Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας

B2Green avatar
09:19, 01/10/2020
Business > Υποδομές > Νέα

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας

Civiltech

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά στις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση στην οποία τη βύθισε η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο insider.gr, «το ενδιαφέρον και για τους τρεις διαγωνισμούς είναι αυξημένο. Όλα δείχνουν πως θα πάμε καλά».

Μόλις χθες, Τετάρτη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως παρατείνονται οι προθεσμίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους διαγωνισμούς για τα τρία λιμάνια. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως προβλεπόταν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους τρεις διαγωνισμούς είχε οριστεί η Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Ωστόσο χθες δόθηκε παράταση. «Η παράταση δόθηκε καθώς τη ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι. Θέλουν περισσότερο χρόνο για να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα κα δικαιολογητικά», σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Κι ενώ η αρχική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν κοινή και για τα τρία λιμάνια, τώρα οι νέες ημερομηνίες είναι τρεις, μια για κάθε διαγωνισμό ξεχωριστά, για λόγους διευκόλυνσης ως προς την εφαρμογή των αναγκαίων διαδικασιών.

Οι τρεις νέες ημερομηνίες
Πλέον, οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα τρία λιμάνια έχουν ως εξής:

Για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00.

Για την υπο-παραχώρηση του Φίλιππος Β στο λιμάνι της Καβάλας: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2020, έως τις 17.00.

Για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2020 έως τις 17:00.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υπο-παραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β'».

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση των λιμανιών
Η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Αντίστοιχα, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Στους διαγωνισμούς αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι «Deloitte Business Solutions - Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι «Your Legal Partners -Δρακόπουλος & Βασαλάκης - Αλεξίου Κοσμόπουλος» ως νομικός σύμβουλος, το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικός σύμβουλο και η εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικός σύμβουλος.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Η υπο-παραχώρησης περιλαμβάνει:

- τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,

- μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,

- τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη

- την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και

- συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμένα, το Ταμείο έχει ορίσει την «ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη δικηγορική εταιρεία «KLC Law Firm» ως νομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο και την εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικό σύμβουλο.

Μαρίνα Φούντα

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:19, 01/10/2020