν να προλάβουν διάφορες προθεσμίες (αυθαίρετα, δήλωση τετραγωνικών στους Δήµους, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες κτλ.), με τις προαναφερθείσες ελλείψεις σε στοιχεία, αδυνατώντας να παρέχουν στους πολίτες το επίπεδο εξυπηρέτησης που θα επιθυμούσαν

Η Δ.Ε. του ΤΚ ΤΕΕ, στη συνεδρίασή της στις 15/09/2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι µηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, καλούνται να υλοποιήσουν τα παραπάνω έργα και προκειµένου αυτά να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με άρτιο τεχνικό και επιστηµονικό τρόπο, θεωρεί ότι πρέπει:

Να παραταθούν οι προθεσμίες για τον Ν.4495/2017 για ικανό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έξι µηνών, ενώ άµεσα να αρχίσει η συζήτηση ώστε να προβλεφθεί νοµοθετικά µια διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, με ανοικτές ημερομηνίες και σταθερά πρόστιμα, συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται πριν την μεταβίβαση των ακινήτων.

Σ'ένα χρονικό διάστημα τριάντα ετών, διάστημα για όχι μεγάλο για τέτοιο εγχείρημα, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι με τους προαναφερόμενους νόμους έχουν παρέλθει ήδη έντεκα χρόνια, θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και η τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των ακινήτων.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια ενιαία βάση χωρικών και νομικών δεδομένων, που θα αφορά στο σύνολο των ακινήτων της Ελληνικής Επικράτειας, που εκτός απο τη συγεκντρωμένη πληροφορία θα αποτελεί απαραίτητο και βασικό εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης.

B2Green
By B2Green.gr 12:12, 24/09/2020