Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Κατάθεση στη Βουλή 6 ακόμα αιτήσεων παράτασης για τα αυθαίρετα • Οι 4, από κυβερνητικούς Βουλευτές

Κατάθεση στη Βουλή 6 ακόμα αιτήσεων παράτασης για τα αυθαίρετα • Οι 4, από κυβερνητικούς Βουλευτές

Civiltech

'Εξι ακόμα εερωτήσεις - αναφορές κατατέθηκαν στη Βουλή με κοινό στοιχείο το αίτημα παράτασης του υφιστάμενου καθεστώτος τακτοποίησης αυθαιρέτων.Αξίζει να σημειωθεί πως από τις έξει αυτές ερωτήσεις, οι τέσσερις κατατέθηκαν από Βουλευτές της Κυβέρνησης, παρά την κάθετη αρνητική τοποθέτηση του Υπουργού ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη.

Δείτε παρακάτω περιληπτικά τις έξι ερωτήσεις:

1. Λιάκος Ευάγγελος, Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Νέα Δημοκρατία

Θέμα: Αναγκαιότητα παράτασης στις δηλώσεις των αυθαιρέτων.

Ο βουλευτής Δυτικής Αττικής, Λιάκος Ευάγγελος, κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα παράτασης των δηλώσεων αυθαιρέτων, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της περάτωσης τέτοιου είδους διαδικασιών, ο κ. Λιάκος αισθάνθηκε την ανάγκη να μπει μπροστά γνωστοποιώντας στον αρμόδιο υπουργό τις αντικειμενικές δυσκολίες. Άλλωστε, αυτό που και ο ίδιος έχει εισπράξει από συνομιλίες του με τους εμπλεκόμενους, είναι ότι δεν τίθεται θέμα συνεχιζόμενης παρατυπίας, αλλά υπαρκτών κολλημάτων επί της διαδικασίας.

Μεταξύ των προβλημάτων που αναφέρονται στην ερώτηση που κατέθεσε περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Οι καθυστερήσεις στη έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που προκύπτουν από την περιορισμένη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών που επιτάσσει το υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • Τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού κτισμάτων κατηγορίας 5.
  • Η ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων δήμων της περιφέρειας, οι οποίοι έχοντας πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εύρεση των απαραίτητων δικαιολογητικών

2. Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βουλευτής Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

ΘΕΜΑ: Ανάγκη νέας παράτασης για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών

Κύριε Υπουργέ,

Την μεγάλη αγωνία τους για την αντικειμενική αδυναμία που έχουν προκειμένου να προχωρήσουν σε έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση των νέων δηλώσεων αυθαιρέτων και περαίωσης των παλιών, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξ αιτίας της πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής στενότητας των πολιτών, εκφράζει το σύνολο των μηχανικών της χώρας, προεξάρχοντος του ίδιου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως σημειώνουν, τα προβλήματα υφίστανται ακόμη και στις περιπτώσεις που εγκαίρως έχει ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός έχει επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του.

Πολλώ δε μάλλον όταν η πολυπλοκότητα πολλών περιπτώσεων τακτοποίησης, όπως αυτές με τα αυθαίρετα Κατηγορίας 5 (χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες αυθαιρεσίες), είναι πρακτικά αδύνατον να ολοκληρωθούν με τρόπο σύννομο, θεσμικά ορθό και τεχνικά άρτιο εντός της ισχύουσας προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η ίδια πρακτική αδυναμία αναδεικνύεται και στις περιπτώσεις ακινήτων σε εκτάσεις που εκκρεμεί εξέταση αντιρρήσεων των πολιτών για τον δασικό ή μη χαρακτήρα τους καθώς και αυθαιρέτων στις οποίες απαιτείται έκδοση απόφασης – γνωμοδότησης συλλογικού οργάνου της Πολιτείας προ της ένταξης στις διατάξεις του νόμου. Καθώς εξ αιτίας του τεράστιου φόρτου υποθέσεων που έχει συσσωρευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, η έγκαιρη ολοκλήρωση εντός της τρέχουσας προθεσμίας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί
Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει παρόμοια ευαισθησία παρατείνοντας 3 φορές Ιούνιο 2020, Αύγουστο 2020 και Σεπτέμβριο 2020 την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών
Ο φόρτος εργασίας των μηχανικών, ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας είναι τεράστιος και ανακύπτει η αδήριτη ανάγκη αποφόρτισης και διευκόλυνσής τους καθώς καλούνται σε πλείστες περιπτώσεις να αναζητούν οι ίδιοι – πέραν της προσωπικής τους εργασίας και εις βάρος όλων των άλλων υποθέσεων που έχουν να ολοκληρώσουν - στις υπηρεσίες μια μακρά σειρά εγγράφων και δικαιολογητικών των πολιτών προκειμένου να καταγραφεί η έκταση της αυθαιρεσίας και να υπολογιστεί το παράβολο και το πρόστιμο που ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει

Σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω της υγειονομικής κρίσης και των συνεπαγόμενων – απόλυτα δικαιολογημένων – περιοριστικών μέτρων, πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν επί του παρόντος αυτά τα παράβολα και τα πρόστιμα
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να δώσετε νέα παράταση τουλάχιστον ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών καθώς και ολιγόμηνης παράτασης – τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021 - για την περαίωση των παλαιότερων δηλώσεων;

3. Μουλκιώτης Γεώργιος, Βουλευτής Βοιωτίας, Κίνημα Αλλαγής

Με έγγραφό του προωθεί σχετική επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΣ και ζητεί την παράταση των καταληκτικών προθεσμιών τακτοποίησης αυθαιρέτων, ώστε να αντιμετωπιστούν μια σειρά από αντικειμενικά ζητήματα και αιτείται απαντήσεων.

4. Στύλιος Γεώργιος, Βουλευτής Άρτας, Νέα Δημοκρατία

Με έγγραφό του προωθεί σχετική επιστολή του ΤΕΕ/Άρτας και ζητεί παράταση του Νόμου 4495/2017 σχετικά με τη ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών δεδομένου του μεγάλου όγκου υποθέσεων οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα και δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και αιτείται απαντήσεων.

5. Μακρή Ζέττα, Βουλευτής Μαγνησίας, Νέα Δημοκρατία

Με έγγραφό της προωθεί σχετική επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας και ζητεί να δοθεί επαρκής χρόνος, τόσο στους μηχανικούς όσο και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, υπό ομαλές συνθήκες.

6. Συρμαλένιος Νικόλαος, Βουλευτής Κυκλάδων, ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, το Αίτημα του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου να δοθεί παράταση στο ν.4495/2017, για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων καθώς και στη προθεσμία για την υποβολή των αρχείων του ν.4178/2013.

Ειδικότερα, κατατέθηκε η επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, ο οποίος ζητά να στηριχθεί το αίτημα όλου του τεχνικού κόσμου, να δοθεί παράταση στο ν.4495/2017, για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων καθώς και στη προθεσμία για την υποβολή των αρχείων του ν.4178/2013.

Επίσης στο έγγραφο αναφέρεται ότι πέραν των εκκρεμοτήτων του κρατικού μηχανισμού, δεν είναι δυνατό σε συνθήκες πανδημίας να καλούνται να πραγματοποιούν αυτοψίες σε ακίνητα όπου κατοικούν ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και ευάλωτες ομάδες ή να αναζητούν αντίγραφα των οικοδομικών αδειών στα υπόγεια συνήθως των υπηρεσιών δόμησης, όπου είναι ο ένας πάνω στον άλλον..

B2Green
By B2Green.gr 17:13, 24/09/2020