Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Δ.Βαργιάμης: Η ΟΒΥΕ έχει τεχνική πρόταση «θεραπείας» της αγοράς φ/α

Δ.Βαργιάμης: Η ΟΒΥΕ έχει τεχνική πρόταση «θεραπείας» της αγοράς φ/α

Civiltech

Μετά από 20 χρόνια παρουσίας του φυσικού αερίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά , ήρθε η ώρα να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ελλείψεις και παραλείψεις ετών, που φτάνουν να αγγίζουν θέματα ασφάλειας των πολιτών, τονίζει στο GRTimes.gr ο κ. Δημήτριος Βαργιάμης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας και α' αντιπρόεδρος τόσο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, όσο και του Β.Ε.Θ.

Και η αρχή, όπως είπε ο κ. Βαργιάμης, θα πρέπει να γίνει με την τροποποίηση του Τεχνικού Κανονισμού Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, στον οποίο και θα υποβάλλει την επεξεργασμένη πρόταση της Ο.Β.Υ.Ε. για τη θεραπεία των τρωτών σημείων του κλάδου φυσικού αερίου, αλλά και τους όρους δραστηριοποίησης των επαγγελματιών υδραυλικών, γιατί «όπου ο νόμος επιτρέπει παρατυπίες, φουντώνει η παραοικονομία, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των νόμιμων επαγγελματιών».

Ο κ. Βαργιάμης, εκτιμά ότι αν προβλεφθούν και κίνητρα θα εκδηλωθεί μεγάλη ζήτηση από πλευράς νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των επεκτάσεων που έχει προγραμματίσει η ΔΕΔΑ Α.Ε.

«Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο οικονομικότερο, πολύ καθαρό, το οποίο επιπλέον εξασφαλίζει αυτονομία στα νοικοκυριά- χρήστες, ενώ δημιουργεί όφελος μέσω της μείωσης κόστους, σε όλο τον οικονομικό κύκλο. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των εσωτερικών δικτύων στις μικρότερες επαρχιακές πόλεις θα μπορέσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, μόνο αν υπάρξει συμμετοχή στη χρηματοδότηση και από πλευράς κράτους, μέσω μεικτών σχημάτων, δημοσίου και ιδιωτών. Στα σχήματα αυτά, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, το μάνατζμεντ θα πρέπει να έχουν οι ιδιώτες», υπογράμμισε ο κ. Βαργιάμης.

Προβλήματα και προκλήσεις

Το φυσικό αέριο, είπε ο κ. Βαργιάμης, θα είναι στην ζωή μας τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια γι' αυτό και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη εμπειρία της τελευταίας 20ετίας.

«Το φυσικό αέριο, μέσα από τις εγκαταστάσεις του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζει να παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις, που ξεκινούν από τον Τεχνικό Κανονισμό Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου.

«Θυμόμαστε τα όσα ζήσαμε το χειμώνα του 2017 στη Βόρειο Ελλάδα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες; Αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι εγκαταστάσεις είχαν γίνει... στο γόνατο. Η Ομοσπονδία ζητάει την τροποποίηση του Τεχνικού Κανονισμού, να γίνει πιο σαφής και συγκεκριμένος, να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία και θα αναρτώνται τα πιστοποιητικά επανελέγχων.

Ασφάλεια = υποχρεωτικοί έλεγχοι

«Ως έχει η κατάσταση, έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά και στην πραγματικότητα οι επανέλεγχοι εξαρτώνται από το βαθμό συνειδητοποίησης των πολιτών.

«Εμείς λέμε ότι κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από πιστοποιημένο τεχνικό, ο οποίος θα ενημερώνει για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που προτείνουμε να δημιουργηθεί. Ο έλεγχος βεβαίως θα γίνεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ο οποίος πρέπει και να ελέγχεται. Υπάρχουν εγκαταστάσεις που είναι παραμελημένες, παλιές, ασυντήρητες. Ο έλεγχος δεν πρέπει να είναι προαιρετικός, αλλά υποχρεωτικός ανά τετραετία και οι ιδιοκτήτες να ελέγχονται, εύκολα και απλά, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα», δήλωσε σαφώς ο κ. Βαργιάμης.

Η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο, θα πρέπει να θέσει ποιοτικούς όρους που θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες, να λειτουργούν με αυστηρά στάνταρτς ασφάλειας και ποιότητας. Και αυτή η αυστηροποίηση διαδικασιών και ελέγχων περιλαμβάνει τα πάντα και τους πάντες στον κλάδο του φυσικού αερίου.

«Και εμείς, ως κλάδος, δεν ελεγχόμαστε και φυσικά όχι με δική μας ευθύνη. Για παράδειγμα σε κανένα σημείο του φακέλου για το «Εξοικονομώ», δεν αναφέρεται η χρήση πιστοποιημένων υλικών. Απέχουμε πολύ από το τι ισχύει στην Ευρώπη, αλλά και από τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας σε συστήματα τα οποία, σε περιπτώσεις μη καλής λειτουργίας και φθοράς, ενέχουν κινδύνους για τους χρήστες. Τα συστήματα που εγκαθίστανται πρέπει να είναι από πιστοποιημένα υλικά, να γίνονται από πιστοποιημένους τεχνικούς και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

Σημειώνεται ότι οι υδραυλικοί βάσει των αδειών που έχουν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους αρχιτεχνίτες και εργοδηγούς. Εγκαταστάσεις καυσίμων αερίων μπορούν να κάνουν οι εργοδηγοί υδραυλικοί, που χάνουν όμως σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που θα μπορούσαν να έχουν στον κλάδο φυσικού αερίου, επειδή «υπάρχει μεγάλη παραοικονομία στην Ελλάδα», όπως είπε ο κ. Βαργιάμης.

Τα κενά στο νόμο και η παραοικονομία

«Η παραοικονομία οφείλεται στα κενά της νομοθεσίας. Στο βωμό του ανοίγματος των επαγγελμάτων, έδωσαν το δικαίωμα σε μηχανικούς να υπογράφουν, χωρίς να γνωρίζουν τη δουλειά του εγκαταστάτη. Οι νόμιμα εργαζόμενοι υδραυλικοί, συρρικνώνονται και αυτό γιατί κάποιοι, μη αδειοδοτημένοι τεχνίτες, καταφέρνουν να δουλεύουν, πίσω από την υπογραφή που βάζει ένας μηχανολόγος μηχανικός.

«Ναι, ο νόμος να δώσει και στους μηχανολόγους το δικαίωμα να γίνουν εγκαταστάτες, αλλά μέσα από μία διαδικασία που θα κλείνει το δρόμο στις παράτυπες πρακτικές και παράλληλα θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργοδηγών υδραυλικών. Εμείς ανά οκτώ χρόνια ελεγχόμαστε, μέσω του τζίρου που πραγματοποιούμε, ενώ θεωρούμε και τις άδειές μας, όταν οι μηχανολόγοι κάνουν απλώς μία βεβαίωση αναγγελίας. Οι παρατυπίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Φαίνεται πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το αντικείμενο του επαγγέλματός μας έχει επικινδυνότητα και εμείς όχι ακόμη.

Απαξίωση του επαγγέλματος και συρρίκνωση

Ο πρόεδρος της Ο.Β.Υ.Ε. αναφέρθηκε και στη συρρίκνωση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος, καθώς το επάγγελμα του υδραυλικού αφ' ενός απαξιώνεται κοινωνικά και αφ' ετέρου, δέχεται ισχυρότατο αθέμιτο ανταγωνισμό από όλους εκείνους «που πιάνουν τα χέρια τους»

«Οι επαγγελματίες στον κλάδο μας μειώνονται δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μας από τον ΟΑΕΔ για να βοηθήσει η Ομοσπονδία να γραφούν παιδιά στις σχολές του. Σε λίγα χρόνια οι πολίτες δεν θα βρίσκουν καταρτισμένους τεχνίτες στο επάγγελμα του υδραυλικού».

Ο κ. Βαργιάμης αναγνώρισε ότι η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα αποτελούν καθεστώς και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους νόμιμους επαγγελματίες, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας», ενώ η πολυετής κρίση με τις επιπτώσεις που είχε στον κατασκευαστικό κλάδο, κτύπησε και τους «νόμιμους», που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το φυσικό αέριο πάει στην Περιφέρεια

Οι εργοδηγοί υδραυλικοί, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, γιατί μπορεί «να μεγαλώσει την πίτα» του επαγγέλματός τους.

«Ως τώρα υπήρχε πρόβλημα ανάπτυξης των εσωτερικών δικτύων φυσικού αερίου στις μικρότερες επαρχιακές πόλεις, όπως αποδείχθηκε άλλωστε από διαγωνισμούς που έγιναν για Κατερίνη, Βέροια αλλά κρίθηκαν άγονοι. Στις Σέρρες είναι ζήτημα να έχουν γίνει 200 συνδέσεις σε μία διετία, όταν στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο, γίνονται 2.000-3.000», είπε ο κ. Βαργιάμης προσθέτοντας:

«Στη συνέχεια ανέλαβε την επέκταση του δικτύου, η ΔΕΔΑ Α.Ε., η οποία έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών κατασκευής δικτύων σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αλλά στην Ομοσπονδία υπάρχει προβληματισμός για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε μικρές πόλεις, γιατί τα μικρά μεγέθη δεν καθιστούν επενδυτικά συμφέρουσα τη συμμετοχή ιδιωτών. Αυτό βεβαίως θα φανεί από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Πάντως η ΟΒΥΕ προτείνει την εμπλοκή του δημοσίου, με χρηματοδοτήσεις σε σχήματα ΣΔΙΤ, στα οποία το μάνατζμεντ θα έχουν ιδιώτες».

Η αγορά του φυσικού αερίου, σε μία εποχή που εθνική και κοινοτική έχουν θέσει υψηλούς ενεργειακούς στόχους, κατά τον κ. Βαργιάμη πρέπει να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και, παράλληλα, να αναπτυχθεί δυναμικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κράτος, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Άννη Καρολίδου 

grtimes.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 10:34, 30/09/2020