Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Η σημασία του αερισμού κλειστών χώρων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας

Η σημασία του αερισμού κλειστών χώρων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας

Civiltech

Στο παρόν άρθρο η inVENTer επισημαίνει τη σημαντικότητα του αερισμού και της καλής ποιότητας αέρα σε κλειστούς χώρους και ειδικότερα στα υπνοδωμάτια, εξοικονομώντας συγχρόνως ενέργεια. Όπως επισημαίνει η εταιρία, σύμφωνα με καινούργια απόφαση του ΥΠΕΝ, ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας προστέθηκε στη λίστα επιδοτούμενων υλικών για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, συμβαδίζοντας με τους ενεργειακούς κανονισμούς που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες για την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους και ειδικότερα στις κατοικίες, καθώς και την σημαντική επίδραση της κακής ποιότητας του αέρα στην υγεία μας (Sick Building Syndrome, SBS).

Η παρακάτω εικόνα μας δείχνει τι υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε μέσα στα σπίτια μας και πόσο πιο μολυσμένος είναι σε σχέση με τον εξωτερικό αέρα. Εάν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με την πραγματικότητα πως το 90% της ζωής μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, μπορούμε να καταλάβουμε πως σίγουρα αυτό φέρνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί μέσα από πανεπιστημιακές έρευνες πως η δυσκολία για να κοιμηθούμε και η κακή ποιότητα ύπνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα του αέρα του υπνοδωματίου. Το αποτέλεσμα του κακού ύπνου είναι η μείωση της απόδοσης και της διάθεσης μας την επόμενη ημέρα.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένας δείκτης μέτρησης της ποιότητας του αέρα. Η μέγιστη τιμή που θα πρέπει να έχει το υπνοδωμάτιο μας είναι 1.000ppm. Σύμφωνα με καταγραφές που έχουν γίνει σε υπνοδωμάτια, αυτό το όριο ξεπερνιέται κατά πολύ (3x περισσότερο) στα 2.500 με 4.000ppm. Οι λόγοι που έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές CO2 είναι οι παρακάτω.

  • Κλείνουμε παράθυρα για λόγους ασφάλειας ή λόγω χαμηλής θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα (χειμώνας)
  • Κλείνουμε τη πόρτα του υπνοδωματίου απομονώνοντας το από το υπόλοιπο σπίτι για λόγους ιδιωτικότητας ή εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα το CO2 που παράγεται στο υπνοδωμάτιο να συγκεντρώνεται εκεί και να μη διασπείρεται σε όλο το σπίτι
  • Εισαγωγή αφιλτράριστου αέρα κακής ποιότητας λόγω τοποθεσίας (π.χ. κεντρική αστική περιοχή)

Παρακάτω βλέπουμε ένα γράφημα με πραγματικές μετρήσεις, το οποίο δείχνει την συγκέντρωση CO2 στο υπνοδωμάτιο όλο το βράδυ. Όπως φαίνεται είναι παραπάνω από 1000ppm όταν δεν αερίζεται.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει πως επηρεάζεται η υγεία του ανθρώπου στα τα διάφορα επίπεδα συγκέντρωσης CO2.

Γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι ξοδεύουν το 1/3 της ζωής τους στο υπνοδωμάτιο, ενισχύει την ανάγκη να υπάρχουν καλές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ποιότητας αέρα σε αυτό τον χώρο.

Επίσης η σημαντικότητα του αερισμού σε κλειστούς χώρους τονίζεται ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο όπου υπάρχει η πανδημία του COVID-19. Το ευρωπαικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων (ECDC) έχει αναφέρει ,σε επίσημη οδηγία για την αντιμετώπιση του COVID-19, πως ο μη αερισμός σε κλειστούς χώρους είναι συνδεδεμένος με αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχει καταγραφεί πληθώρα περιπτώσεων μετάδοσης COVID-19 σε κλειστούς χώρους καθώς ο ιός μεταδίδεται και μένει στον αέρα αρκετή ώρα. Η περίπτωση μελλοντικά να υπάρξει αντίστοιχο συμβάν με κάποιον ιό, καθιστά πολύ σημαντικό για εμάς να κάνουμε ότι μπορούμε για μένουμε προστατευμένοι.

Παρακάτω ένα παράδειγμα με μονάδες αερισμού σε διάφορα σημεία μιας κατοικίας για ομοιόμορφη σάρωση του χώρου με φρέσκο αέρα.

Εκτός από την υγεία μας, ο μηχανικός αερισμός με εναλλάκτη θερμότητας προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Η συνήθης πρακτική του φυσικού αερισμού κοστίζει ενεργειακά (θερμικές απώλειες τον χειμώνα ή επιβάρυνση αντίστοιχα το καλοκαίρι), δεν είναι ελεγχόμενος ως προς την πραγματική ανάγκη φρέσκου αέρα και επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όποτε επιθυμούμε λόγω ασφάλειας.

Αντίθετα, ο μηχανικός αερισμός μπορεί να χρησιμοποιείται όλη την ημέρα διατηρώντας στον χώρο καθαρό αέρα και αφαιρώντας οσμές και υγρασία. Η ποσότητα του φρέσκου αέρα μπορεί να ελέγχεται από τον χρήστη ή να αυξομειώνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις ενός αισθητηρίου CO2. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, χωρίς την ενεργειακή επιβάρυνση στη θέρμανση και την ψύξη του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την τεχνολογία μας στον αυτόνομο αερισμό μπείτε στην ιστοσελίδα μας:

Τηλέφωνο: +302109714722

Email: info@inventer.gr

Website: inVENTer.gr

B2Green
By B2Green.gr 11:18, 29/09/2020

Δημοφιλέστερα άρθρα